Ο Nayib Bukele παραιτείται από πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ανοίγοντας τον δρόμο επανεκλογής του

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele, βασικό στέλεχος της υιοθέτησης του Bitcoin ως νόμιμου χρήματος στη χώρα, παραιτήθηκε επίσημα από τη θέση του για να επικεντρωθεί στην επερχόμενη εκστρατεία επανεκλογής του το 2024. Η αποχώρηση του Bukele την 1η Δεκεμβρίου διευκολύνθηκε με την έγκριση της Νομοθετικής Συνέλευσης της χώρας. Τα ηνία της διακυβέρνησης παραδόθηκαν προσωρινά στην αναπληρώτρια προέδρου Claudia Rodríguez de Guevara, η οποία προβλέπεται να υπηρετήσει μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Οι επόμενες γενικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2024.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση της δημοκρατίας στο Ελ Σαλβαδόρ, με τους επικριτές να επισημαίνουν την ασυνήθιστη περίσταση να έχει έναν πρόεδρο στην εξουσία χωρίς να έχει εκλεγεί άμεσα από τον λαό. Ο Héctor Silva, υποψήφιος για το αξίωμα του δημάρχου του Σαν Σαλβαδόρ, εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με αυτή τη δυναμική.

Αναλαμβάνοντας την προεδρία τον Ιούνιο του 2019, ο Bukele κέρδισε γρήγορα την προσοχή για τις προσπάθειές του να καταπολεμήσει το υψηλό ποσοστό ανθρωποκτονιών στο Ελ Σαλβαδόρ, εφαρμόζοντας παράλληλα πολιτικές υπέρ των κρύπτο. Η υποστήριξή του οδήγησε στην επίσημη υιοθέτηση του Bitcoin τον Σεπτέμβριο του 2021 και προώθησε περαιτέρω την ιδέα μιας “πόλης Bitcoin” που θα τροφοδοτείται από ένα ηφαίστειο εντός της χώρας.

Ενώ κατά τη θητεία του Bukele σημειώθηκε σημαντική μείωση του ποσοστού ανθρωποκτονιών, οι επικριτές του επισήμαναν τις υποτιθέμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την καταστολή της δραστηριότητας των συμμοριών από την κυβέρνηση. Μια έκθεση του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών τον Μάρτιο περιέγραψε λεπτομερώς τις ανησυχίες σχετικά με τις “μαζικές συλλήψεις” από το 2022, υπογραμμίζοντας περιπτώσεις κακομεταχείρισης και θανάτων υπό κράτηση.

Η προεδρία στο Ελ Σαλβαδόρ εκτείνεται παραδοσιακά σε μια πενταετή θητεία. Πριν από τον Σεπτέμβριο του 2021, το σύνταγμα επέβαλε δεκαετή περίοδο αναμονής για τους προέδρους που επιδιώκουν επανεκλογή. Ωστόσο, μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκείνη την εποχή συντόμευσε το διάστημα, επιτρέποντας σε έναν πρόεδρο να επιδιώξει δύο διαδοχικές θητείες.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: