Οι officers της Coinbase, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αντιμετωπίζουν αγωγή για φερόμενες εμπιστευτικές συναλλαγές κατά τη διάρκεια της εισαγωγής

Ένας μέτοχος της Coinbase κατέθεσε καταγγελία για παράγωγα μετόχων κατά ορισμένων στελεχών και μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ισχυριζόμενος ότι επωφελήθηκαν από εμπιστευτικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια της δημόσιας εγγραφής της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Ο διευθύνων σύμβουλος Brian Armstrong και γνωστοί επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων είναι μεταξύ των κατηγορουμένων.

Η παράγωγη καταγγελία μετόχων είναι μια αγωγή που υποβάλλεται κατά μιας εταιρείας για λογαριασμό των μετόχων της. Ο μέτοχος της Coinbase, Adam Grabski, κατέθεσε την αγωγή στο Delaware Court of Chancery την 1η Μαΐου. Ο Grabski αγόρασε μετοχές της Coinbase την πρώτη ημέρα της δημόσιας εισαγωγής του ανταλλακτηρίου κρύπτο.

Σύμφωνα με μια επεξεργασμένη έκδοση της αγωγής που αναρτήθηκε από το δικαστήριο, οι εναγόμενοι κατάφεραν να πουλήσουν μετοχές της Coinbase αξίας 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατέθηκαν στο κοινό μέσω της απευθείας εισαγωγής των μετοχών της εταιρείας στο χρηματιστήριο Nasdaq στις 14 Απριλίου 2021 και την εβδομάδα που ακολούθησε.

Εάν η εταιρεία είχε προβεί σε αρχική δημόσια προσφορά αντί της άμεσης εισαγωγής στο χρηματιστήριο, οι εναγόμενοι δεν θα μπορούσαν να πωλήσουν τις μετοχές τους και η αξία των μετοχών τους θα είχε απομειωθεί.

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι κατηγορούμενοι μπόρεσαν να πουλήσουν τις μετοχές τους πριν αποκαλύψουν πληροφορίες που ήδη είχαν, οι οποίες επηρέασαν αρνητικά την τιμή της μετοχής, η οποία έπεσε κατά περισσότερο από 37% έως τις 18 Μαΐου, αφού “δημοσιοποιήθηκε η συμπίεση των περιθωρίων εσόδων της εταιρείας κατά το πρώτο οικονομικό τρίμηνο και η έκδοση μιας μετατρέψιμης προσφοράς με απομειωτικό αποτέλεσμα”. Σύμφωνα με την αγωγή:

“Οι εναγόμενοι είχαν πρόσβαση σε ουσιώδεις, μη δημόσιες πληροφορίες σχετικά με την υγεία της εταιρείας πριν από την εκδήλωση ρευστότητας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. […] Ο νόμος του Delaware δεν επιτρέπει, ωστόσο […] στους καταπιστευματοδόχους να συναλλάσσονται με βάση και να επωφελούνται από τέτοιες ουσιώδεις, μη δημόσιες πληροφορίες”.

Η εταιρεία έχασε πάνω από 37 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία μετά τις δυσμενείς αποκαλύψεις. Ωστόσο, “οι εναγόμενοι, που αποτελούν την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου, πούλησαν μετοχές αξίας 2,93 δισεκατομμυρίων δολαρίων” πριν από την πτώση της τιμής, αποτρέποντας την απώλεια πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τους ίδιους.

Η αγωγή κατηγορεί τους ενάγοντες για παραβίαση καθήκοντος εμπιστοσύνης και αδικαιολόγητο πλουτισμό και απαιτεί την καταβολή αποζημίωσης στην εταιρεία με τόκους, την επιστροφή των παράνομων κερδών στην εταιρεία και την αποζημίωση του ενάγοντος για τα έξοδά του.

Η αγωγή κατονομάζει εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων ο Armstrong, ο πρώην διευθυντής προϊόντων Surojit Chatterjee, η διευθύντρια λειτουργίας Emilie Choi, η διευθύντρια οικονομικών Alesia Hass, η διευθύντρια λογιστηρίου Jennifer Jones και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Marc Andreessen, Frederick Ehrsam, Fred Wilson και Kathryn Haun.

Ένας εκπρόσωπος της Coinbase σχολίασε την υπόθεση με email στο Cointelegraph: “Ως το πιο δημοφιλές και μοναδικό δημόσια διαπραγματεύσιμο ανταλλακτήριο κρύπτο στις ΗΠΑ, γινόμαστε κατά καιρούς στόχος επιπόλαιων αγωγών. Αυτό είναι ένα παράδειγμα μιας από αυτές τις αδικαιολόγητες αξιώσεις”.

Η αγωγή αυτή κατατέθηκε την ίδια ημέρα με μια ομαδική αγωγή για υποτιθέμενες παραβιάσεις των νόμων περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής του Ιλινόις στη διαδικασία “KYC”. Στα θετικά, η εταιρεία εγκαινίασε στις 2 Μαΐου το διεθνές ανταλλακτήριο Coinbase International Exchange με έδρα τις Βερμούδες.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: