Οι αξιωματούχοι της ΕΕ κατέληξαν στη συμφωνία «ορόσημο» για τον κανονισμό για την τεχνητή νοημοσύνη

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου πέτυχαν μια προκαταρκτική συμφωνία την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στον καθορισμό των κανονισμών που διέπουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Η συμφωνία περιλαμβάνει την κυβερνητική εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά στη βιομετρική επιτήρηση, καθώς και το ρυθμιστικό πλαίσιο για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT. Επιπλέον, περιγράφει τους κανόνες διαφάνειας που πρέπει να τηρούνται προτού τα συστήματα ΤΝ εισέλθουν στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων που σχετίζονται με τα τεχνικά έγγραφα, τη συμμόρφωση με τα πνευματικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κοινή χρήση περιλήψεων εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη υπερεθνική αρχή με ολοκληρωμένους νόμους για την τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο την προώθηση της ευεργετικής χρήσης και την ταυτόχρονη προστασία από πιθανούς κινδύνους. Αυτή η σημαντική ανακάλυψη ήταν το αποτέλεσμα μιας εντατικής σχεδόν 24ωρης συζήτησης στις 8 Δεκεμβρίου, την οποία ακολούθησαν 15 ώρες επακόλουθων διαπραγματεύσεων.

Οι βασικές διατάξεις της συμφωνίας επιβάλλουν ότι τα μοντέλα ΤΝ με σημαντικό αντίκτυπο και συστημικούς κινδύνους πρέπει να διεξάγουν αξιολογήσεις που αφορούν τους εν λόγω κινδύνους, να υποβάλλονται σε αντιπαλίνδρομες δοκιμές για την ανθεκτικότητα του συστήματος, να αναφέρουν περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να διασφαλίζουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή απόδοση.

Ο Τιερί Μπρετόν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, εξέφρασε ενθουσιασμό στο X (πρώην Twitter) μετά τη συμφωνία, δηλώνοντας: “Ιστορικό! To #AIAct είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα εγχειρίδιο κανόνων – είναι ένα εφαλτήριο για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τους ερευνητές της ΕΕ που θα ηγηθούν της παγκόσμιας κούρσας της τεχνητής νοημοσύνης. Τα καλύτερα έρχονται!”

Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης γενικής χρήσης με πιθανούς κινδύνους πρέπει να τηρούν συγκεκριμένους κώδικες. Η χρήση της βιομετρικής παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο από τις κυβερνήσεις περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως ορισμένα εγκλήματα ή σοβαρές απειλές σε δημόσιους χώρους.

Η συμφωνία απαγορεύει ρητά τη γνωστική χειραγώγηση της συμπεριφοράς, την απόσπαση εικόνων προσώπου από το διαδίκτυο ή το υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, την κοινωνική βαθμολόγηση και τα βιομετρικά συστήματα που συμπεραίνουν προσωπικές λεπτομέρειες, όπως πεποιθήσεις και προσανατολισμό. Στους καταναλωτές παρέχεται το δικαίωμα να υποβάλλουν καταγγελίες και να λαμβάνουν εξηγήσεις.

Σε περίπτωση παραβιάσεων, τα προστίματα μπορούν να κυμαίνονται από 7,5 εκατομμύρια ευρώ (8,1 εκατομμύρια δολάρια) ή 1,5% του κύκλου εργασιών έως 35 εκατομμύρια ευρώ (37,7 εκατομμύρια δολάρια) ή 7% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης και το μέγεθος της εταιρείας.

Η δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνει ότι το συμφωνηθέν κείμενο πρέπει να υποβληθεί σε επίσημη έγκριση τόσο από το κοινοβούλιο όσο και από το συμβούλιο προτού γίνει νόμος της ΕΕ. Η ψηφοφορία επί της συμφωνίας από τις επιτροπές του Κοινοβουλίου για την εσωτερική αγορά και τις πολιτικές ελευθερίες έχει προγραμματιστεί για μια προσεχή συνεδρίαση.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: