Οι ευρωπαϊκές τράπεζες οδεύουν προς ένα ακόμη Σαββατοκύριακο αβεβαιότητας, καθώς οι κίνδυνοι χρεοκοπίας αυξάνονται κατακόρυφα

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπαίνουν στο Σαββατοκύριακο με νέους φόβους γύρω από το μέλλον τους, καθώς οι μετοχές της Deutsche Bank έπεσαν  πάνω από 7% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στις 24 Μαρτίου, μετά από μια καθοδική ημέρα στις αγορές της Φρανκφούρτης. 

Κάνε την εγγραφή σου στο OKX απο ΕΔΩ και πάρε Bonus καλωσορίσματος απο 50$ εως 10.000$ !

Οι μετοχές της Deutsche Bank επηρεάστηκαν από την αύξηση του κόστους ασφάλισης έναντι του πιθανού κινδύνου αθέτησης υποχρεώσεων. Τα πενταετή swaps της γερμανικής τράπεζας, γνωστά ως CDS, αυξήθηκαν κατά 19 μονάδες βάσης (bps) από την προηγούμενη ημέρα, κλείνοντας στις 222 bps, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται στοιχεία της S&P Global Market Intelligence. Στις 23 Μαρτίου, το CDS της τράπεζας ανήλθε σε 173 bps από 142 bps την προηγούμενη ημέρα.

Σύμφωνα με την Investopedia, μια ανταλλαγή πιστωτικής αθέτησης επιτρέπει σε έναν επενδυτή να ανταλλάξει ή να αντισταθμίσει τον πιστωτικό κίνδυνο με άλλον επενδυτή. Οι δανειστές που ανησυχούν για την αθέτηση υποχρεώσεων ενός δανειολήπτη χρησιμοποιούν συχνά ένα CDS για να αντισταθμίσουν αυτόν τον κίνδυνο. Σε περιόδους αβεβαιότητας, οι συμμετέχοντες στην αγορά γενικά αποδίδουν υψηλότερη τιμή στην προστασία.

Οι ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης της Deutsche Bank έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Πηγή: MacroVar

Οι φόβοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν περιορίζονται στη Deutsche. Το πενταετές CDS της UBS φέρεται να εκτινάχθηκε 14 bps στις 24 Μαρτίου, φτάνοντας τις 130 bps, μόλις λίγες ημέρες αφότου η εταιρεία  εξαγόρασε την προβληματική ανταγωνίστρια Credit Suisse για 3,25 δισεκατομμύρια δολάρια ως μέρος ενός «έκτακτου διατάγματος» για να αποτρέψει την αστάθεια της χρηματοπιστωτικής αγοράς στην περιοχή . Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας έχει δεσμευτεί να παρέχει στην UBS ρευστότητα άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η διάσωση της Credit Suisse δεν εμπόδισε την εκτεταμένη αβεβαιότητα των επενδυτών σχετικά με το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Στις 24 Μαρτίου, οι μετοχές της Commerzbank  υποχώρησαν  έως και 9%, ενώ η Société Générale και η UBS υποχώρησαν πάνω από 7% στις ευρωπαϊκές συναλλαγές. Οι μετοχές της Deutsche υποχώρησαν πάνω από 25% τις τελευταίες 30 ημέρες.

«Η κατάσταση της Deutsche Bank δείχνει ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή μιας κρίσης που φαίνεται να διευρύνεται στο Παγκόσμιο Τραπεζικό Σύστημα», δήλωσε ο Danny Oyekan, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ψηφιακών επενδύσεων Dan Holdings, σε γραπτή δήλωση. Δεν είναι τόσο περίεργο, δεδομένου του γεγονότος ότι η μετάβαση από ένα περιβάλλον μηδενικού επιτοκίου στις ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων στην πρόσφατη ιστορία. Τόσες πολλές τράπεζες παγιδεύτηκαν σε μια παγίδα διάρκειας, αφού αγόρασαν ομόλογα μακράς ημερομηνίας που έκτοτε είδαν την αξία τους να εκτονώνεται από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed».

Κάνε την εγγραφή σου στο OKX απο ΕΔΩ και πάρε Bonus καλωσορίσματος απο 50$ εως 10.000$ !

Μία από τις τράπεζες που παγιδεύτηκαν σε αυτό το περιβάλλον ήταν η Silicon Valley Bank με έδρα τις ΗΠΑ , η οποία κατέρρευσε στις 10 Μαρτίου, απαιτώντας από τις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου  να περιορίσουν μια πιθανή επίδραση κυματισμού σε όλο το τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, παρόμοια αποτυχία για την Deutsche Bank ή άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι απίθανο να συμβεί, σύμφωνα με τον Ilya Volkov, διευθύνοντα σύμβουλο της ελβετικής πλατφόρμας fintech YouHodler. Σε ένα σχόλιο ο Volkov είπε: 

“Η Silicon Valley Bank δεν υπόκειται στον δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR), όπως οι τράπεζες στην Ευρώπη. Ο LCR απαιτεί από τις τράπεζες να διατηρούν αρκετά ρευστά στοιχεία ενεργητικού υψηλής ποιότητας (HQLA). Αυτό γίνεται έτσι ώστε σε περίπτωση ενός σεναρίου υψηλής πίεσης, τα περιουσιακά αυτά στοιχεία να μπορούν να πωληθούν για τη χρηματοδότηση των τραπεζών”.

Ενώ ο τραπεζικός κλάδος παλεύει με την αβεβαιότητα, το Bitcoin συνεχίζει να διαπραγματεύεται κοντά στα 28.000 $ τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, κερδίζοντας περίπου 17% τις τελευταίες 30 ημέρες. «Το Bitcoin έχει καλές επιδόσεις σε αυτό το περιβάλλον και αυτό αποτελεί απόδειξη της αξίας του ως αποκεντρωμένου και ασφαλούς αποθέματος αξίας με περιορισμένη προσφορά», δήλωσε ο Oyekan. 

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: