Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ζητά ισχυρότερους τραπεζικούς κανονισμούς μετά την κατάρρευση της SVB & Signature Bank

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα καλέσει το Κογκρέσο και τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών να ενισχύσουν τους κανόνες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank την περασμένη εβδομάδα.

Σε δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα , ο Μπάιντεν είπε ότι ο νόμος Dodd-Frank του 2010 που υπεγράφη υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα (όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος) δημιούργησε «σκληρές απαιτήσεις» για τις τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια αποδυναμώθηκαν υπό τη διοίκηση του πρώην προέδρου. Ντόναλντ Τραμπ.

Η Federal Reserve, η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) και το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι θα διασφαλίσουν ότι οι καταθέτες στις χρεοκοπημένες τράπεζες θα ολοκληρωθούν .

Η Silicon Valley Bank και η Signature Bank – με περιουσιακά στοιχεία 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 110 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα – σηματοδοτούν δύο από τις τρεις μεγαλύτερες τραπεζικές καταρρεύσεις στην ιστορία των ΗΠΑ , και οι δύο συνέβησαν μέσα σε λίγες μέρες η μία από την άλλη. Η μεγαλύτερη κατάρρευση ήταν η Washington Mutual Bank, η οποία απέτυχε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης του 2008.

«Πρέπει να λάβουμε τον πλήρη απολογισμό του τι συνέβη και γιατί οι υπεύθυνοι μπορούν να λογοδοτήσουν», είπε ο Μπάιντεν. «Στην κυβέρνησή μου, κανείς – κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Και τέλος, πρέπει να μειώσουμε τον κίνδυνο να συμβεί ξανά αυτό. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα-Μάιντεν, θέσαμε σκληρές απαιτήσεις σε τράπεζες, όπως η Silicon Valley Bank και η Signature Bank, συμπεριλαμβανομένου του νόμου Dodd-Frank, για να διασφαλίσουμε ότι η κρίση που είδαμε το 2008 δεν θα συμβεί ξανά».

Ενώ οι καταθέτες των τραπεζών θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα κεφάλαιά τους, τα ανώτερα στελέχη απομακρύνθηκαν, ανέφεραν οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές τραπεζών και το υπουργείο Οικονομικών στην κοινή τους δήλωση την Κυριακή. Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε αυτό στις παρατηρήσεις του, λέγοντας ότι οι άνθρωποι που διοικούν μια τράπεζα που εξαγοράστηκε από το FDIC δεν θα πρέπει πλέον να εργάζονται εκεί.

«Οι επενδυτές στις τράπεζες δεν θα προστατεύονται», πρόσθεσε. «Πήραν εν γνώσει τους ένα ρίσκο. Και όταν ο κίνδυνος δεν απέδωσε, οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός».

Ο πρόεδρος είπε επίσης ότι οι φορολογούμενοι δεν θα είναι υπεύθυνοι για το κόστος της διάσωσης των δύο δανειστών. Αντίθετα, το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων του FDIC θα αναπληρωθεί με προμήθειες στις τράπεζες.

Η Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul και η Έφορος του Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης Adrienne Harris, που μίλησαν επίσης τη Δευτέρα μετά την κίνηση της πολιτείας τους να κλείσει τη Signature Bank, τόνισαν ομοίως ότι οι φορολογούμενοι δεν θα είναι υπεύθυνοι για το κόστος του προγράμματος.

«Δεν πρόκειται για διάσωση», είπε η Χάρις.

Η Χάρις αντιτάχθηκε επίσης στην ιδέα ότι η Signature ήταν καταδικασμένη λόγω της έκθεσής της στη βιομηχανία κρύπτο.

«Η Signature Bank είχε μια ευρεία βάση καταθετών, επομένως αυτή η ιδέα ότι είναι μια τράπεζα που βασίζεται σε κρύπτο δεν είναι ακριβής», είπε η Χάρις. «Δεν πρόκειται για συγκεκριμένο τομέα στις περιπτώσεις της Signature Bank, αλλά κινηθήκαμε γρήγορα για να διασφαλίσουμε ότι οι καταθέτες προστατεύονταν».

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.coindesk.com/es/policy/2023/03/13/president-biden-calls-for-stronger-bank-regulations-in-wake-of-svb-signature-bank-collapses/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα: