Το σχέδιο της IBM για επιτυχημένη εφαρμογή του ψηφιακού ευρώ

Σε πρόσφατη ανάρτηση στο ιστολόγιο της, η IBM περιέγραψε έναν στρατηγικό roadmap για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ενσωμάτωση και την επιτυχή εφαρμογή του ψηφιακού ευρώ. Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ετοιμάζεται να εισέλθει στο δυναμικό και πολύπλευρο τοπίο των πληρωμών της Ευρωζώνης, η IBM προσφέρει πέντε βασικές συστάσεις που μπορούν να ανεβάσουν τις προοπτικές επιτυχίας του ψηφιακού ευρώ.

  1. Χτίζοντας πάνω στα υπάρχοντα θεμέλια: Η πρώτη συμβουλή, “χτίζουμε πάνω στις υπάρχουσες ράγες”, ευθυγραμμίζεται με τη νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC). Ενώ το σχέδιο της EC αναγνωρίζει ήδη αυτή την αρχή, η IBM προτείνει τη δυνατότητα περαιτέρω επέκτασής της. Η αξιοποίηση οικείων υποδομών θα απλοποιήσει την αρχική υιοθέτηση και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη.
  2. Ενδυνάμωση των ενδιάμεσων φορέων: Η IBM αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι διαμεσολαβητές στην προώθηση της υιοθέτησης του ψηφιακού ευρώ. Τονίζουν την ανάγκη για ένα πιο λεπτομερές οικοσύστημα διαμεσολαβητών, οραματιζόμενοι ένα πολυεπίπεδο τοπίο διαμεσολαβητών. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τις απαιτήσεις των μικρότερων διαμεσολαβητών και να ενισχύσει την προσβασιμότητα του νομίσματος.
  3. Standardizing APIs: Η IBM τάσσεται υπέρ της Standardizing των διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (APIs). Η κίνηση αυτή θα εξορθολογίσει τις προσπάθειες ολοκλήρωσης και θα τονώσει τον υγιή ανταγωνισμό στο οικοσύστημα του ψηφιακού ευρώ. Ένα ενιαίο πλαίσιο API μπορεί να απλοποιήσει τη διαδικασία για τις επιχειρήσεις και τους προγραμματιστές, διευκολύνοντας τη συνεργασία με το ψηφιακό νόμισμα.
  4. Το απόρρητο ως Cornerstone: Η IBM υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο σχεδιασμό του ψηφιακού ευρώ. Ενώ η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει ήδη ισχυρές εγγυήσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής εκτός σύνδεσης, η IBM προτείνει την επέκταση αυτών των μέτρων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ώστε να διασφαλίζεται η ιδιωτική ζωή από άκρη σε άκρη. Η εναρμόνιση των κανόνων προστασίας της ιδιωτικής ζωής με τους υφιστάμενους κανονισμούς, όπως τα κατώτατα όρια αναφοράς, θα αποτρέψει τα data silos και θα ενισχύσει τη διαφάνεια.
  5. Τα οφέλη του blockchain: Αν και δεν θεωρεί ότι η τεχνολογία distributed ledger είναι απαραίτητη για τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ, η IBM αναγνωρίζει τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει. Η τεχνολογία blockchain μπορεί να προσφέρει οφέλη από την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια χωρίς να αυξήσει σημαντικά τις εκπομπές του άνθρακα. Είναι μια πολλά υποσχόμενη οδός προς διερεύνηση για την υποδομή του ψηφιακού ευρώ.
  6. Μια μεθοδική προσέγγιση: Η IBM συμβουλεύει μια προσεκτική και σκόπιμη προσέγγιση για την εφαρμογή του ψηφιακού ευρώ. Συνιστά να ξεκινήσουμε με ένα ελάχιστο βιώσιμο προϊόν για την επιτάχυνση του χρόνου διάθεσης στην αγορά και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος sandbox για τη διαχείριση της πολυπλοκότητας του μελλοντικού τοπίου λειτουργίας του ψηφιακού ευρώ. Αυτή η μετρημένη προσέγγιση εξασφαλίζει ομαλότερη μετάβαση και καλύτερη προσαρμοστικότητα στις εξελισσόμενες δυναμικές της αγοράς.

Εν κατακλείδι, η καθοδήγηση της IBM προσφέρει μια πολύτιμη προοπτική για την πορεία του ψηφιακού ευρώ προς την επιτυχία. Χτίζοντας πάνω στα υπάρχοντα θεμέλια, ενδυναμώνοντας τους διαμεσολαβητές, τυποποιώντας τα APIs, δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, εξετάζοντας την τεχνολογία blockchain και προχωρώντας μεθοδικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να περιηγηθεί αποτελεσματικά στο περίπλοκο μονοπάτι της εφαρμογής του ψηφιακού νομίσματος. Αυτές οι στρατηγικές ιδέες παρέχουν ένα σχέδιο για ένα ευημερούν ψηφιακό μέλλον του ευρώ.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: