Πρώην αξιωματούχος της SEC επικρίνει την απόφαση της Ripple, εντοπίζοντας πολλαπλές ανησυχίες

Ο John Reed Stark, πρώην αξιωματούχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), εξέφρασε κριτική σχετικά με την πρόσφατη απόφαση στην υπόθεση Ripple Labs, χαρακτηρίζοντάς την ως “προβληματική σε πολλαπλά μέτωπα” σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο LinkedIn.

Ο Stark εξέτασε προσεκτικά την απόφαση της δικαστού Analisa Torres στις 13 Ιουλίου, η οποία ευνοούσε την Ripple σε μια αγωγή που ξεκίνησε η SEC το 2020. Η αγωγή ισχυριζόταν ότι το token XRP της Ripple αποτελούσε αξιόγραφο.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία της δικαστού Torres, το token XRP θεωρήθηκε ως αξιόγραφο όταν πωλήθηκε σε θεσμικούς επενδυτές. Ωστόσο, δεν είχε χαρακτηριστεί ως κινητή αξία στις “προγραμματικές πωλήσεις” ή σε άλλους τύπους πωλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της διανομής token στους υπαλλήλους. Η Ripple είναι πλέον υπεύθυνη για κυρώσεις και αντιμετωπίζει απαίτηση υπαναχώρησης για τους θεσμικούς επενδυτές, οι πωλήσεις των οποίων φέρεται να ανήλθαν σε 720 εκατομμύρια δολάρια.

Στην απόφαση, η δικαστής Torres υποστήριξε ότι οι θεσμικοί επενδυτές είχαν την εύλογη προσδοκία ότι η Ripple θα χρησιμοποιούσε τα κεφάλαια από τις πωλήσεις token για να ενισχύσει το οικοσύστημα XRP και κατά συνέπεια να αυξήσει την τιμή του token. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές που αγόρασαν token XRP μέσω ανταλλακτηρίων δεν είχαν τις ίδιες εύλογες προσδοκίες.

Ο Stark θεωρεί ότι η απόφαση αυτή είναι εσφαλμένη, καθώς δημιουργεί μια “class of quasi-securities” που κάνει διακρίσεις με βάση την εξειδίκευση του επενδυτή. Επισημαίνει την ασυνέπεια που προκύπτει όταν το ίδιο token μπορεί να θεωρείται τίτλος άλλοτε και άλλοτε όχι. Ο Stark υποστηρίζει ότι η απόφαση προσφέρει λιγότερη προστασία στους μικροεπενδυτές που επιδεικνύουν άγνοια ή εσκεμμένη τύφλωση και παρέχει λιγότερη ευθύνη στους εκδότες συμβόλων με περιορισμένη γνωστοποίηση.

Ο Stark πιστεύει ότι το σκεπτικό αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της προστασίας των επενδυτών, οι οποίες υπαγορεύουν ότι το επίπεδο προστασίας δεν θα πρέπει να εξαρτάται από το αν ο επενδυτής διαβάζει το υλικό που σχετίζεται με την αγορά περιουσιακών στοιχείων. Σημειώνει: “Οι νόμοι περί κινητών αξιών σχεδιάστηκαν ειδικά για την προστασία των μεμονωμένων επενδυτών, με βάση την ιδέα ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους[…]. Η απόφαση της Ripple ανατρέπει αυτή την αντίληψη”.

Ως δικηγόρος με πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας στο τμήμα επιβολής της SEC, ο Stark εκτιμά ότι η απόφαση βρίσκεται σε σαθρό έδαφος και είναι πιθανό να ασκηθεί έφεση και στη συνέχεια να ανατραπεί.

Ο Stark προβλέπει ότι η SEC θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης Ripple στο 2ο Circuit, αναμένοντας ότι το δικαστήριο θα ανατρέψει τις αποφάσεις του περιφερειακού δικαστηρίου σχετικά με τις “προγραμματικές” και “άλλες πωλήσεις”.

Ενώ η κοινότητα κρύπτο και η Ripple πανηγύρισαν την απόφαση της δικαστού Torres ως νίκη, ο διευθύνων σύμβουλος της Ripple Brad Garlinghouse προειδοποίησε ότι η SEC μπορεί να αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη διαδικασία προτού να έχει την ευκαιρία να ασκήσει έφεση. Ο Garlinghouse υποβάθμισε επίσης τη σημασία της απόφασης σχετικά με τις θεσμικές πωλήσεις, θεωρώντας ότι είναι η μικρότερη πτυχή της αγωγής. Πρότεινε ότι μια έφεση της SEC κατά της απόφασης για τις λιανικές πωλήσεις θα ενίσχυε περαιτέρω την απόφαση της δικαστού Torres.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: