Τα stablecoins θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για τη διατήρηση του παγκόσμιου αποθεματικού του δολαρίου ΗΠΑ: Δημοσίευμα της WSJ

Τα stablecoins βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή ενός βαθύτατου μετασχηματισμού γύρω από το δολάριο των ΗΠΑ, αποτελώντας ενδεχομένως τον άξονα για τη διασφάλιση της υπεροχής του δολαρίου στην παγκόσμια σκηνή. Ένα διεισδυτικό δημοσίευμα που δημοσιεύθηκε στις 9 Αυγούστου στην εφημερίδα The Wall Street Journal εξετάζει αυτό το συναρπαστικό πεδίο.

Οι συγγραφείς αυτού του άρθρου, Brian Brooks και Charles Calomiris, δανείζουν την εμπειρογνωμοσύνη τους για να υποστηρίξουν έναν επιτακτικό σκοπό: τη δημιουργία ενός ισχυρού και συνετού ρυθμιστικού πλαισίου για τα stablecoins εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Brooks, ο οποίος διαθέτει ένα διακεκριμένο ιστορικό ως πρώην διευθύνων σύμβουλος της Binance.US, πρώην επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Coinbase και πρώην ελεγκτής του νομίσματος των ΗΠΑ, ενώνει τις δυνάμεις του με τον Calomiris, πρύτανη οικονομικών, πολιτικής και ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Austin, ο οποίος διετέλεσε επίσης επικεφαλής οικονομολόγος του Γραφείου του ελεγκτή του νομίσματος.

Η έκκλησή τους συντονίζεται με το φόντο του νόμου “Clarity for Payment Stablecoins Act”, μιας νομοθετικής πρότασης που διατυπώθηκε τον Ιούλιο από τον Patrick McHenry, πρόεδρο της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, η πρόταση αυτή συνάντησε εμπόδια που έχουν τις ρίζες τους στην πρόκληση της διαμόρφωσης διακομματικής συναίνεσης.

Στον πυρήνα του, το δημοσίευμα υπογραμμίζει το επαπειλούμενο φάσμα της αποδολαριοποίησης – ένα σενάριο όπου το δολάριο των ΗΠΑ εγκαταλείπει την κυρίαρχη θέση του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Οι Brooks και Calomiris υποστηρίζουν ότι τα stablecoins έχουν τη δυνατότητα να αναζωπυρώσουν το πνεύμα της εποχής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το δολάριο αναδείχθηκε ως ο θεμέλιος λίθος του διεθνούς εμπορίου.

Ο ισχυρισμός αυτός ενισχύεται από τις γνώσεις που αντλήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αποκαλύπτει μείωση του μεριδίου των αποθεμάτων δολαρίου των ΗΠΑ που κατέχουν ξένες κεντρικές τράπεζες – από σχεδόν 73% το 2000 σε 59% σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, η θέση των συγγραφέων είναι αποφασιστική: κάθε εργαλείο που ενισχύει το δολάριο των ΗΠΑ αξίζει να εξεταστεί σοβαρά.

Η αφήγηση των συγγραφέων παίρνει μια προειδοποιητική τροπή καθώς φωτίζουν τη συνεχιζόμενη απομάκρυνση από το δολάριο από σημαντικούς εμπόρους βασικών εμπορευμάτων, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή. Αυτά τα έθνη έχουν συνάψει διμερείς συμφωνίες με την Κίνα, επιλέγοντας να συναλλάσσονται χρησιμοποιώντας το γουάν και τα αντίστοιχα τοπικά τους νομίσματα, το ρεάλ και το πέσο. Οι Brooks και Calomiris τονίζουν ότι τα stablecoins μπορούν να παράσχουν στα άτομα που πολιορκούνται από τον υπερπληθωρισμό μια πιο προσιτή πύλη προς το δολάριο των ΗΠΑ.

Η έκκληση για ρυθμιστική εποπτεία των stablecoins προκύπτει από μια θέση πρόβλεψης. Οι Brooks και Calomiris υπογραμμίζουν τις πιθανές επιπτώσεις της αποδολάριοποίησης στην οικονομία των ΗΠΑ, περιγράφοντας πώς το αποθεματικό καθεστώς του δολαρίου ενισχύει το κόστος δανεισμού της χώρας – μια επιτακτική ανάγκη σε περιόδους πρωτοφανούς κυβερνητικού δανεισμού και δαπανών. Επιπλέον, οι συγγραφείς διευκρινίζουν τις εκτεταμένες επιπτώσεις για τους Αμερικανούς καταναλωτές, καθώς η αποδολαριοποίηση θα μπορούσε να διαβρώσει την αγοραστική δύναμη και να διογκώσει το κόστος των εισαγόμενων αγαθών.

Σε ένα κομβικό κρεσέντο, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η άνθηση των stablecoins θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για το δολάριο ΗΠΑ, απαλλαγμένο από την επιρροή των γεωπολιτικών αποφάσεων ξένων κυβερνήσεων. Τελικά, οι συγγραφείς υπογραμμίζουν την ανάγκη συναίνεσης μεταξύ των Αμερικανών πολιτικών στο κρίσιμο ζήτημα της αναζωογόνησης της εξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από το δολάριο των ΗΠΑ – μια κραυγή συσπείρωσης που έχει απήχηση πολύ πέρα από το πεδίο της οικονομίας.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: