Το τέλος του Friend.tech: Η μείωση της δραστηριότητας και των τελών καθιστά την πλατφόρμα “νεκρή”

Μόλις είκοσι ημέρες μετά την πολυαναμενόμενη έναρξη λειτουργίας του, το Friend.tech, ένα αποκεντρωμένο κοινωνικό δίκτυο, βρίσκεται σε μια κατάσταση που πολλοί επικριτές έχουν θεωρήσει πρόωρα “θάνατο”. Αυτή η αυστηρή κρίση προκύπτει από μια πρόσφατη πτώση σε βασικές μετρήσεις, όπως η δραστηριότητα των χρηστών, ο όγκος συναλλαγών και οι εισροές.

Η αρχική είσοδος του Friend.tech στο προσκήνιο έγινε μέσω μιας υψηλού προφίλ εκτόξευσης της έκδοσης beta στο layer-2 Base της Coinbase στις 11 Αυγούστου. Η εβδομάδα που ακολούθησε είδε τις αμοιβές της πλατφόρμας να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο δολάρια μέσα σε ένα 24ωρο παράθυρο στις 19 Αυγούστου, ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα που ξεπέρασε καθιερωμένους παίκτες όπως το Uniswap και το δίκτυο Bitcoin.

Ωστόσο, αυτή η αρχική έξαρση των αμοιβών αποδείχθηκε εφήμερη. Αφού κορυφώθηκαν στο εντυπωσιακό ποσό των 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων στις 21 Αυγούστου, οι αμοιβές σημείωσαν δραματική πτώση πάνω από 87%, και διαμορφώθηκαν σε περίπου 215.000 δολάρια μέχρι τις 26 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του DefiLlama.

Η μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας στο Friend.tech αντικατοπτρίζει αυτή την τάση. Οι αριθμοί των συναλλαγών συρρικνώθηκαν κατά πάνω από 90% από το ζενίθ τους, που ήταν σχεδόν 525.000 στις 21 Αυγούστου, και μειώθηκαν σε μόλις πάνω από 51.000 μέχρι τις 27 Αυγούστου, σύμφωνα με τα δεδομένα της Dune Analytics της Crypto Koryo. Οι φθίνουσες μετρήσεις οδήγησαν σε ένα κύμα συλλυπητηρίων σε πλατφόρμες όπως το Twitter, όπου οι χρήστες εξέφρασαν τα συναισθήματά τους σχετικά με την προφανή πτώση του δικτύου.

Το κεντρικό στοιχείο του Friend.tech είναι η ανταλλαγή “κλειδιών”, τα οποία παρέχουν στους αγοραστές τη δυνατότητα να στέλνουν ιδιωτικά μηνύματα στους πωλητές, με την πλατφόρμα να εισπράττει μια αμοιβή 5% για κάθε συναλλαγή. Η γοητεία της πλατφόρμας έχει προσελκύσει τόσο κρύπτο όσο και μη κρύπτο επιρροές, συμπεριλαμβανομένων προσωπικοτήτων όπως η Cobie, η οικοδέσποινα του podcast UpOnly, ο Faze Banks, ένας εξέχων YouTuber, και η ρωσική συλλογικότητα διαμαρτυρίας Pussy Riot.

Σε μια ανάρτηση της 27ης Αυγούστου στο X (Twitter), ο Lisandro Rodriguez, διευθυντής κινδύνου πληρωμών της Coinbase, προσέφερε μια ωμή αξιολόγηση, δηλώνοντας ότι η πλατφόρμα “πέθανε” λόγω ενός συνδυασμού “απληστίας και κακής εκτέλεσης”.

Πέρα από την πτώση των αμοιβών, οι τάξεις των αγοραστών και των πωλητών έχουν επίσης υποστεί απότομη συρρίκνωση. Στις 27 Αυγούστου, οι αριθμοί ανέρχονταν σε περίπου 10.000 αγοραστές και 7.800 πωλητές, σε πλήρη αντίθεση με το μέγιστο των πάνω από 58.000 αγοραστών και 27.000 πωλητών που καταγράφηκε στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dune.

Επιπλέον, οι εισροές έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα, καθώς από το ζενίθ των 16,8 εκατομμυρίων δολαρίων στις 21 Αυγούστου έπεσαν κατά σχεδόν 90,5% σε μόλις 1,6 εκατομμύρια δολάρια στις 27 Αυγούστου.

Ακόμη και πριν από αυτή την ταραχώδη εβδομάδα, τα μέλη της κοινότητας είχαν εκφράσει τις αρνητικές τους προοπτικές για την πλατφόρμα. Την περασμένη εβδομάδα, ο σχολιαστής κρύπτο Yazan μοιράστηκε απόψεις, προβλέποντας πτώση των τιμών και της δραστηριότητας των κλειδιών των χρηστών μέσα σε έξι έως οκτώ εβδομάδες. Ο Yazan έκρινε ότι οι αυξήσεις στις τιμές των κλειδιών χρήστη δεν είναι βιώσιμες και αμφισβήτησε τη λογική πίσω από την καταβολή ενός σημαντικού ποσού Ether “για να μπορείς να βλέπεις μια ιδιωτική συνομιλία”.

Η εξελισσόμενη αφήγηση του Friend.tech έχει δημιουργήσει παραλληλισμούς με την εφαρμογή BitCloud της DeSo από το 2021, με τον ψευδώνυμο trader Web3 Legendary να προτείνει μια παράλληλη κατάρρευση για το Friend.tech, παρόμοια με την τύχη που βίωσε το BitClout.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: