Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ επικρίνει τα κρύπτο ως “επιβλαβή” και υπογραμμίζει την έλλειψη κοινωνικών οφελών σε μια σκληρή ομιλία

Ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εξέφρασε απαισιόδοξες προοπτικές για τα κρυπτονομίσματα, υπονοώντας ότι μπορεί να χρησιμεύσουν κυρίως ως εργαλεία για κερδοσκοπικό τζόγο μεταξύ των επενδυτών.

Σε γραπτή δήλωσή του για μια συζήτηση σε πάνελ στο ετήσιο συνέδριο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών στις 23 Ιουνίου, ο Πανέτα επεσήμανε ότι η αντίληψη των κρυπτονομισμάτων ως “αξιόπιστου αποθηκευτικού χώρου αξίας” άρχισε να εξασθενεί στα τέλη του 2021 και το 2022, καθώς η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έπεσε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ υπογράμμισε την εξαιρετικά ευμετάβλητη φύση των κρύπτο περιουσιακών στοιχείων, θεωρώντας τα πιο κατάλληλα για κερδοσκοπικό τζόγο παρά ως σταθερά χρηματοπιστωτικά μέσα, και κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης παγκόσμιας πολιτικής να τα αντιμετωπίσουν αναλόγως.

Ο Πανέτα δήλωσε: “Τα κρύπτο δεν έχουν εξελιχθεί σε μια καινοτόμο και ισχυρή μορφή χρηματοδότησης, αλλά μάλλον έχουν γίνει επιζήμια. Το οικοσύστημα κρυπτογράφησης μαστίζεται από αποτυχίες της αγοράς και αρνητικές εξωτερικότητες και είναι βέβαιο ότι θα υποστεί περαιτέρω διαταραχές, εκτός εάν εφαρμοστούν οι κατάλληλες ρυθμιστικές διασφαλίσεις”.

Τόνισε επίσης: “Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην έγκριση ενός κλάδου που μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να προσφέρει σημαντικά κοινωνικά οφέλη και επιδιώκει όλο και περισσότερο την ενσωμάτωση στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόσο για να αποκτήσει νομιμότητα όσο και για να επωφεληθεί από αυτήν”.

Σύμφωνα με τον Πανέτα, η ασφάλεια, η επεκτασιμότητα και η αποκέντρωση των συναλλαγών με κρύπτο είναι ανέφικτες. Θεώρησε μειονέκτημα το αμετάβλητο των blockchain, καθώς συχνά καθιστά τις συναλλαγές μη αναστρέψιμες. Ο Panetta ανέφερε την κατάρρευση της FTX και την πρόσφατη αγωγή που κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Binance ως θεμελιώδη ελαττώματα στο οικοσύστημα κρύπτο.

Ο Πανέτα προειδοποίησε: “Οι λάτρεις των κρύπτο θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι η νέα τεχνολογία δεν εξαλείφει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους. Είναι σαν να πιέζεις ένα μπαλόνι από τη μία πλευρά- μπορεί να αλλάξει σχήμα, αλλά τελικά θα σκάσει αν γεμίσει με ζεστό αέρα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πανέτα έχει προηγουμένως εκφράσει την υποστήριξή του σε ορισμένες πτυχές της έρευνας της ΕΚΤ σχετικά με ένα πιθανό ψηφιακό ευρώ. Έχει επίσης προτείνει την απαγόρευση των κρύπτο περιουσιακών στοιχείων με υπερβολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: