Το Δικαστήριο του Καναδά αναγνωρίζει το Emoji 👍 ως νομικά δεσμευτικό σε συμβάσεις: Έκθεση

Σε μια πρωτοποριακή απόφαση, ένας καναδός δικαστής αναγνώρισε τη σημασία του παγκοσμίως αναγνωρισμένου emoji thumbs-up ως έγκυρη μορφή αποδοχής σύμβασης. Η απόφαση αντανακλά το εξελισσόμενο τοπίο της καναδικής κοινωνίας, όπου τα emojis έχουν γίνει ένας διαδεδομένος τρόπος έκφρασης σε διάφορα πλαίσια, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών συναλλαγών, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Η εν λόγω υπόθεση περιστρεφόταν γύρω από μια διαμάχη μεταξύ ενός αγρότη και ενός αγοραστή σιτηρών σχετικά με την πώληση σημαντικών ποσοτήτων λιναριού το 2021. Όπως αναφέρεται αναλυτικά στο δημοσίευμα, ο αγοραστής είχε στείλει ένα συμβόλαιο αγοράς στον αγρότη, επισυνάπτοντας ένα αίτημα επιβεβαίωσης με το μήνυμα “Παρακαλώ Επιβεβαιώστε τη σύμβαση λιναριού”.

Σε απάντηση, ο αγρότης μετέφερε την αποδοχή του στέλνοντας απλώς ένα emoji με τον αντίχειρα προς τα πάνω. Ο αγοραστής ερμήνευσε αυτή τη χειρονομία ως συμφωνία στη σύμβαση, αντιλαμβανόμενος το emoji ως τον τρόπο με τον οποίο ο αγρότης εξέφραζε τη συγκατάθεσή του. Αντιθέτως, ο αγρότης υποστήριξε ότι το emoji με τον αντίχειρα προς τα πάνω ήταν απλώς μια επιβεβαίωση της παραλαβής της σύμβασης για το λινάρι.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μακροχρόνια εμπορική σχέση των μερών, ο δικαστής έλαβε υπόψη τις προηγούμενες απαντήσεις του αγρότη στις συμφωνίες πώλησης, οι οποίες περιλάμβαναν φράσεις όπως “φαίνεται καλό”, “εντάξει” ή “ναι”. Ο δικαστής T.J. Keene αναφέρθηκε στον ορισμό του emoji thumbs-up από το dictionary.com, ο οποίος το χαρακτηρίζει ως ψηφιακή επικοινωνία που συμβολίζει τη συγκατάθεση, την έγκριση ή την ενθάρρυνση, κυρίως στους δυτικούς πολιτισμούς.

Ωστόσο, οι νομικοί προειδοποιούν ότι η απόφαση δεν καθορίζει οριστικά τη σημασία του emoji thumbs-up σε όλα τα πλαίσια. Ο Eric Goldman, καθηγητής νομικής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Santa Clara, υπογράμμισε την ασάφεια που περιβάλλει την ερμηνεία του emoji, δηλώνοντας ότι η σημασία του μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις ειδικές περιστάσεις κάθε περίπτωσης. Ο Goldman τόνισε ότι ορισμένα νεότερα άτομα μπορεί να χρησιμοποιούν το emoji thumbs-up σαρκαστικά ή ανειλικρινά, ενώ άλλοι μπορεί να το χρησιμοποιούν καθαρά για να επιβεβαιώσουν τη λήψη του μηνύματος. Επιπλέον, σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής, η χειρονομία μπορεί ακόμη και να θεωρηθεί προσβλητική.

Η ετυμηγορία αποτελεί μια αυστηρή υπενθύμιση ότι η χρήση των emojis, συμπεριλαμβανομένου του φαινομενικά αθώου emoji thumbs-up, μπορεί να έχει σημαντικές νομικές συνέπειες. Όπως παρατήρησε εύστοχα ο Goldman, η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη να αναγνωρίζουν τα άτομα την πιθανή σοβαρότητα που συνδέεται με τέτοιες φαινομενικά περιστασιακές ψηφιακές εκφράσεις.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: