Ο πρόεδρος Πούτιν υπογράφει νόμο για την εισαγωγή του ψηφιακού ρουβλίου

Η Ρωσία κάνει σημαντικά βήματα προς την εισαγωγή του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας (CBDC), καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε επίσημα το νομοσχέδιο για το ψηφιακό ρούβλι στις 24 Ιουλίου, σύμφωνα με επίσημο κυβερνητικό έγγραφο.

Η εφαρμογή του νόμου για το ψηφιακό ρούβλι θα ξεκινήσει από την 1η Αυγούστου 2023, με σχεδόν όλες τις διατάξεις έτοιμες να εφαρμοστούν. Ωστόσο, το άρθρο νούμερο τρία, το οποίο περιλαμβάνει τροποποιήσεις σε διάφορους ρωσικούς ομοσπονδιακούς νόμους σχετικά με την πτώχευση και την κληρονομιά, έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2024.

Η εν λόγω νομοθεσία παρέχει στη ρωσική κεντρική τράπεζα την εξουσία να ξεκινήσει την πρώτη πιλοτική εφαρμογή CBDC με τη συμμετοχή πραγματικών καταναλωτών, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο. Προηγουμένως, η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει δοκιμές τον Απρίλιο, συνεργαζόμενη με 13 τοπικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων παικτών όπως η Sberbank.

Σύμφωνα με τον πρόσφατα θεσπισθέντα νόμο, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα είναι ο κύριος φορέας που θα είναι υπεύθυνος για την υποδομή του ψηφιακού ρουβλίου και την ασφάλεια όλων των αποθηκευμένων περιουσιακών στοιχείων. Το ψηφιακό ρούβλι προορίζεται κυρίως ως μέθοδος πληρωμής και μεταφοράς χρημάτων και δεν χρησιμεύει ως επενδυτικό μέσο.

Η διοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας Elvira Nabiullina τόνισε ότι οι Ρώσοι πολίτες δεν θα υποχρεωθούν να χρησιμοποιήσουν το CBDC- η υιοθέτησή του θα είναι εθελοντική, δίνοντας στα άτομα την επιλογή να αποφασίσουν. Η ίδια δήλωσε: “Κανείς δεν πρόκειται να εξαναγκάσει κανέναν να χρησιμοποιήσει το ψηφιακό ρούβλι […] Αλλά ελπίζουμε πραγματικά ότι θα είναι πιο βολικό και φθηνότερο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις και θα αρχίσουν να το χρησιμοποιούν. Πρόκειται για μια νέα ευκαιρία”.

Η αναπληρώτρια διοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας Olga Skorobogatova αποκάλυψε περαιτέρω ότι η κυβέρνηση δεν αναμένει ευρεία υιοθέτηση του ψηφιακού ρουβλίου στη Ρωσία πριν από το 2025 ή ενδεχομένως ακόμη και το 2027.

Η πρόσφατη εξέλιξη έρχεται λίγο αφότου η Κρατική Δούμα της Ρωσίας, η κάτω βουλή του κοινοβουλίου, ψήφισε το νομοσχέδιο για το ψηφιακό ρούβλι στην τρίτη και τελική του ανάγνωση στις 11 Ιουλίου. Στη συνέχεια, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο στις 19 Ιουλίου. Τα επίσημα αρχεία δείχνουν ότι το νομοσχέδιο για το ψηφιακό ρούβλι καταχωρήθηκε αρχικά τον Δεκέμβριο του 2022.

Ενώ η Ρωσία σημειώνει ταχεία πρόοδο στη νομοθεσία για το CBDC, καθυστερεί την εισαγωγή κανονισμών για τα κρυπτονομίσματα. Στο παρελθόν έχει σημειωθεί μια σειρά αναβολών. Τον Μάιο, ο αξιωματούχος της Κρατικής Δούμας Anatoly Aksakov δεσμεύτηκε να περάσει τέσσερα νομοσχέδια που σχετίζονται με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, τη φορολογία και τη διεθνή διακανονισμό κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, η πρόοδος σε αυτά τα νομοσχέδια φαίνεται να είναι περιορισμένη έκτοτε.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: