Το Digital Dollar Project και η Western Union ολοκληρώνουν με επιτυχία το πιλοτικό πρόγραμμα CBDC για τα εμβάσματα λιανικής πώλησης

Το πρόγραμμα Digital Dollar Project (DDP) ολοκλήρωσε πρόσφατα μια επιτυχημένη πιλοτική μελέτη που επικεντρώθηκε στις πληρωμές εμβασμάτων προς τις Φιλιππίνες με τη χρήση ενός προσομοιωμένου ψηφιακού νομίσματος λιανικής κεντρικής τράπεζας (rCBDC). Σε συνεργασία με τη Western Union και την BDO Unibank, το έργο είχε ως στόχο να διερευνήσει τις δυνατότητες των CBDCs για διασυνοριακά εμβάσματα.

Κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος, το DDP χρησιμοποίησε το μοντέλο Champion, όπου μια προσομοιωμένη κεντρική τράπεζα εξέδωσε CBDCs σε μια ενδιάμεση τράπεζα, παρέχοντας πρόσβαση στη Western Union για τη διευκόλυνση των εμβασμάτων προς έναν πελάτη της BDO Unibank στις Φιλιππίνες. Για τη μετατροπή του CBDC δολαρίου σε CBDC πέσο των Φιλιππίνων σε συναλλαγματική ισοτιμία πραγματικού χρόνου, η Western Union χρησιμοποίησε ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο (DEX) που διασυνδέθηκε με ένα oracle τρίτου μέρους. Μόλις ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή, η Western Union έλαβε επιβεβαίωση πληρωμής και μετέφερε απρόσκοπτα τα χρήματα στο λογαριασμό του παραλήπτη.

Μια αξιοσημείωτη πτυχή της μελέτης ήταν ότι ολόκληρη η συναλλαγή χρησιμοποίησε χρήματα κεντρικής τράπεζας αντί για χρήματα εμπορικής τράπεζας, μια απόκλιση από τις τρέχουσες πρακτικές εμβασμάτων. Το αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο (DEX) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία, προσφέροντας πιθανά οφέλη όπως η αυξημένη διαφάνεια και ο ανταγωνισμός στο χώρο. Ωστόσο, η μελέτη ανέδειξε επίσης τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη διαφορά ζώνης ώρας μεταξύ των τοποθεσιών, καθώς τα περισσότερα εμβάσματα προς τις Φιλιππίνες πραγματοποιούνται όταν οι συναλλαγές είναι κλειστές στη Μανίλα.

Τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής δεν αποτέλεσαν το κύριο αντικείμενο της μελέτης, αν και η έκθεση αναγνώρισε ότι η τεχνολογία κατανεμημένων βιβλίων (DLT) θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερο έλεγχο στην κοινή χρήση των δεδομένων των καταναλωτών.

Η χρήση της τεχνολογίας κατανεμημένων βιβλίων επέτρεψε την άμεση και ταυτόχρονη μεταφορά τόσο του μηνύματος όσο και της αξίας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την τρέχουσα τεχνολογία, όπου η μεταφορά της αξίας συχνά καθυστερεί σε σχέση με τη μεταφορά του μηνύματος, εισάγοντας κινδύνους αντισυμβαλλομένου και πιστωτικούς κινδύνους.

Τα ευρήματα του πιλοτικού προγράμματος έδειξαν ότι τα CBDCs έχουν τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσουν τις διαδικασίες και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα για εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, όπως η Western Union και η BDO Unibank, αντί να αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες υπηρεσίες τους.

Τα εμβάσματα, τα οποία συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 200 και 300 δολαρίων ανά συναλλαγή, είχαν συνολική αξία 626 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με έρευνα που αναφέρεται στην έκθεση. Το 2021, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν 74 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμβάσματα, με περίπου το 7% των αμερικανικών νοικοκυριών να συμμετέχουν σε τέτοιες συναλλαγές.

Παραδοσιακά, τα εμβάσματα από τις ΗΠΑ προς τις Φιλιππίνες επιβαρύνονται με τέλη περίπου 4,4% επί συνολικής συναλλαγής 200 δολαρίων, ενώ τα τραπεζικά εμβάσματα έχουν μέσο κόστος 7,98%. Η προσομοιωμένη διαδικασία στην πιλοτική μελέτη υπόσχεται εξοικονόμηση χρόνου και κόστους, καθώς και αυξημένη διαφάνεια.

Το DDP, το οποίο συνιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορευματικών Συμβολαίων Χρηματιστηριακών Συμβολαίων (Commodity Futures Trading Commission) Christopher Giancarlo, είχε ήδη ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, με στόχο να διερευνήσει και να αναπτύξει τις πιθανές περιπτώσεις χρήσης των CBDCs. Η Accenture διαδραμάτισε επίσης υποστηρικτικό ρόλο στο έργο. Η επιτυχής ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την προώθηση της κατανόησης και της εφαρμογής των CBDCs για σκοπούς εμβασμάτων.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: