“Τα κρύπτο είναι νεκρά στην Αμερική”: Λέει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής τεχνολογίας Chamath Palihapitiya

Οι ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πνίξει τον τομέα των κρυπτονομισμάτων σε σημείο θανάτου, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχος επενδυτής τεχνολογίας Chamath Palihapitiya.

“Τα κρύπτο είναι νεκρά στην Αμερική”, υποστήριξε με τόλμη σε ένα επεισόδιο του podcast All-In στις 22 Απριλίου.

Το σχόλιο του Palihapitiya έγινε με αφορμή την είδηση ότι το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να μετακομίσει σε offshore. Έδειξε με το δάχτυλο τον Gary Gensler, τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ:

“Τα κρύπτο είναι νεκρά στην Αμερική. Εννοώ ότι τώρα έχετε τον Gensler να κατηγορεί ακόμη και την τραπεζική κρίση για τα κρύπτο – έτσι οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν στρέψει σταθερά τα όπλα τους στα κρύπτο”.

Ενώ ο Palihapitiya δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα βλέπουν τα κρύπτο ως απειλή για το “κατεστημένο” τους, ο επενδυτής τεχνολογίας απέδωσε ωστόσο κάποια σφάλματα στον τομέα:

“Για να είμαστε δίκαιοι απέναντι στις ρυθμιστικές αρχές, [ο τομέας των κρύπτο] ξεπέρασε τα όρια περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα της οικονομίας των νεοφυών επιχειρήσεων”.

Ολοκλήρωσε την ανάλυσή του καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι καλοί παράγοντες “πληρώνουν τώρα το τίμημα” για την κακή δουλειά που έκαναν η FTX και άλλες εταιρείες που επηρέασαν τη φήμη του κλάδου.

“Ο λογαριασμός τους έχει γίνει απαιτητός”, πρόσθεσε.

Ο David Sacks, ένας από τους συμπαρουσιαστές της εκπομπής, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να προσπαθούν να πνίξουν τα κρύπτο επειδή μπορεί να μειώσει την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου:

“Νομίζω ότι μάλλον δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι βλέπουμε όλες αυτές τις ανησυχίες για την απο-δολαριοποίηση την ίδια στιγμή που πατάνε τα κρύπτο”.

Αλλά ο συνολικός αντίκτυπος θα είναι καθαρά αρνητικός, υπονόησε ο Sacks, ο οποίος είναι της άποψης ότι η ώθηση των εταιρειών κρύπτο σε υπεράκτιες χώρες θα είναι “τρομερή για την αμερικανική καινοτομία”.

Άλλοι σχολιαστές έχουν περιγράψει το εν λόγω ζήτημα ως “Επιχείρηση Choke Point 2.0” – μια υποτιθέμενη ενορχηστρωμένη προσπάθεια των ρυθμιστικών αρχών να αποθαρρύνουν τις τράπεζες από το να κατέχουν κρύπτο ή να παρέχουν υπηρεσίες σε εταιρείες κρύπτο.

Ο Palihapitiya προβληματίστηκε από την ιδέα ότι η Coinbase – μια πλατφόρμα συναλλαγών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που, όπως λέει, “έπαιξε σύμφωνα με τους κανόνες, στάθηκε στη γραμμή” και “προσπάθησε να κάνει τα σωστά πράγματα” – δεν ήταν πιο κοντά στο να λάβει ρυθμιστική σαφήνεια από ό,τι η χρεοκοπημένη πλέον FTX.

“Πώς είναι αυτό δυνατόν”, διερωτήθηκε ο Palihapitiya. Ο Σακς απάντησε ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ “είχε ικανότητες στο να παίζει με το σύστημα”.

Τον Μάρτιο, η SEC εξέδωσε στην Coinbase μια ειδοποίηση Wells – η οποία τυπικά υπονοεί ότι η ρυθμιστική αρχή σχεδιάζει να ασκήσει νομική δράση κατά της εταιρείας για πιθανές παραβιάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας περί κινητών αξιών.

Εάν κατατεθεί αγωγή, ο διευθύνων σύμβουλος της Coinbase Brian Armstrong λέει ότι το ανταλλακτήριο θα είναι έτοιμο να δικαστεί

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: