Ο συνιδρυτής του OneCoin Greenwood καταδικάστηκε σε δύο δεκαετίες φυλάκισης στις ΗΠΑ για απάτη και ξέπλυμα χρήματος

Ο Karl Greenwood, συνιδρυτής της διαβόητης απάτης κρυπτονομισμάτων OneCoin, καταδικάστηκε σε 20ετή φυλάκιση και διατάχθηκε να καταβάλει 300 εκατομμύρια δολάρια στις 20 Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συνιδρύτριά του, Ruja Ignatova, παραμένει ελεύθερη.

Ο Γκρίνγουντ, ο οποίος έχει την υπηκοότητα τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της Σουηδίας, αντιμετώπισε την καταδίκη του στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Σε δήλωση που εξέδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο εισαγγελέας Ντέμιαν Γουίλιαμς χαρακτήρισε το OneCoin ως “ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα απάτης που έχουν διαπραχθεί ποτέ”. Το fraudulent multilevel marketing και Ponzi κατάφερε να αποσπάσει το εκπληκτικό ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από περίπου 3,5 εκατομμύρια θύματα. Στη δήλωση τονίζεται: “Στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με τα νόμιμα κρυπτονομίσματα, το OneCoin δεν είχε καμία πραγματική αξία”.

Αυτό που έκανε το σύστημα OneCoin ιδιαίτερα παραπλανητικό ήταν η προσπάθειά του να παρομοιάσει τον εαυτό του με το Bitcoin στα διαφημιστικά του μηνύματα. Ωστόσο, σε πλήρη αντίθεση με τα νόμιμα κρυπτονομίσματα, το OneCoin δεν διέθετε πραγματικο blockchain. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τόνισε ότι δεν διέθετε δημόσιο και επαληθεύσιμο blockchain, δεν είχε καμία λειτουργία εξόρυξης και δεν διέθετε τόσα νομίσματα στο ιδιωτικο blockchain όσο είχε πουλήσει.

Ο Greenwood ήταν υπό κράτηση από το 2018, όταν εκδόθηκε από την Ταϊλάνδη. Τον Δεκέμβριο, δήλωσε ένοχος σε κατηγορίες για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή κάθειρξης έως και 60 ετών για τα εγκλήματά του. Ο Greenwood φέρεται να είχε συγκεντρώσει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια μέσω μιας προμήθειας 5% επί όλων των πωλήσεων του OneCoin και είχε επιδοθεί σε έναν πολυτελή τρόπο ζωής, ο οποίος περιελάμβανε πολυτελή αγαθά.

Όσον αφορά τη Ruja Ignatova, έχει να εμφανιστεί από τον Οκτώβριο του 2017 και παραμένει στη λίστα των δέκα πιο καταζητούμενων προσώπων του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών. Ενώ η Ignatova παραμένει ελεύθερη, πολλά άλλα πρώην στελέχη του OneCoin αντιμετωπίζουν νομικές συνέπειες.

Τον Μάρτιο, η πρώην επικεφαλής του νομικού τμήματος και του τμήματος συμμόρφωσης της OneCoin, Irina Dilkinska, κατηγορήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για για συνωμοσία με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επιπλέον, ο Κρίστοφερ Χάμιλτον, συνεργάτης της Ιγκνάτοβα, φέρεται να προορίζεται για έκδοση στις ΗΠΑ με την κατηγορία της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος τον Αύγουστο του 2022.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: