Στο χείλος μιας νέας τάσης: Η Credit Suisse λαμβάνει διάσωση 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας

Η Credit Suisse παρουσίασε απώλεια εμπιστοσύνης στην υγεία του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος μετά τη σημαντική πτώση της αξίας των μετοχών της αυτή την εβδομάδα. Τις τελευταίες πέντε ημέρες, οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν 24,34% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη εν μέσω φόβων για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Την Τετάρτη, περίπου στις 9 μ.μ. (ET), η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι ενίσχυε τη ρευστότητά της δανειζόμενος 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (54 δισεκατομμύρια δολάρια) από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB). Καθώς οι ανησυχίες για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα συνεχίζουν να εξαπλώνονται, τα μέτρα διάσωσης αρχίζουν να εμφανίζονται στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

Έκτακτα μέτρα για τη σταθεροποίηση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος εμφανίζονται καθώς η Credit Suisse και άλλες τράπεζες αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα

Η μετοχή της Credit Suisse έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ την Τετάρτη, αφού η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε να βοηθήσει την τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη, στην Ελβετία. Τα προβλήματα της τράπεζας έχουν τροφοδοτήσει τους φόβους για μετάδοση των τραπεζών μετά την κατάρρευση τριών μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Ορισμένοι αναλυτές στρατηγικής της αγοράς προβλέπουν ότι η Credit Suisse θα είναι η επόμενη που θα αποτύχει και η πραγματική αξία της τιμής της μετοχής της Credit Suisse έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση. Μετά από μια ταραχώδη μέρα την Τετάρτη, Ελβετοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι εργάζονται για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Τόσο η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας όσο και η FINMA εξέδωσαν δηλώσεις υποστήριξης.

Λίγο μετά τις 9 μ.μ. ανατολική ώρα, η Credit Suisse εξέδωσε ένα δελτίο τύπου ανακοινώνοντας ότι είχε λάβει «αποφασιστικά μέτρα για την προληπτική ενίσχυση της ρευστότητας». Η Credit Suisse δήλωσε ότι σκόπευε να ασκήσει το δικαίωμα της τράπεζας να δανειστεί έως και 50 δισεκατομμύρια CHF από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) στο πλαίσιο μιας διευκόλυνσης καλυμμένου δανείου, καθώς και μιας βραχυπρόθεσμης διευκόλυνσης ρευστότητας, αμφότερες από τις οποίες θα καλύπτονταν πλήρως από υψηλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης δημόσιες προσφορές για χρεόγραφα σε δολάρια ΗΠΑ και ανώτερα χρεόγραφα σε ευρώ, με ημερομηνία λήξης 22 Μαρτίου 2023, υπό όρους και προϋποθέσεις.

«Αυτά τα μέτρα αποδεικνύουν αποφασιστική δράση για την ενίσχυση της Credit Suisse καθώς συνεχίζουμε τον στρατηγικό μας μετασχηματισμό για να προσφέρουμε αξία στους πελάτες μας και στους άλλους ενδιαφερόμενους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ulrich Koerner σε δήλωση. «Ευχαριστούμε την SNB και τη FINMA καθώς εκτελούμε τον στρατηγικό μας μετασχηματισμό. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε γρήγορα για να προσφέρουμε μια απλούστερη και πιο εστιασμένη τράπεζα που βασίζεται στις ανάγκες των πελατών».

Η διάσωση της Credit Suisse από την SNB σηματοδοτεί τη δεύτερη μεγάλη τραπεζική διάσωση σε λιγότερο από μία εβδομάδα, μετά τη διάσωση της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank (SNBY) από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών και την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC). Ωστόσο, οι πολιτικοί των ΗΠΑ τονίζουν ότι αυτά τα έκτακτα μέτρα δεν είναι συγκρίσιμα με τα προγράμματα διάσωσης των τραπεζών του 2008.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, τα προγράμματα διάσωσης των τραπεζών ήταν ευρέως διαδεδομένα, ξεκινώντας με την ένεση κεφαλαίων από τον Bear Stearns τον Μάρτιο του 2008 στις ΗΠΑ και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν στο εξωτερικό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Royal Bank of Scotland και η Lloyds TSB έλαβαν κρατική βοήθεια τον Οκτώβριο του 2008, ενώ στην Ισλανδία, η κυβέρνηση εθνικοποίησε τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας τον ίδιο μήνα.

Εκείνη την εποχή, άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ελβετίας, εφάρμοσαν διάφορα μέτρα διάσωσης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. Οι ΗΠΑ επέτρεψαν στην προβληματική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers να πτωχεύσει, αλλά αποφάσισαν να διασώσουν τις Fannie Mae, Freddie Mac και AIG το 2008. Η Credit Suisse ήταν μια από τις λίγες τράπεζες που κατάφερε να επιβιώσει από τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης του 2008 χωρίς διάσωση από την ελβετική κεντρική τράπεζα.

Ενώ πολλές τράπεζες αναζήτησαν προγράμματα διάσωσης κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, η Credit Suisse άντλησε κεφάλαια από την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ και άλλες πηγές πουλώντας μετατρέψιμους τίτλους και ξεκινώντας μια δημόσια προσφορά μετοχών. Αν και το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το 2008, ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι αυτή η οικονομική ύφεση θα μπορούσε να είναι χειρότερη . Αυτή τη φορά, η Credit Suisse αναγκάστηκε να δανειστεί 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα, αλλιώς θα είχε την ίδια μοίρα με την SVB και την SNBY.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://news.bitcoin.com/on-the-brink-of-a-new-trend-credit-suisse-receives-50-billion-swiss-franc-bailout-from-swiss-national-bank/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα: