Οι λάτρεις του Bitcoin αισιόδοξοι εν μέσω της απώλειας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έριξε μια οικονομική βόμβα στις 14 Σεπτεμβρίου, ανακοινώνοντας συσσωρευμένες ζημίες συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έτος 2023. Αυτή η δυσοίωνη αποκάλυψη, όπως αναφέρει το Reuters, φέρει πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να μην είναι μόνο καταστροφή και κατήφεια, ειδικά για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου όπως το Bitcoin.

Η Fed σε οικονομική δυσπραγία

Ο κύριος μοχλός πίσω από αυτή τη δημοσιονομική οπισθοδρόμηση είναι το γεγονός ότι οι πληρωμές τόκων για το χρέος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχουν πλέον υπερβεί τα κέρδη που προκύπτουν από τα περιουσιακά της στοιχεία και τις υπηρεσίες που παρέχει στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτή η εξέλιξη έχει ωθήσει τους επενδυτές να αναλογιστούν τις πιθανές επιπτώσεις στα επιτόκια και στη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία γνωστά για την αποδεδειγμένη σπανιότητά τους, όπως το Bitcoin.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι απώλειες της Fed, οι οποίες άρχισαν να συσσωρεύονται πριν από ένα χρόνο, θα μπορούσαν ενδεχομένως να διπλασιαστούν μέχρι το 2024. Η κεντρική τράπεζα κατατάσσει αυτά τα δυσμενή αποτελέσματα στα “αναβαλλόμενα περιουσιακά στοιχεία”, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη αντιμετώπισής τους.

Ιστορική κερδοφορία της Fed

Παραδοσιακά, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι ένα οικονομικά υγιές ίδρυμα. Ωστόσο, η απουσία κερδών δεν εμποδίζει την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να εφαρμόζει τη νομισματική πολιτική και να επιτυγχάνει τους στόχους της.

Η αποκάλυψη των ζημιών στον ισολογισμό της Fed μπορεί να μην αποτελεί πλήρη έκπληξη, ιδίως δεδομένης της σημαντικής κλιμάκωσης των επιτοκίων, τα οποία εκτοξεύτηκαν από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα τον Μάρτιο του 2022 στο σημερινό 5,25%. Ακόμη και αν τα επιτόκια παραμείνουν σταθερά, το Reuters υποδηλώνει ότι οι απώλειες της Fed ενδέχεται να παραμείνουν για σημαντικό χρονικό διάστημα. Αυτή η δυσχερής θέση ανάγεται στα επεκτατικά μέτρα που ελήφθησαν το 2020 και το 2021, όταν η κεντρική τράπεζα αγόρασε επιθετικά ομόλογα ως αντίμετρο έναντι μιας επικείμενης ύφεσης.

Στην ουσία, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα λειτουργεί παρόμοια με μια συμβατική τράπεζα. Πρέπει να παρέχει αποδόσεις στους καταθέτες της, που αποτελούνται κυρίως από τράπεζες, διαχειριστές κεφαλαίων και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ένα δημοσίευμα συνοψίζει επιγραμματικά τις επιπτώσεις της απώλειας των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέροντας:

“Οι απώλειες των τραπεζών της Fed δεν αυξάνουν τα ελλείμματα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Αλλά τα εξαφανισμένα πλέον μεγάλα κέρδη που συνήθιζαν να στέλνουν στο υπουργείο Οικονομικών βοήθησαν στη συγκράτηση του ελλείμματος, το οποίο είναι 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής αυτό το οικονομικό έτος…”.

Είναι σαφές ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το εθνικό χρέος των ΗΠΑ έχει πλέον εκτοξευθεί στα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αν και ορισμένοι μπορεί να αποδώσουν την ευθύνη στη Fed για τις αρχικές αυξήσεις των επιτοκίων, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε ότι χωρίς αυτά τα μέτρα, ο πληθωρισμός δεν θα είχε περιοριστεί στο σημερινό 3,2% και το κόστος ζωής θα συνέχιζε να ασκεί πίεση στην οικονομία.

Μειωμένες επιλογές για τους επενδυτές

Οι επενδυτές βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με ένα αίνιγμα. Η τεράστια ζήτηση για βραχυπρόθεσμα ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς αντανακλά τα τρισεκατομμύρια δολάρια που εισήχθησαν στην οικονομία κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας. Ωστόσο, ακόμη και αν κάποιος εξασφαλίσει μια σταθερή απόδοση 5% για μια τρίμηνη επένδυση, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει συγκρατημένος κάτω από αυτό το όριο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν το φάσμα της αραίωσης κάθε φορά που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διοχετεύει ρευστότητα στην αγορά, είτε μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων από τον ισολογισμό της είτε μέσω της αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους από το Υπουργείο Οικονομικών.

Γίνεται ολοένα και πιο απίθανο οι αποδόσεις σταθερού εισοδήματος να ξεπεράσουν τον πληθωρισμό για ένα ακόμη έτος, καθώς η κυβέρνηση μπορεί τελικά να εξαντλήσει τους πόρους της και να αναγκαστεί να εκδώσει πρόσθετα κρατικά ομόλογα.

Αβέβαιοι παράδεισοι για το κεφάλαιο

Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων παραμένει: ποιος τομέας ή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων θα αναδειχθεί ως ο κύριος δικαιούχος όταν ο πληθωρισμός φτάσει τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις του Δημοσίου; Αυτή η αβεβαιότητα είναι μεγάλη καθώς ο S&P 500 κυμαίνεται μόλις 7% κάτω από το ιστορικό υψηλό του, ενώ η αγορά ακινήτων αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους λόγω των επιτοκίων υποθηκών που εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Ενώ η τρέχουσα αποτίμηση του S&P 500 στο 20πλάσιο των εκτιμώμενων κερδών μπορεί να μην φαίνεται υπερβολικά υψηλή σε σύγκριση με προηγούμενες κορυφές που έφτασαν σε πολλαπλασιαστές 30πλάσιους ή και περισσότερους, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τις πιθανές περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed για την καταπολέμηση των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.

Καθώς το κόστος κεφαλαίου συνεχίζει να αυξάνεται, τα εταιρικά κέρδη θα μπορούσαν να τεθούν υπό πίεση, αφήνοντας τους επενδυτές με έλλειψη ασφαλών καταφυγίων για τα ταμειακά τους αποθέματα.

Επί του παρόντος, το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα μπορεί να μην παρουσιάζονται ως προφανής επιλογή αντιστάθμισης κινδύνου. Ωστόσο, αυτή η αντίληψη θα μπορούσε να εξελιχθεί καθώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται την ιδέα ότι το ανώτατο όριο χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης φαίνεται απεριόριστο. Η σταδιακή συσσώρευση αυτών των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, ανεξάρτητα από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των τιμών, μπορεί να αρχίσει να έχει νόημα σε αυτό το αβέβαιο οικονομικό τοπίο.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: