Ο Elon Musk θέλει να μετατρέψει το Twitter σε τράπεζα

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Elon Musk παρουσίασε τα σχέδιά του να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πληρωμών στο Twitter κατά τη διάρκεια μιας σχεδόν πολύωρης συνεδρίασης ερωτήσεων και απαντήσεων με το προσωπικό της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ηχογράφηση της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Verge, ο Musk μοιράστηκε τα σχέδιά του να επιτρέψει στους χρήστες του Twitter να διατηρούν ένα υπόλοιπο μετρητών στην πλατφόρμα, σε μια κίνηση που θα μετατρέψει τον ιστότοπο σε “το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του λαού”.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος ήταν συνιδρυτής της διαδικτυακής τράπεζας X.com το 1999, προτού αυτή συγχωνευτεί με μια άλλη επιχείρηση για να γίνει η PayPal, περιέγραψε λεπτομερώς τα σχέδιά του να “συμπληρώσει ένα υπόλοιπο για κάθε επαληθευμένο χρήστη του Twitter”.

“Να τους δώσουμε κάποιο χρηματικό ποσό, όπως δέκα δολάρια ή κάτι τέτοιο, το οποίο θα μπορούν να στείλουν οπουδήποτε στο σύστημα”, είπε, σύμφωνα με ένα κείμενο που δημοσίευσε το Verge. “Χρειαζόμαστε άδειες μεταφοράς χρημάτων γι’ αυτό, για τις οποίες έχουμε κάνει αίτηση”.

Το Twitter κατέθεσε έγγραφα στο Υπουργείο Οικονομικών για να γίνει φορέας επεξεργασίας πληρωμών, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο Musk μίλησε για τη δημιουργία ενός λογαριασμού χρηματαγοράς υψηλής απόδοσης “έτσι ώστε το να έχεις ένα υπόλοιπο στο Twitter να είναι το πιο αποδοτικό πράγμα που μπορείς να κάνεις”.

“Αυτό είναι πολύ περίπλοκο και ακριβό. Αν μπορείτε απλώς να έχετε ένα υπόλοιπο στο Twitter που μπορεί απλώς να γίνει θετικό ή αρνητικό, και όταν γίνεται θετικό, το επιτόκιο είναι καλύτερο από αυτό που θα μπορούσατε να λάβετε αλλού, και όταν γίνεται αρνητικό, το επιτόκιο είναι χαμηλότερο από αυτό που βλέπετε αλλού, τώρα έχετε ένα πολύ πιο απλό σύστημα”, είπε.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ένας υπάλληλος του Twitter σημείωσε ότι οι υπηρεσίες που περιέγραψε ο Μασκ έμοιαζαν με αυτές μιας τράπεζας και ρώτησε αν ο Μασκ σκοπεύει να προσφέρει δάνεια στην πλατφόρμα.

“Λοιπόν, αν θέλετε να παρέχετε μια ολοκληρωμένη υπηρεσία στους ανθρώπους, τότε δεν μπορεί να λείπουν βασικά στοιχεία”, απάντησε.

Ο Μασκ, ο οποίος αγόρασε την πλατφόρμα στις 27 Οκτωβρίου, έχει μιλήσει έντονα για τις φιλοδοξίες του σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX και της Tesla μίλησε για τη “μετασχηματιστική ευκαιρία στις πληρωμές” και δήλωσε στους υπαλλήλους ότι δεν βλέπει τεράστια διαφορά μεταξύ της αποστολής ενός άμεσου μηνύματος και της αποστολής μιας πληρωμής.

“Είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα”, είπε. “Κατ’ αρχήν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια στοίβα άμεσων μηνυμάτων για πληρωμές. Και έτσι αυτή είναι σίγουρα μια κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούμε, δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους του Twitter να μπορούν να στέλνουν χρήματα οπουδήποτε στον κόσμο άμεσα και σε πραγματικό χρόνο. Θέλουμε απλώς να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο χρήσιμο”.

Το Twitter και άλλα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προσπαθήσει να κάνουν πληρωμές και στο παρελθόν, δήλωσε η Daniela Hawkins, διευθύνουσα σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων Capco.

“Αν και αυτές οι πρωτοβουλίες δεν έπιασαν τόπο στους καταναλωτές, υπάρχουν ακόμα τεράστιες ευκαιρίες για τις εταιρείες να τις εξερευνήσουν”, είπε.

Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ εξακολουθούν να πρέπει να συνδεθούν σε μεμονωμένες εφαρμογές για να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές ράγες πληρωμών, όπως με το Venmo, το Zelle και το Cash App, δήλωσε η Hawkins.

“Δεν είναι η καλύτερη τραπεζική εμπειρία”, είπε.

Όμως το όραμα του Musk να μετατρέψει το Twitter σε μια πλατφόρμα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα αντιμετωπίσει πιθανότατα μια δύσκολη μάχη, επειδή οι καταναλωτές, ιδίως στις ΗΠΑ, δεν συνδέουν τις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τις πληρωμές, δήλωσε ο Hawkins.

Οι καταναλωτές, γενικότερα, γίνονται επίσης όλο και πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λόγω της παραπληροφόρησης σε αυτές τις πλατφόρμες, είπε.

“Οι άνθρωποι ανησυχούν για τον αριθμό των bots που προωθούν συνεχώς παραπληροφόρηση”, είπε. “Αυτό, με τη σειρά του, θα καθιστούσε δύσκολο για το Twitter ή οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης να κερδίσει αρκετή εμπιστοσύνη από τους καταναλωτές ώστε να πραγματοποιούν πληρωμές σε αυτές τις εφαρμογές”.

Υπάρχουν επίσης τα ρυθμιστικά εμπόδια που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει το Twitter, καθώς στοχεύει να εισαγάγει προϊόντα που μοιάζουν με τράπεζα. Για παράδειγμα, θα συνεργαστεί η εταιρεία με μια τράπεζα ή θα επιδιώξει το δικό της καταστατικό για να προσφέρει κάποια από τα προϊόντα που προανήγγειλε ο Musk;

“Η διακίνηση χρημάτων και οι τραπεζικές συναλλαγές είναι ιδιαίτερα ρυθμισμένες. Ο Elon Musk ανέφερε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό υψηλής απόδοσης. Αυτό θα υποδήλωνε κάποιου είδους τραπεζική συνεργασία”, δήλωσε ο Χόκινς. “Ίσως όμως το Twitter επιδιώξει ένα χάρτη βιομηχανικών δανείων. Ή ένα τραπεζικό καταστατικό. Υπάρχουν ακόμη κάποια ερωτήματα σχετικά με το πώς θα συνδυαστεί όλο αυτό”.

Οι χάρτες βιομηχανικών δανείων (ILCs), ο χάρτης επιλογής για αρκετές fintechs και μη τραπεζικές εταιρείες που επιθυμούν να προσφέρουν τραπεζικές υπηρεσίες, δεν είναι χωρίς αντιπαραθέσεις.

Ορισμένοι νομοθέτες και τραπεζικές εμπορικές ομάδες έχουν αντιδράσει στις προσπάθειες των εταιρειών να αποκτήσουν ILCs, υποστηρίζοντας ότι η δομή εκμεταλλεύεται ένα ρυθμιστικό κενό, επειδή οι εταιρείες χαρτοφυλακίου ILC δεν υπόκεινται στον νόμο περί εταιρειών χαρτοφυλακίου τραπεζών και στην εποπτεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα: