Τα CBDC “απειλούν τις βασικές ελευθερίες των Αμερικανών”

Μια έκθεση του Ινστιτούτου Cato υποστηρίζει ότι ένα ψηφιακό νόμισμα που θα εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, ή CBDC, θα σφετεριστεί τον ιδιωτικό τομέα και θα απειλήσει την ιδιωτική ζωή και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διερευνά τη δημιουργία ενός CBDC – ουσιαστικά ενός ψηφιακού δολαρίου που θα υποστηρίζεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου Cato, μιας δεξαμενής σκέψης για την έρευνα πολιτικής με έδρα την Ουάσινγκτον, αυτό αποτελεί σαφή και παρόντα κίνδυνο για την ιδιωτική ζωή των πολιτών και την ελεύθερη αγορά.

Το ινστιτούτο δεν μασάει τα λόγια του στη διατύπωση του τελικού συμπεράσματος της έκθεσης, δηλώνοντας ότι τα CBDC “δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στην αμερικανική οικονομία” και ότι “το Κογκρέσο θα πρέπει να απαγορεύσει ρητά στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών να εκδώσουν ένα CBDC σε οποιαδήποτε μορφή”.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Cato, τα κύρια επιχειρήματα κατά της ανάπτυξης ενός κρατικού CBDC περιλαμβάνουν φόβους σχετικά με την παρακολούθηση και τον έλεγχο, την αποσταθεροποίηση της ελεύθερης αγοράς και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

“Ούτε ο ιδιωτικός τομέας είναι απρόσβλητος, αλλά έχει το σαφές πλεονέκτημα ότι είναι πιο αποκεντρωμένος από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση”, γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης, η οποία συνεχίζει: “Ενώ μια παραβίαση της IRS θέτει σε κίνδυνο και τα 333 εκατομμύρια Αμερικανούς, μια παραβίαση σε ένα ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα επηρέαζε μόνο ένα κλάσμα των πολιτών”.

Αυτές οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής θα μπορούσαν να επεκταθούν πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς περίπου το 60% των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων και απαιτήσεων εκφράζονται σε δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν και πότε οι ΗΠΑ προτίθενται να εκδώσουν ένα CBDC – αν και η υπηρεσία FedNow της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, μια κρατική πύλη άμεσων τραπεζικών συναλλαγών, έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση του Brayden Lindrea, οι συνεχιζόμενες συζητήσεις στο Καπιτώλιο παραμένουν ένα καυτό θέμα για ορισμένους, με τον βουλευτή και επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών του Κογκρέσου Tom Emmer να αποκαλεί τα CBDCs δυνητικά “επικίνδυνα” τόσο για τους μεμονωμένους χρήστες όσο και για τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: