Η αυστραλιανή τράπεζα ANZ “μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες” σταματά τις αναλήψεις μετρητών από πολλά υποκαταστήματα

Η ANZ, μία από τις «Τέσσερις Μεγάλες» τράπεζες της Αυστραλίας, θα σταματήσει να διευκολύνει τις αναλήψεις και τις καταθέσεις από ορισμένα υποκαταστήματά της στην Αυστραλία, καθώς προσπαθεί να ωθήσει τους πελάτες της στη χρήση ενός διαρκώς μειούμενου αριθμού ΑΤΜ και μηχανημάτων καταθέσεων.

Η απόφαση δέχθηκε αντιδράσεις, με επικριτές όπως η Patricia Sparrow, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Συμβουλίου για τη Γήρανση,  να λέει στο The Australian ότι η αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους που είναι λιγότερο ικανοί να γίνουν ψηφιακοί. Άλλοι έχουν προτείνει ότι θα έκανε τους χρήστες fiat πιο επιρρεπείς  σε τεχνικά ζητήματα. Η κίνηση έχει επίσης ανανεώσει τους φόβους για μια ώθηση για την εξάλειψη των μετρητών και ότι τα μετρητά θα μπορούσαν σύντομα να αντικατασταθούν από τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC).

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ένας εκπρόσωπος της ANZ είπε ότι τα υποκαταστήματα που επηρεάζονται είναι όλα μητροπολιτικά υποκαταστήματα που έχουν ΑΤΜ και μηχανήματα καταθέσεων κοντά και ότι η κίνηση προκλήθηκε εν μέρει από τις συναλλαγές εντός υποκαταστημάτων που μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η εξέλιξη έρχεται καθώς η Αυστραλία μεταβαίνει σταδιακά σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά, με το ποσοστό των πληρωμών λιανικής που γίνονται με μετρητά να μειώνεται από 59% το 2007 σε μόλις 27% το 2019, σύμφωνα με ένα δελτίο της 16ης Μαρτίου από την Reserve Bank of Australia (RBA) . .

Η RBA σημείωσε ότι τα αποτελέσματα από την έρευνά της για το 2022 θα είναι διαθέσιμα αργότερα αυτό το έτος, αλλά πρόσθεσε ότι η πανδημία COVID-19 είχε απλώς επιταχύνει την τάση, με τις επιχειρήσεις να συμβάλλουν επίσης στη στροφή:

«Επιπλέον, ένα σημαντικό μερίδιο εμπόρων υπέδειξε σχέδια να αποθαρρύνουν τις πληρωμές σε μετρητά κάποια στιγμή στο μέλλον».

Η RBA επεσήμανε επίσης τη μείωση των ΑΤΜ και των τραπεζικών υποκαταστημάτων σε όλη τη χώρα, με τον αριθμό των τραπεζικών καταστημάτων να μειώνεται κατά 30% από το 2017, ενώ ο αριθμός των ΑΤΜ μειώθηκε κατά 25% από το 2016.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα με τα CBDC που αντικαθιστούν τα μετρητά είναι πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ατομική ελευθερία και το απόρρητο , καθώς οι συναλλαγές σε μετρητά προσφέρουν ανωνυμία και δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών χωρίς να αφήνουν αρχείο.

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα CBDC βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αυστραλία , με ενημέρωση να αναμένεται γύρω στα μέσα του 2023 και μία από τις συνέπειες που εντόπισε η RBA ήταν ότι θα μπορούσε να εκτοπίσει το αυστραλιανό δολάριο σε μετρητά.

Σε μια απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερωτήσεις, εκπρόσωπος μιας άλλης από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, της NAB, κάπως κάλυψε αυτούς τους φόβους, λέγοντας:

«Η NAB εξακολουθεί να διαχειρίζεται μετρητά στα υποκαταστήματά μας και δεν έχουμε σχέδια να το αλλάξουμε. Τα μετρητά θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αυστραλιανή κοινωνία για όσο διάστημα το θέλουν οι πελάτες μας».

Οι άλλες δύο τράπεζες του Big Four, η CBA και η Westpac, δεν απάντησαν σε ερωτήσεις μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης, αλλά η Westpac είπε στην The Australian ότι επίσης δεν σχεδιάζει να ανακόψει την πρόσβαση σε μετρητά μέσω των υποκαταστημάτων της. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της CBA ήταν ελαφρώς πιο διφορούμενος στην απάντησή του.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: