Ethereum

Ξεχάστε το HTTP: Το Ethereum έχει ένα νέο πρότυπο URL που δεν μπορεί να αποκλειστεί

Οι διευθύνσεις URL Web3 — ενεργοποιημένες με την κυκλοφορία του ERC-4804 — έχουν φτάσει στο Ethereum, επιτρέποντας στους χρήστες του Διαδικτύου να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές και NFT Ethereum χωρίς να ανησυχούν για centralized censorship .

Το νέο πρότυπο Ethereum, με τίτλο “Web3 URL to EVM Call Message Translation”, προτάθηκε για πρώτη φορά στις 14 Φεβρουαρίου 2022 και συντάχθηκε από τον ιδρυτή του ETHStorage Qi Zhou, τον ερευνητή του Ethereum Sam Wilson και τον Chao Pi.

Περιέγραψε την πρόταση ως διεύθυνση URL τύπου HTTP για άμεση πρόσβαση σε περιεχόμενο Web3 στην αλυσίδα, όπως διεπαφές αποκεντρωμένων εφαρμογών (DApps) και NFT. Περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, το ERC-4804 εγκρίθηκε και οριστικοποιήθηκε στο κεντρικό δίκτυο την 1η Μαρτίου.

Ο Anthurine Xiang, εκπρόσωπος του πρωτοκόλλου αποθήκευσης layer 2 ETHStorage, εξήγησε ότι σε πολλές περιπτώσεις, το οικοσύστημα εξακολουθεί να βασίζεται σε κεντρικούς διακομιστές Ιστού για να παρέχει πρόσβαση σε «αποκεντρωμένες» εφαρμογές. 

«Αυτή τη στιγμή, όλα τα DApps όπως το Uniswap […] ισχυρίζονται ότι είναι αποκεντρωμένες εφαρμογές», εξήγησε ο Xiang, προσθέτοντας: «Αλλά πώς μπαίνουμε στην ιστοσελίδα; Πρέπει να περάσεις από το DNS. Πρέπει να περάσετε από το GoDaddy. […] Όλοι αυτοί είναι κεντρικοί διακομιστές.”

Γραφικό που εξηγεί πώς συγκρίνεται το νέο μοντέλο με το Web2. Πηγή: w3eth.io

Σήμερα, οι περισσότεροι χρήστες έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του «Πρωτόκολλου μεταφοράς υπερκειμένου», ευρέως γνωστό ως HTTP. 

Όταν ένας χρήστης του Διαδικτύου κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο ή πληκτρολογεί μια διεύθυνση ιστότοπου, ο υπολογιστής χρησιμοποιεί HTTP για να ζητήσει από έναν άλλο υπολογιστή να ανακτήσει τις πληροφορίες, όπως έναν ιστότοπο ή εικόνες.

Σύμφωνα με το ERC-4804, οι χρήστες του Διαδικτύου έχουν την επιλογή να πληκτρολογήσουν web3:// (σε αντίθεση με το http://) στα προγράμματα περιήγησής τους για να εμφανίσουν απευθείας εφαρμογές DA, όπως Uniswap ή NFT στην αλυσίδα. Αυτό συμβαίνει επειδή το πρότυπο επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν απευθείας ένα ερώτημα σε μια εικονική μηχανή Ethereum (EVM).

Γράφημα ροής που εξηγεί πώς λειτουργεί το πρότυπο URL Web3 με το Uniswap. Πηγή: w3eth.io

Ολόκληροι ιστότοποι μπορούν επίσης θεωρητικά να είναι προσβάσιμοι με αυτά τα μέσα, εφόσον το περιεχόμενό τους είναι αποθηκευμένο στο blockchain Ethereum ή σε ένα συμβατό πρωτόκολλο layer-2 . Ωστόσο, το κόστος για να γίνει αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ απαγορευτικό, σύμφωνα με τον ιδρυτή του ETHStorage Qi Zhou.

«Το κρίσιμο ζήτημα εδώ είναι ότι το κόστος αποθήκευσης στο Ethereum είναι εξαιρετικά ακριβό στο mainnet», είπε ο Zhou σε μια πρόσφατη παρουσίαση στο ETH Denver.

«Για παράδειγμα, 1 Gigabyte δεδομένων on-chain θα κοστίσει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια. […] Αυτό είναι απαράδεκτο για πολλές εφαρμογές Web2 και ακόμη και πολλά NFT», πρόσθεσε ο Zhou, σημειώνοντας ότι οι λύσεις αποθήκευσης layer 2 θα μπορούσαν να συμβάλουν στον μετριασμό μέρους του κόστους.

Ο Xiang πρότεινε ότι λόγω του κόστους, το νέο πρότυπο URL έχει νόημα μόνο για συγκεκριμένες εφαρμογές. 

«Δεν χρειάζεται να είναι όλα αποκεντρωμένα. Εάν διαχειρίζεστε μια αρκετά καλή επιχείρηση Web2 και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ για την centralized censorship […] Μπορείτε απλώς να το κάνετε αυτό».

Από την άλλη πλευρά, το νέο πρότυπο θα ήταν χρήσιμο για DApps ή ιστότοπους που κινδυνεύουν από censorship, με παράδειγμα το Tornado Cash .

«Για παράδειγμα, για το Tornado Cash, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά μέσω του ιστότοπού τους επειδή υπάρχει censorship», εξήγησε ο Xiang.

“Εάν είστε DApp και έχετε ήδη αποκεντρωθεί, γιατί εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε έναν κεντρικό ιστότοπο για να έχουν πρόσβαση οι άνθρωποι σε εσάς;”

Παράδειγμα ιστοτόπων στους οποίους είναι δυνατή η πρόσβαση μέσω web3:// URL Πηγή: w3eth.io

Ερωτηθείς εάν το νέο πρότυπο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από κακούς παράγοντες για να συμμετάσχουν σε παράνομη δραστηριότητα, ο Xiang είπε:

«Αυτό είναι πραγματικά δύσκολο να το πούμε όπως ακριβώς ιδρύθηκε το Bitcoin. Νομίζω ότι το Bitcoin δεν γεννήθηκε για το κακό, αλλά και πάλι, στην αρχή, οι άνθρωποι έκαναν σκιερά πράγματα όπως Silk Road, χρησιμοποιούσαν το Bitcoin».

Αντίθετα, η Xiang πιστεύει, όπως και το Bitcoin, απλώς δίνουν στους ανθρώπους μια αποκεντρωμένη επιλογή που μπορεί να μην είχαν διαφορετικά. 

Το νέο πρότυπο Ethereum είναι το πρώτο του είδους του για το blockchain, σημείωσε ο Xiang, αν και δεν είναι η πρώτη λύση για την αποκεντρωμένη φιλοξενία ιστοσελίδων. 

Το IPFS ή το InterPlanetary File System είναι ένα παράδειγμα δικτύου που δημιουργήθηκε για να κάνει αυτό που παρέχουν επί του παρόντος οι κεντρικοί διακομιστές cloud, μόνο μέσω αποκεντρωμένων μέσων. Ωστόσο, ο Xiang σημείωσε ότι μια διεύθυνση URL IPFS μπορεί να συνδέεται μόνο με στατικό περιεχόμενο, το οποίο δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να αλλάξει.

Ωστόσο, το ERC-4804 θα επιτρέψει «δυναμικά δεδομένα», όπως να επιτρέπει στους ανθρώπους να αφήνουν like και σχόλια και να αλληλεπιδρούν με περιεχόμενο σε έναν ιστότοπο, εξήγησε ο Xiang. Ως εγγενές Ethereum, το πρότυπο αναμένεται επίσης να μπορεί να αλληλεπιδρά με άλλες blockchains πολύ πιο εύκολα, πρόσθεσε ο Xiang.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://cointelegraph.com/news/new-ethereum-standard-enables-web3-urls-that-can-t-be-censored

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X