Ο διευθύνων σύμβουλος του Thodex καταδικάστηκε σε 11.000 χρόνια φυλάκισης για κρύπτο απάτη ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία: Έκθεση

Σε μια σημαντική νομική εξέλιξη, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του τουρκικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Thodex, Faruk Fatih Özer, καταδικάστηκε σε εκπληκτική ποινή φυλάκισης 11,196 ετών. Η ετυμηγορία εκδόθηκε από το 9ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Ανατολίας, το οποίο έκρινε τον Özer ένοχο για πολλαπλές κατηγορίες, όπως “ίδρυση, διαχείριση και συμμετοχή σε οργάνωση”, “ειδική απάτη” και “νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες”.

Σε αυτή την υπόθεση υψηλού προφίλ εμπλέκονται επίσης τα δύο αδέλφια του Özer, τα οποία έλαβαν πανομοιότυπες ποινές φυλάκισης 11,196 ετών, 10 μηνών και 15 ημερών, συνοδευόμενες από ένα σημαντικό πρόστιμο ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu Agency.

Το Thodex ήταν μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία, απολαμβάνοντας σημαντική δημοτικότητα πριν από την ξαφνική κατάρρευσή της το 2021. Η απότομη διακοπή των υπηρεσιών του ανταλλακτηρίου άφησε τους χρήστες εμβρόντητους και στο σκοτάδι σχετικά με την τύχη των περιουσιακών τους στοιχείων, τα οποία ανέρχονταν στο ιλιγγιώδες ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα. Την εποχή της πτώσης του ανταλλακτηρίου, ο Özer αρνήθηκε σθεναρά κάθε κατηγορία για ενορχήστρωση απάτης εξόδου.

Μετά τη φυγή του από τη χώρα, ο φυγάς ιδρυτής συνελήφθη τελικά στην Αλβανία τον Αύγουστο του 2022, ενώ εξέτιε ξεχωριστή ποινή φυλάκισης. Στη συνέχεια, εκδόθηκε πίσω στην Τουρκία τον Απρίλιο του 2023 για να αντιμετωπίσει κατηγορίες σχετικά με απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Πριν από αυτή την καταδίκη, ο Özer ήταν ήδη φυλακισμένος από τον Ιούλιο με την κατηγορία της μη υποβολής φορολογικών εγγράφων.

Σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τον εαυτό του κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, ο ιδρυτής του ανταλλακτηρίου υποστήριξε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του ήταν θύματα αδικίας. Υποστήριξε ότι το Thodex ήταν απλώς μια εταιρεία κρυπτονομισμάτων που αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε καμία εγκληματική πρόθεση. Ένα απόσπασμα από τη δήλωση του Özer στο δικαστήριο, που μεταφράστηκε μέσω της Google, είχε ως εξής:

“Διαθέτω την ευφυΐα να επιβλέπω ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι εμφανές από την ίδρυση της εταιρείας μου σε ηλικία 22 ετών. Εάν είχα την πρόθεση να δημιουργήσω μια εγκληματική οργάνωση, δεν θα ενεργούσα με τόσο ερασιτεχνικό τρόπο. Είναι σαφές από τα εν λόγω στοιχεία ότι οι ύποπτοι στην υπόθεση αυτή έχουν πέσει θύματα για πάνω από δύο χρόνια”.

Στην παρατεταμένη δικαστική υπόθεση που αφορούσε το Thodex συμμετείχαν συνολικά 21 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι πέντε ήταν φυσικά παρόντες στην ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο. Το δικαστήριο αθώωσε τελικά 16 κατηγορούμενους για “ειδική απάτη” λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων και διέταξε την αποφυλάκιση τεσσάρων κατηγορουμένων. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν διαφορετικές ποινές, ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής τους στο σύστημα απάτης με κρυπτονομίσματα.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: