Η Coinbase λαμβάνει έγκριση εγγραφής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) από την Τράπεζα της Ισπανίας

Στη συνεχιζόμενη προσπάθειά της να επεκτείνει τα ερείσματά της σε όλη την Ευρώπη, η Coinbase, πέτυχε πρόσφατα μια σημαντική νίκη. Το ανταλλακτήριο εξασφάλισε με επιτυχία μια εγγραφή συμμόρφωσης κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) από την Τράπεζα της Ισπανίας, σηματοδοτώντας μια κομβική στιγμή στις προσπάθειες επέκτασής του στην Ευρώπη.

Αυτή η κανονιστική έγκριση σημαίνει ότι οι Ισπανοί χρήστες μπορούν πλέον να απολαμβάνουν ένα ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών στο Coinbase. Μπορούν όχι μόνο να διατηρούν τη φύλαξη των περιουσιακών στοιχείων τους σε κρυπτονομίσματα εντός της πλατφόρμας, αλλά και να συμμετέχουν στην αγορά και πώληση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων με τη χρήση ευρώ.

Σε δήλωση που εξέδωσε στις 22 Σεπτεμβρίου, η Coinbase τόνισε ότι αυτή η νέα εγγραφή της δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει την πλήρη σειρά προϊόντων και υπηρεσιών της τόσο σε ιδιώτες όσο και σε θεσμικούς χρήστες στην Ισπανία, τηρώντας παράλληλα το εθνικό νομικό πλαίσιο.

Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη, καθώς η δήλωση υπογράμμισε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων στην Ισπανία τρέφει θετική άποψη για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, με το 29% να πιστεύει ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν το μέλλον της οικονομίας. Επιπλέον, η έκθεση σημείωσε ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει πλέον η δεύτερη πιο προτιμώμενη μέθοδος πληρωμής στην Ισπανία, ξεπερνώντας τις παραδοσιακές τραπεζικές μεταφορές.

Η Nana Murugesan, αντιπρόεδρος της Coinbase για τη διεθνή και επιχειρηματική ανάπτυξη, εξέφρασε τη δέσμευση του ανταλλακτηρίου για παγκόσμια κανονιστική συμμόρφωση. Επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Coinbase έλαβε με επιτυχία εγγραφές παρόχων υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων (Virtual Asset Service Provider – VASP) σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία, ενώ οι προσπάθειες επέκτασης και οι εγκρίσεις επεκτείνονται στη Σιγκαπούρη, τη Βραζιλία και τον Καναδά.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της κανονιστικής έγκρισης που έλαβε ένα άλλο ανταλλακτήριο, το Crypto.com, στην Ισπανία. Τον Ιούνιο, η Crypto.com ανακοίνωσε με υπερηφάνεια ότι είχε εξασφαλίσει την εγγραφή της ως πάροχος υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων από την Τράπεζα της Ισπανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ισπανίας εξέδωσε οδηγίες τον Οκτώβριο του 2021 περιγράφοντας τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι πάροχοι υπηρεσιών κρύπτο για να επιτύχουν συμμόρφωση με το νόμο περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εντός της χώρας. Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές επέβαλαν ότι τα ανταλλακτήρια κρύπτο πρέπει να υποβάλλουν εκθέσεις στις οποίες να περιγράφονται λεπτομερώς οι προσπάθειές τους για την καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, εμφανίστηκαν αναφορές που δείχνουν την αποφασιστικότητα της Coinbase να δημιουργήσει μια ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη. Την ίδια ακριβώς ημέρα με την ανακοίνωση αυτής της καταχώρισης AML, κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Coinbase είχε κάνει δύο προσπάθειες να αποκτήσει το καταργημένο ανταλλακτήριο κρύπτο FTX Europe – μία φορά τον Νοέμβριο του 2022, όταν το FTX υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, και ξανά τον Σεπτέμβριο του 2023.

Αυτή η ώθηση επέκτασης συμπίπτει με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κοινοβουλευτικών Ερευνών (EPRS) που υπογραμμίζει την ανάγκη οι μη ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να τηρήσουν αυστηρότερη στάση στην εποπτεία της παγκόσμιας αγοράς κρύπτο. Με την πράξη του κανονισμού για τις αγορές κρύπτο περιουσιακών στοιχείων (MiCA) να προχωρά σταθερά προς την προθεσμία εφαρμογής της τον Δεκέμβριο του 2024, μια έκθεση της EPRS υπογραμμίζει την ανάγκη θέσπισης ενός πιο αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου σε δικαιοδοσίες εκτός ΕΕ. Επισημαίνει τους δυνητικούς κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την αυτονομία της ΕΕ, εάν παραμείνει εξαρτημένη από τις πολιτικές δράσεις των χωρών εκτός ΕΕ στο πλαίσιο του MiCA.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: