Το μερίδιο αγοράς του USDT αυξάνεται εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας, αλλά το USDC συρρικνώνεται

Η κυριαρχία στην αγορά των stablecoins που είναι συνδεδεμένα με το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει υποστεί κάποιες αλλαγές κατά το τελευταίο έτος. Ενώ τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε πτωτική τάση, το Tether έχει αναρριχηθεί ξανά στο υψηλό όλων των εποχών, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το CoinGecko.

Τους τελευταίους 12 μήνες, το νόμισμα USD της Circle έχει δει το μερίδιο αγοράς του να μειώνεται από 34,88% σε 23,05% κατά τη στιγμή της συγγραφής. Συμμετοχή στην αγορά του Binance USD έπεσε από 11,68% σε 4,18% την ίδια περίοδο, ενώ το DAI στο μερίδιο της αγοράς κρύπτο ήταν στο 3,66%, από 4,05% τον Μάιο του 2022.

Το USDT της Tether κερδίζει εν τω μεταξύ έδαφος. Η κυριαρχία του stablecoin στην αγορά βρίσκεται σήμερα στο 65,89%, από 47,04% πριν από ένα χρόνο. Η κεφαλαιοποίησή του έχει εκτοξευθεί στα 83,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η κεφαλαιοποίηση του USDC έχει πέσει από την κορυφή των 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μόλις 29 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Circle, Jeremy Allaire, κατηγόρησε την καταστολή των κρύπτο από τις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μείωση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς του stablecoin. Το σημερινό περιβάλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να είναι ευεργετικό για το Tether.

Η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ οδήγησε στην αποδέσμευση της USDC τον Μάρτιο, καθώς αποθεματικά αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων είχαν κολλήσει στη Silicon Valley Bank, μία από τις τρεις τράπεζες που ήταν φιλικές προς τα κρύπτο και έκλεισαν από τις ρυθμιστικές αρχές. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Circle, η αγορά αντέδρασε γρήγορα στην είδηση, με αποτέλεσμα η USDC να αποσυνδεθεί από το δολάριο.

Με την αυξανόμενη σύνδεση μεταξύ του χώρου των κρύπτο και της παραδοσιακής χρηματοδότησης, τα stablecoins έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή. Μια έκθεση που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια στην αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, ειδικά για τα αποθεματικά stablecoin.

Η Tether έχει επικριθεί έντονα για έλλειψη διαφάνειας τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία κρύπτο, η οποία ανήκει στην iFinex με έδρα το Χονγκ Κονγκ, τιμωρήθηκε με πρόστιμο ύψους 18,5 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021 από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, επειδή φέρεται να παρουσίαζε ψευδώς την υποστήριξη των αποθεματικών της σε fiat. Στο πλαίσιο του διακανονισμού, ο εκδότης stablecoin υποχρεώθηκε επίσης να παρέχει μεγαλύτερη οικονομική διαφάνεια.

Η ηγεσία της Tether αντεπιτέθηκε στους αρνητικούς ισχυρισμούς στο Twitter. Επιπλέον, η εταιρεία επιδιώκει να μειώσει την έκθεσή της στο τραπεζικό σύστημα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Η τελευταία έκθεση ελέγχου της δείχνει ότι η Tether απέσυρε πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του 2023, οδηγώντας σε “σημαντική μείωση” του κινδύνου αντισυμβαλλομένου εν μέσω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας.

Η εταιρεία αύξησε επίσης τα έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου σε ένα νέο υψηλό επίπεδο άνω των 53 δισ. δολαρίων, ή το 64% των αποθεματικών της. Σε συνδυασμό με άλλα περιουσιακά στοιχεία, το USDT υποστηρίζεται πλέον κατά 85% από μετρητά, ισοδύναμα μετρητών και βραχυπρόθεσμες καταθέσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

Σε παρόμοια κίνηση έχει προβεί και η Circle. Ο διαχειριστής stablecoin φέρεται να προσάρμοσε τα αποθεματικά του για να μετριάσει τον κίνδυνο ενόψει της μακροοικονομικής αβεβαιότητας και δεν κατέχει πλέον Treasurys που λήγουν μετά τις αρχές Ιουνίου.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: