Το πρώτο Spot Bitcoin ETF της Ευρώπης στοχεύει στην έναρξη του 2023 μετά από σημαντική καθυστέρηση

Το πολυαναμενόμενο spot διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) Bitcoin της Ευρώπης αναμένεται τελικά να κάνει το ντεμπούτο του αργότερα φέτος, μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Euronext του Άμστερνταμ τον Ιούλιο του 2022, το Bitcoin ETF της Jacobi Asset Management, μιας επενδυτικής πλατφόρμας πολλαπλών στοιχείων ενεργητικού με έδρα το Λονδίνο, αντιμετώπισε αναβολή λόγω έκτακτων συνθηκών της αγοράς.

Η κατάρρευση του οικοσυστήματος Terra τον Μάιο του 2022 και η επακόλουθη κατάρρευση του FTX τον Νοέμβριο δημιούργησαν πρωτοφανείς συνθήκες στην αγορά, αναγκάζοντας τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων να αναβάλει την εισαγωγή. Παρά την έγκριση που έλαβε από την Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Γκέρνσεϊ (GFSC) τον Οκτώβριο του 2021, η Jacobi Asset Management αναγκάστηκε να επανεκτιμήσει τα σχέδιά της.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων, υπήρξε αξιοσημείωτη μεταβολή της ζήτησης σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση να προχωρήσει στην κυκλοφορία του ETF. Ενώ η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων δήλωσε ότι αξιολογεί επί του παρόντος τη διαδικασία εκκίνησης.

Το Jacobi Bitcoin ETF ξεχωρίζει από τον κανόνα ως ένα κεντρικά εκκαθαρισμένο χρηματοπιστωτικό μέσο που υποστηρίζεται από τα κρύπτο με υποστήριξη θεματοφυλακής από τη Fidelity Digital Assets. Αυτό διαφέρει από την παραδοσιακή δομή των χρηματιστηριακών τίτλων (ETNs) που έχουν επικρατήσει για τα χρηματοοικονομικά προϊόντα με κρύπτο αντίκρισμα στην Ευρώπη.

Η βασική διάκριση μεταξύ ETNs και ETFs έγκειται στην ιδιοκτησία. Οι μέτοχοι ETF κατέχουν μερίδιο στα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία του αμοιβαίου κεφαλαίου, ενώ οι επενδυτές ETN κατέχουν ένα χρεόγραφο. Τα ETF δεν είναι μοχλευμένα και δεν χρησιμοποιούν παράγωγα, μετριάζοντας τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τη χειραγώγηση της αγοράς.

Ενώ η Ευρώπη γιόρτασε την έγκριση του πρώτου spot Bitcoin ETF τον Οκτώβριο του 2021, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC) έχει απορρίψει σταθερά παρόμοιες προτάσεις. Ωστόσο, το 2023, αρκετοί θεσμικοί κολοσσοί, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock και Fidelity, υπέβαλαν νέες αιτήσεις spot Bitcoin ETF με την ελπίδα να γίνουν το πρώτο εγκεκριμένο από την SEC spot BTC ETF. Η SEC είχε ήδη χορηγήσει έγκριση για μερικά futures Bitcoin ETF το 2021.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: