Νέα νομοθεσία εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να περιορίσει την πρόσβαση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία

Μια νέα νομοθετική πράξη επιτρέπει πλέον στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να εφαρμόζει περιορισμούς στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, προκαλώντας σημαντικές συζητήσεις μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της πλατφόρμας X.

Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Scott Johnsson εξέφρασε τις ανησυχίες του στις 6 Ιουνίου σχετικά με τον επεκτατικό χαρακτήρα αυτού του νόμου:

“Είναι δύσκολο να καταλάβω πώς αυτό δεν έχει σκοπό να είναι μια εξουσία απαγόρευσης σε επίπεδο χρήστη από τον Πρόεδρο σε κάθε πρωτόκολλο/έξυπνο συμβόλαιο που θεωρείται από τον Υπουργό Οικονομικών ότι “ελέγχεται, λειτουργεί ή [διατίθεται]” από έναν παραβάτη ξένων κυρώσεων. Απίστευτο εύρος και συνέπειες για να εγκλωβιστούν οι χρήστες σε KYC/εγκεκριμένες αλυσίδες”.

Ο νομοθετικός ελιγμός του γερουσιαστή Warner

Στις 5 Ιουνίου, μια ανάρτηση στο X ανέδειξε την έξυπνη ενσωμάτωση νομοθετικών στοιχείων από τον γερουσιαστή Mark Warner, η οποία ουσιαστικά παραχώρησε στον πρόεδρο των ΗΠΑ εκτεταμένη εξουσία επί των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Ο νόμος περιλαμβάνει έναν ευρύ ορισμό των “ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων” ως οποιαδήποτε ψηφιακή αναπαράσταση αξίας που σημειώνεται σε κρυπτογραφικά secured distributed ledgers.

“[…] κάθε πρωτόκολλο επικοινωνίας, έξυπνο συμβόλαιο ή άλλο λογισμικό […] που αναπτύσσεται μέσω της χρήσης distributed ledger ή παρόμοιας τεχνολογίας- και […] που επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν και να συμφωνούν στους όρους μιας συναλλαγής για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία”.

H ώρα του Μπάιντεν

Η νομοθεσία εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο να σταματήσει τις συναλλαγές μεταξύ Αμερικανών πολιτών και ξένων ομάδων που αναγνωρίζονται ως υποστηρικτές της τρομοκρατίας.

Εφαρμόζει επίσης αυστηρούς κανόνες για τις ξένες τράπεζες που διατηρούν λογαριασμούς στις ΗΠΑ, ιδίως εάν βοηθούν σε τέτοιες συναλλαγές.

“[…] απαγορεύει κάθε συναλλαγή μεταξύ οποιουδήποτε προσώπου που υπόκειται στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών και ενός αλλοδαπού διευκολυντή συναλλαγών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που προσδιορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο (1)”.

Επιπτώσεις για τους χρήστες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων

Σύμφωνα με τον Johnsson, η ευρεία εμβέλεια του νόμου θα μπορούσε να αναγκάσει τους χρήστες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων να ενταχθούν σε δίκτυα blockchain που συμμορφώνονται με τους κανονισμούς Know Your Customer (KYC) και βασίζονται σε άδεια, διατηρώντας τους έτσι εντός ρυθμιζόμενων περιβαλλόντων.

Υποστηρίζει ότι η στρατηγική αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί ως μέσο ελέγχου των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, δήθεν ως μέτρο κατά της τρομοκρατίας.

Οι αλλαγές που υποτίθεται ότι εφαρμόστηκαν από τον Warner και διευκόλυναν αυτές τις προεδρικές εξουσίες προέκυψαν από τον νόμο για την πρόληψη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ο νόμος αυτός, ο οποίος εισήχθη τον Δεκέμβριο του 2023, εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει “αναδυόμενες απειλές που αφορούν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία”.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: