Το Bitcoin ETF της Jacobi χαρακτηρίζεται ως “περιβαλλοντική επένδυση” από τον εκδότη

Το πρώτο spot διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) Bitcoin της ευρωπαϊκής αγοράς έγραψε για άλλη μια φορά ιστορία. Το ETF, το οποίο ξεκίνησε από την Jacobi Asset Management με έδρα το Λονδίνο, έχει ταξινομηθεί ως αμοιβαίο κεφάλαιο του άρθρου 8 σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης (SFDR). Η ταξινόμηση βάσει του άρθρου 8 προορίζεται για τα κεφάλαια που “προωθούν περιβαλλοντικά ή/και κοινωνικά χαρακτηριστικά”.

Το Bloomberg μετέδωσε την είδηση στις 29 Αυγούστου ότι η Jacobi Asset Management είχε χαρακτηρίσει το δημιούργημά της, το Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETF, ως ταμείο του άρθρου 8. Το ETF, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στο χρηματιστήριο Euronext του Άμστερνταμ στις 15 Αυγούστου, αποτελεί το παρθενικό ευρωπαϊκό ETF Bitcoin και είναι επίσης το πρώτο που συμμορφώνεται με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διοικητικές επενδύσεις (ESG).

Ο Martin Bednall, διευθύνων σύμβουλος της Jacobi, επαινεί το ETF ως “fully decarbonized”, αποδίδοντας αυτό το καθεστώς στις μερικές επενδύσεις του σε πιστοποιητικά ανανεώσιμης ενέργειας (RECs). Παρ’ όλα αυτά, ακαδημαϊκοί που συμβουλεύτηκε το ειδησεογραφικό πρακτορείο εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με μια φαινομενική αντίφαση. Δεδομένης της γνωστής ενεργοβόρας διαδικασίας εξόρυξης του Bitcoin, το ETF θα απαιτούσε θεωρητικά υπερβολικό όγκο RECs για να αντισταθμίσει την ενέργεια που καταναλώνεται από τις συμμετοχές του Bitcoin. Στην ουσία, η αγορά ενός τόσο μεγάλου όγκου RECs θα μπορούσε να ξεπεράσει την ενεργειακή κατανάλωση των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων Bitcoin του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Η έναρξη του Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETF έρχεται πάνω από ένα χρόνο αργότερα από το 2022 που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Το ETF που διατίθεται στην αγορά ως το πρωταρχικό αμοιβαίο κεφάλαιο Bitcoin με φυσική υποστήριξη, προσφέρει στους επενδυτές τη δυνατότητα να ασχοληθούν με ένα χρηματοοικονομικό προϊόν που υποστηρίζεται από πραγματικές συμμετοχές σε BTC.

Από την αρχή, η Jacobi Asset Management τόνισε τον περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένο σχεδιασμό του ETF. Το αμοιβαίο κεφάλαιο χρησιμοποιεί εξωτερικά δεδομένα για την εκτίμηση της κατανάλωσης ενέργειας του δικτύου Bitcoin, αγοράζοντας στη συνέχεια και “αποσύροντας” πιστοποιητικά ανανεώσιμης ενέργειας. Τα πιστοποιητικά αυτά καταγράφονται σε μια πλατφόρμα blockchain, επιτρέποντας στους επενδυτές να επαληθεύουν τις φιλικές προς το περιβάλλον δεσμεύσεις του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: