Οι επιχειρήσεις κρύπτο πρέπει να είναι “εποπτεύσιμες”, λέει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ

Η Elizabeth McCaul, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ζήτησε πρόσθετη εποπτεία των επιχειρήσεων κρύπτο που δραστηριοποιούνται σε ένα κράτος χωρίς σύνορα, εκτός των τυπικών προσπαθειών εποπτείας.

Σε ανάρτησή της στο blog της 5ης Απριλίου, η McCaul δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει επαρκές ρυθμιστικό ή εποπτικό πλαίσιο για τις εταιρείες κρύπτο, αλλά η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX βοήθησε να χυθεί φως στο πρόβλημα. Κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιμετωπίσουν πιθανά κενά στα υφιστάμενα πλαίσια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τραπεζικές πτωχεύσεις, αναφέροντας τις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Στον κόσμο των κρύπτο […] Η ίδια η έννοια των συνόρων και των δικαιοδοσιών αμφισβητείται”, δήλωσε ο McCaul. “Πώς μπορούμε να εποπτεύουμε επιχειρήσεις που δεν έχουν φυσικά σύνορα; Πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο για να φανταστούμε πώς θα μοιάζει ο διεθνής συντονισμός και πώς μπορεί να είναι αποτελεσματικός στη ρύθμιση του κόσμου των κρύπτο”.

Σύμφωνα με την McCaul, ένα πλαίσιο που διέπει τα κρύπτο και το οποίο προτάθηκε από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία ήταν “πολύ στα σπάργανα” και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2025. Οι επικείμενοι νόμοι, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου Markets in Crypto Assets, θα μπορούσαν να συμπληρώσουν αποτελεσματικά εκείνους της BCBS στην Ευρώπη, αλλά πιθανότατα δεν θα αντιμετώπιζαν πλήρως την εποπτεία των επιχειρήσεων κρύπτο που δεν διεκδικούν έδρα.

“Ανταλλαντήρια όπως το FTX διεξάγουν τις δραστηριότητές τους αξιοποιώντας μια δομή ομίλου, ενώ η MiCA εφαρμόζεται μόνο σε επίπεδο μεμονωμένης οντότητας. Κατά την άποψή μου, μεγάλοι παίκτες όπως η FTX ή η Binance χρειάζονται μια ενοποιημένη προσέγγιση, ακόμη και αν αυτό απαιτεί προσαρμογές στην υφιστάμενη νομοθεσία”.

Η ΕΚΤ διερευνά επί του παρόντος τις πιθανές επιπτώσεις ενός ψηφιακού ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων πολιτικής και του τρόπου με τον οποίο το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να παρέχει λύσεις πληρωμών για τους χρήστες λιανικής. Τον Ιανουάριο, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περιγράφοντας ένα σχέδιο για ένα ψηφιακό ευρώ που θα χρησιμοποιείται παράλληλα με τα μετρητά στις πληρωμές λιανικής.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: