Παγκόσμιος δείκτης υιοθέτησης κρύπτο 2023 της Chainalysis: Η Ινδία, η Νιγηρία και η Ταϊλάνδη πρωτοστατούν

Η Ινδία, η Νιγηρία και η Ταϊλάνδη αναδείχθηκαν ως οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στον “Παγκόσμιο Δείκτη Υιοθέτησης κρύπτο 2023” που παρουσίασε πρόσφατα η Chainalysis. Αυτός ο δείκτης ρίχνει φως στην ενδιαφέρουσα τάση της υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων από τη βάση, ιδίως σε χώρες με χαμηλό μεσαίο εισόδημα (LMI). Τα ευρήματα αποκαλύπτουν μια συναρπαστική αφήγηση που διαφέρει από τα προηγούμενα έτη, αναδεικνύοντας την εξελισσόμενη δυναμική του παγκόσμιου τοπίου κρύπτο.

Ειδικότερα, η κεντρική και νότια Ασία, μαζί με την ευρύτερη περιοχή της Ωκεανίας, επιβεβαίωσαν την κυριαρχία τους στην κορυφή του δείκτη της Chainalysis. Έξι από τις 10 κορυφαίες χώρες της λίστας βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές. Αυτή η γεωγραφική συγκέντρωση υπογραμμίζει μια σημαντική αλλαγή στο παράδειγμα της υιοθέτησης των κρύπτο.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά συμπεράσματα της έκθεσης είναι η συνολική πτώση της υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων από τη βάση παγκοσμίως, η οποία αποδίδεται εν μέρει στις επιπτώσεις της κρίσης FTX του 2022. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει φέτος είναι η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα που επέδειξαν οι χώρες με χαμηλό μεσαίο εισόδημα, όπως ορίζονται από την οικονομική ταξινόμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτά τα έθνη έχουν επιδείξει την πιο ισχυρή ανάκαμψη στην υιοθέτηση κρύπτο από τη βάση κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Στην πραγματικότητα, οι χώρες LMI ξεχωρίζουν ως η μόνη κατηγορία όπου η συνολική υιοθέτηση από τη βάση ξεπερνά τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το γ’ τρίμηνο του 2020, λίγο πριν από την έναρξη της πιο πρόσφατης αγοράς ανόδου.

Η Chainalysis υπογραμμίζει την υπόσχεση που κρύβουν αυτά τα στατιστικά στοιχεία. Οι χώρες LMI διαθέτουν συχνά αναπτυσσόμενες βιομηχανίες και πληθυσμούς, αντιπροσωπεύοντας συνολικά πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού. Όπως υποδηλώνει η έκθεση, αν αυτά τα έθνη είναι πράγματι το μέλλον, τα κρυπτονομίσματα είναι έτοιμα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του μέλλοντος.

Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει τη σταθερή αύξηση της θεσμικής υιοθέτησης στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ακόμη και εν όψει μιας παρατεταμένης πτωτικής αγοράς. Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν την ανάδυση ενός μοτίβου υιοθέτησης “από κάτω προς τα πάνω και από πάνω προς τα κάτω”, όπου τα κρυπτονομίσματα καλύπτουν τις ανάγκες των χρηστών τόσο από πλούσια όσο και από αναπτυσσόμενα έθνη.

Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στον πρωτοπόρο, η Ινδία κατέχει ηγετική θέση στην περιφερειακή αγορά κρύπτο και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υιοθέτησης από τη βάση, όπως υποδεικνύει ο δείκτης της Chainalysis. Είναι εντυπωσιακό ότι η Ινδία έχει ανέλθει στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κρύπτο παγκοσμίως από την άποψη του ακατέργαστου εκτιμώμενου όγκου συναλλαγών, ξεπερνώντας άλλες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες.

Η Chainalysis εξετάζει επίσης το ιδιαίτερο καθεστώς της Ινδίας για την παρακράτηση φόρου στην πηγή που εφαρμόζεται στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Η πολιτική αυτή επιβάλλει φόρο 1% σε όλες τις συναλλαγές, ο οποίος πρέπει να αφαιρείται από το υπόλοιπο του χρήστη κατά τη στιγμή της συναλλαγής για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση αντικατοπτρίζει την προληπτική στάση της Ινδίας όσον αφορά τη ρύθμιση των δραστηριοτήτων των κρυπτονομισμάτων, ενώ παράλληλα συμμετέχει στο παγκόσμιο οικοσύστημα κρύπτο.

Συνοψίζοντας, ο “2023 Global Crypto Adoption Index” της Chainalysis αποτυπώνει μια δυναμική και εξελισσόμενη εικόνα της υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως. Επισημαίνει την αυξανόμενη επιρροή των χωρών LMI, την ανθεκτικότητα της υιοθέτησης από τη βάση και τη συνύπαρξη θεσμικών και μεμονωμένων χρηστών στη διαμόρφωση του μέλλοντος των κρυπτονομισμάτων. Ο εξέχων ρόλος της Ινδίας σε αυτή την αφήγηση υπογραμμίζει την ιδιότητά της ως πρωτοπόρου των κρύπτο και βασικού παίκτη στην εξελισσόμενη ιστορία των κρύπτο.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: