Το Κουβέιτ επιβάλλει απαγόρευση στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και εικονικών περιουσιακών στοιχείων

Το Κουβέιτ προστέθηκε στον αυξανόμενο κατάλογο των χωρών που επιβάλλουν αυστηρούς κανονισμούς στις δραστηριότητες κρυπτονομισμάτων, καθώς η κύρια χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή του, η Αρχή Κεφαλαιαγορών (CMA), εξέδωσε στις 18 Ιουλίου εγκύκλιο για την απαγόρευση σχεδόν όλων των πράξεων που αφορούν κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin.

Η εγκύκλιος δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ασάφειες, επιβεβαιώνοντας την “απόλυτη απαγόρευση” σε σημαντικές περιπτώσεις χρήσης και πράξεις που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα. Αυτό περιλαμβάνει την απαγόρευση των πληρωμών, των επενδύσεων και των δραστηριοτήτων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Επιπλέον, η CMA απαγορεύει στις τοπικές ρυθμιστικές αρχές να εκδίδουν άδειες που θα επέτρεπαν στις επιχειρήσεις να προσφέρουν υπηρεσίες εικονικών περιουσιακών στοιχείων ως εμπορικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινητές αξίες και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που ρυθμίζονται από την Κεντρική Τράπεζα του Κουβέιτ και την CMA εξαιρούνται από αυτούς τους τελευταίους περιορισμούς.

Η CMA υπογράμμισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τη διαπραγμάτευση εικονικών περιουσιακών στοιχείων και κρυπτονομισμάτων ειδικότερα. Τόνισε ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν νομικό καθεστώς, δεν εκδίδονται ούτε υποστηρίζονται από καμία οντότητα ή περιουσιακό στοιχείο και οι τιμές τους καθοδηγούνται από την κερδοσκοπία, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα σε απότομες πτώσεις.

Η εγκύκλιος επεσήμανε επίσης ότι η παραβίαση των νόμων του Κουβέιτ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις, όπως προβλέπεται στο άρθρο (15) του νόμου αριθ. 106 του 2013.

Οι τελευταίοι κανονισμοί του Κουβέιτ ευθυγραμμίζονται με τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, όπως συνιστάται από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης. Η ΚΜΑ επικαλέστηκε μελέτη της Εθνικής Επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ως βάση για την εφαρμογή της σύστασης (15).

Σύμφωνα με αναφορές, η κίνηση της CMA αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διυπηρεσιακής απαγόρευσης των κρύπτο στο Κουβέιτ, στην οποία εμπλέκονται διάφορες εποπτικές αρχές. Εγκύκλιοι με παρόμοιους περιορισμούς φέρονται να έχουν εκδοθεί από την Κεντρική Τράπεζα του Κουβέιτ, το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας και τη Ρυθμιστική Μονάδα Ασφαλίσεων.

Με αυτή τη συνολική απαγόρευση σε ισχύ, το Κουβέιτ ενισχύει τη στάση του σχετικά με τις δραστηριότητες κρυπτονομισμάτων, με στόχο τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τον μετριασμό των κινδύνων και την προστασία από παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με εικονικά περιουσιακά στοιχεία εντός των συνόρων του.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: