Τι είναι ένα Dynamic NFT και πώς αλλάζει με την πάροδο του χρόνου;

TL;DR

Μέσα στην ευρύτερη κατηγορία των (NFTs) υπάρχει μια υποκατηγορία tokens που ονομάζεται Dynamic NFT. Αυτά τα NFTs διαφέρουν θεμελιωδώς από τα αντίστοιχα static, καθώς μπορούν να εξελίσσονται, χάρη στα έξυπνα συμβόλαια και τους όρους που κωδικοποιούν οι δημιουργοί τους.

Εισαγωγή


Τα NFTs είναι μοναδικά, αναντικατάστατα κρύπτο περιουσιακά στοιχεία στην αλυσίδα μπλοκ. Αυτά τα μοναδικά στο είδος τους περιουσιακά στοιχεία δημιουργούνται συνήθως με τη χρήση μιας κατευθυντήριας γραμμής, γνωστής και ως token standard, η οποία διασφαλίζει ότι κάθε NFT έχει ένα μοναδικό token ID.

Εκτός από τα κρύπτο συλλεκτικά αντικείμενα και την τέχνη NFTs, τα static NFTs μπορούν να ψηφιοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία του πραγματικού κόσμου, όπως διαβατήρια, πιστοποιητικά και συμβόλαια ακινήτων. Ωστόσο, αυτές οι πειραματικές περιπτώσεις χρήσης των NFTs – ενώ αποτελούν ήδη πραγματικότητα – ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αναπαραστήσουν πλήρως περιουσιακά στοιχεία του πραγματικού κόσμου που φέρουν μη στατικές πληροφορίες.

Όταν οι έξυπνες συμβάσεις δημιουργούν static NFTs, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία κόβονται με μόνιμα, αμετάβλητα δεδομένα token – με άλλα λόγια, αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Ως εκ τούτου, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες, τα static NFTs παραμένουν αμετάβλητα και ως εκ τούτου, καθίστανται παρωχημένα σε περίπτωση αλλαγής των πληροφοριών.

Τα Dynamic NFTs, ωστόσο, μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτόν τον περιορισμό. Ενώ τα token IDs αυτών των NFTs παραμένουν τα ίδια, τα Dynamic NFTs έχουν τη μοναδική ικανότητα να αλλάζουν υπό ορισμένες συνθήκες.

Τι είναι τα Dynamic NFTs?


Τα Dynamic NFTs είναι μια υποκατηγορία NFTs των οποίων τα χαρακτηριστικά μπορούν να μεταβληθούν όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Κάθε NFT περιέχει πληροφορίες που ονομάζονται μεταδεδομένα, τα οποία περιγράφουν τα χαρακτηριστικά του.

Τα μεταδεδομένα μπορεί να περιλαμβάνουν ονόματα, περιγραφές, ακόμη και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά NFT. Για παράδειγμα, τα μεταδεδομένα των NFT παιχνιδιών θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά ενός avatar, όπως η δύναμη ή η αντοχή. Για την τέχνη NFT, αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα χρώματα ή τα αξεσουάρ του έργου τέχνης.

Ίσως έχετε ακούσει για το παιχνίδι με βάση το Ethereum, CryptoKitties, ένα από τα πρώτα έργα NFT που απέκτησε γρήγορα δημοτικότητα όταν έκανε το ντεμπούτο του το 2017. Το CryptoKitties είναι ένα παιχνίδι blockchain όπου οι παίκτες μπορούν να συλλέγουν, να αναπαράγουν και να ανταλλάσσουν Dynamic NFT με τη μορφή virtual cats.

Σε αντίθεση με τα static NFTs, τα μεταδεδομένα των Dynamic NFTs μπορούν να αλλάξουν και να μεταφραστούν οπτικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ τα static NFTs δημιουργούνται συνήθως με τη χρήση του προτύπου token ERC-721, τα Dynamic NFTs σχεδιάζονται με τη χρήση του προτύπου token ERC-1155.

Σύμφωνα με την Ethereum, τα token που δημιουργούνται με το τελευταίο πρότυπο φέρουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα ανταλλάξιμα ERC-20 token και τα μη ανταλλάξιμα ERC-721 token. Τα τοκενς ERC-1155 είναι, επομένως, τεχνικά semi-fungible και μπορούν να αλλάξουν αν χρειαστεί.

Πώς μπορούν να αλλάξουν τα Dynamic NFTs?

Να πώς λειτουργεί συνήθως:

Έναs Dynamic NFT κόβεται από ένα έξυπνο συμβόλαιο με ένα σύνολο μεταδεδομένων.

Το έξυπνο συμβόλαιο λαμβάνει δεδομένα από τα oracles. Πρόκειται για υπηρεσίες τρίτων που παρέχουν εξωτερικές πληροφορίες από πηγές δεδομένων, όπως δεδομένα του Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) και διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών ιστού (API).

Στη συνέχεια, το NFT αξιολογείται από το έξυπνο συμβόλαιο χρησιμοποιώντας δεδομένα που λαμβάνονται από τους χρησμούς για την αξιολόγηση του NFT και την κωδικοποίηση των αλλαγών κατά τη διαδικασία κοπής.

Τα χαρακτηριστικά του Dynamic NFT θα ενημερώνονται στη συνέχεια όταν είναι απαραίτητο.

Dynamic NFT Applications

Ταυτότητα


Εάν η ταυτότητα που βασίζεται στην αλυσίδα μπλοκ γίνει πραγματικότητα, τα Dynamic NFTs μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αναπαράσταση ψηφιακών ταυτοτήτων ή διαβατηρίων σε όλο τον κόσμο. Η ευελιξία αυτών των NFTs θα επιτρέπει την αυτόματη ενημέρωση των αλλαγών χωρίς να απαιτείται αντικατάσταση των ψηφιακών εγγράφων ταυτότητας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει λεπτομέρειες όπως ο τόπος κατοικίας, η οικογενειακή κατάσταση και τα στοιχεία επικοινωνίας.

Παιχνίδι


Το πρότυπο κουπονιών ERC-1155 χρησιμοποιείται κυρίως στα παιχνίδια NFT, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα Dynamic NFTs συναντώνται συχνότερα σε παιχνίδια blockchain. Οι παίκτες μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο των avatar τους χρησιμοποιώντας Dynamic NFTs για να αντιπροσωπεύουν τους χαρακτήρες τους στο παιχνίδι, βελτιώνοντας έτσι την εμπειρία του παιχνιδιού. Καθώς ένας παίκτης αποκτά περισσότερη εμπειρία, η ανάπτυξη των χαρακτήρων του θα μπορούσε να αντικατοπτρίζεται στην αλλαγή της εμφάνισης ή των στατιστικών των NFT avatars του.

Η έννοια της προόδου στα παιχνίδια είναι απαραίτητη στο σχεδιασμό παιχνιδιών προκειμένου να εμπλέκονται οι παίκτες, και τα Dynamic NFTs το καθιστούν αυτό δυνατό. Τα Dynamic NFTs θα μπορούσαν επίσης να διευκολύνουν τα παιχνίδια που επιλέγεις το τέλος και άλλες συμμετοχικές εμπειρίες που απαιτούν εξωτερικά δεδομένα για να λειτουργήσουν.

Virtual real estate

Παρόλο που το tokenization ακινήτων υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, τα static NFTs δεν είναι σε θέση να αντικατοπτρίζουν μεταβαλλόμενους παράγοντες, όπως οι τιμές των ακινήτων, η ηλικία και η ιδιοκτησία. Τα Dynamic NFTs, από την άλλη πλευρά, μπορούν να αποτυπώσουν τις λεπτότερες λεπτομέρειες των ακινήτων και διαθέτουν την ευελιξία που απαιτείται για συγκεκριμένες ενημερώσεις πληροφοριών.

Τέχνη


Όπως αποδεικνύεται από την παραδοσιακή ιαπωνική αισθητική τέχνη wabi-sabi, η οποία εστιάζει στην παροδικότητα αντί της μονιμότητας, η τέχνη που είναι φευγαλέα και μεταβατική εκτιμάται ευρέως παγκοσμίως. Χάρη στα Dynamic NFTs, οι ψηφιακοί καλλιτέχνες μπορούν να χρησιμοποιούν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για να κωδικοποιούν αλλαγές στο έργο τους για να μεταφέρουν αυτή την παροδικότητα, καθιστώντας τα έργα τους πιο μοναδικά. Για παράδειγμα, υπάρχουν Dynamic έργα τέχνης NFT των οποίων η εμφάνιση αλλάζει ανάλογα με τον τρέχοντα καιρό ή την εποχή.

Η NFT art μπορεί επίσης να αναβαθμιστεί μιμούμενη εγκαταστάσεις τέχνης του πραγματικού κόσμου που απαιτούν τη συμμετοχή του κοινού για να εκτιμηθούν. Σε αυτή την περίπτωση, ένα Dynamic NFT θα μπορούσε να αλλάξει ανάλογα με την αλληλεπίδραση του κατόχου του τοκεν με το περιουσιακό του στοιχείο και, με αυτόν τον τρόπο, να προωθήσει την εμπλοκή σε εκθέσεις ψηφιακής τέχνης.

Σκέψεις για το κλείσιμο


Τα Dynamic NFTs είναι μια “εξυπνότερη” κατηγορία NFTs από τα αντίστοιχα static , καθώς μπορούν να προσαρμόζονται και να αντανακλούν πληροφορίες από τον εξωτερικό κόσμο σε πραγματικό χρόνο. Εκτός από τις εφαρμογές που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις χρήσης για Dynamic NFTs, οι οποίες μπορούν εύκολα να καλύψουν την ανάγκη τροποποίησης των NFTs.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://academy.binance.com/en/articles/what-is-a-dynamic-nft-and-how-does-it-change-over-time?ref=AZTKZ9XS&utm_source=BinanceTwitter&utm_medium=GlobalSocial&utm_campaign=GlobalSocial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: