Το Bitcoin σημείωσε νέο ρεκόρ ημερήσιων συναλλαγών την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδίασε σιωπηλά μια εξαγορά τράπεζας

Την Κυριακή, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργαζόταν παρασκηνιακά με δύο μεγάλες τράπεζες για να εκπονήσει το τελευταίο σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, το δίκτυο Bitcoin σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό όσον αφορά τον αριθμό των ημερήσιων συναλλαγών που διεκπεραιώνονται. Υπήρξαν περισσότερες επιβεβαιωμένες συναλλαγές από όσες είχε ποτέ στην 14χρονη ιστορία του, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια της ανοδικής πορείας του 2017. H JPMorgan Chase εξαγόρασε την First Republic μετά την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της προβληματικής τράπεζας από τις ρυθμιστικές αρχές, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική αποτυχία στην ιστορία των ΗΠΑ.


Ενώ τα δύο γεγονότα – η αλματώδης χρήση του Bitcoin και το τελευταίο παράδειγμα οικονομικής καταστροφής των ΗΠΑ – δεν σχετίζονται ακριβώς μεταξύ τους, ο συγχρονισμός εδώ υποδηλώνει κάτι για το μέλλον της βιομηχανίας κρύπτο και την πιθανή θέση του Bitcoin σε μια ολοένα και πιο δυσλειτουργική οικονομία. Την ίδια στιγμή που οι ρυθμιστικές αρχές και οι νομοθέτες εργάζονται για να μειώσουν την εισβολή των κρύπτο στην ευρύτερη οικονομία, ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας αποδεικνύεται ανίκανος να διαχειριστεί τον εαυτό του.

Μετά από εβδομάδες αβεβαιότητας και πτώση της τιμής της μετοχής, η First Republic αναλήφθηκε από την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) σε μια προσπάθεια να αποτραπεί μια πιθανή τραπεζική κρίση, περαιτέρω μετάδοση της κρίσης και μείωση των αποθεμάτων του ασφαλιστικού ταμείου. Η ομοσπονδιακή τραπεζική αρχή πούλησε αμέσως “όλες τις καταθέσεις [της First Republic] και ουσιαστικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία [της]” στην JPMorgan Chase, τη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, στην οποία δόθηκε επίσης χρηματοδότηση ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Οι Δημοκρατικοί πολιτικοί είναι πιθανό να αμφισβητήσουν την πώληση, η οποία φέρεται να έγινε εσπευσμένα για να κλείσει πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα.


“Η κυβέρνησή μας κάλεσε εμάς και άλλους να παρέμβουμε και το κάναμε”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον. Οι οπαδοί των κρύπτο μπορεί να γνωρίζουν τον Dimon ως έναν από τους πιο προβεβλημένους υποστηρικτές του “blockchain” και μακροχρόνιο επικριτή του bitcoin. Η αποτυχία της First Republic είναι η δεύτερη μετά την Washington Mutual, η οποία απέτυχε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης που έδωσε επίσης το έναυσμα για το bitcoin. Αν και κάποιο ποσό ευθύνης θα μπορούσε να αποδοθεί στη διοίκηση της First Republic, οι οικονομολόγοι σε μεγάλο βαθμό συμφωνούν πιστεύοντας ότι η κατάρρευσή της οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στην αύξηση των επιτοκίων και στη γερακίσια νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία κατέρρευσε επίσης στις αρχές του έτους τις τράπεζες Silvergate, Silicon Valley και Signature.


Εκεί που η κατάσταση αυτή ευθυγραμμίζεται με το bitcoin ειδικότερα είναι ότι η βιομηχανία κρύπτο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής αναπροσαρμογής προς τον λαϊκισμό. Τα κρύπτο δεν είναι το μόνο κίνημα που αμφισβητεί την εξουσία των κεντρικών τραπεζών και των καθιερωμένων εξουσιών, καθώς πολλοί άνθρωποι θα δουν τη διάσωση της Πρώτης Δημοκρατίας ως ένα ακόμη παράδειγμα ιδιωτικοποίησης των κερδών, ενώ οι ζημίες κοινωνικοποιούνται. Προσπαθώντας να αποτρέψουν μια μαζική μείωση των αποθεματικών της FDIC, οι πολιτικοί φορείς έχουν ουσιαστικά πει ότι όλες οι τράπεζες των ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν – ένα είδος ηθικού διλήμματος που προστατεύει μια ορισμένη τάξη από τις συνέπειες των αποφάσεών της.

Το Bitcoin έχει αναδειχθεί ως ένα εναλλακτικό νομισματικό σύστημα, το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε τελικά να χρησιμεύσει ως νόμιμο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, όπως είναι σήμερα το δολάριο των ΗΠΑ. Το σύστημα είναι ελκυστικό για ορισμένους επειδή ακολουθεί προαποφασισμένους κανόνες, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθερού χρονοδιαγράμματος νομισματικής έκδοσης που καθορίζεται από την κοινωνική συναίνεση (σε αντίθεση με τα πολιτικά και χρηματιστικά συμφέροντα που κυβερνούν το δολάριο). Η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε σταθερά κατά τη διάρκεια του τελευταίου κύκλου των τραπεζικών αποτυχιών και μπορεί επίσης να πιάσει ένα κύμα ανόδου αυτή τη φορά. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το bitcoin αποτελεί “αντιστάθμισμα” έναντι της χρηματοπιστωτικής συμφοράς ή ότι οι άνθρωποι επιλέγουν τα “αναξιόπιστα” χρηματοπιστωτικά συστήματα έναντι των όλο και πιο αναξιόπιστων τραπεζών.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: