Η Ζιμπάμπουε πωλεί εκατομμύρια crypto tokens που υποστηρίζονται από χρυσό παρά την προειδοποίηση του ΔΝΤ

Η Κεντρική Τράπεζα της Ζιμπάμπουε πούλησε ψηφιακά τοκενς αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων Ζιμπάμπουε που υποστηρίζονται από χρυσό – αξίας περίπου 39 εκατομμυρίων δολαρίων – παρά την προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στις 12 Μαΐου, η κεντρική τράπεζα της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε ότι είχε λάβει 135 αιτήσεις για συνολικά 14,07 δισεκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε για την αγορά του κρυπτονομίσματος που υποστηρίζεται από χρυσό.

Το δολάριο Ζιμπάμπουε διαπραγματεύεται επισήμως σε 362 δολάρια Ζιμπάμπουε για μία αμερικανική ισοτιμία, σύμφωνα με το XE.com – αλλά πολύ υψηλότερα στην αγορά – καθιστώντας το απόρρητο ονομαστικά αξίας περίπου 38,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα crypto tokens, που εισήχθησαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο, υποστηρίζονται από 139,57 κιλά χρυσού, με την πώληση να διαρκεί από τις 8 έως τις 12 Μαΐου.

Τα tokens πωλήθηκαν σε ελάχιστη τιμή 10 δολαρίων για ιδιώτες και 5.000 δολαρίων για εταιρείες και άλλες οντότητες. Η ελάχιστη περίοδος κατοχύρωσης των token είναι 180 ημέρες και μπορούν να διακρατηθούν σε πορτοφόλια ηλεκτρονικού χρυσού ή σε κάρτες ηλεκτρονικού χρυσού.

Η κίνηση αυτή φέρεται να εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας σταθεροποίησης της οικονομίας της χώρας και της συνεχιζόμενης υποτίμησης του τοπικού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος πωλήσεων ψηφιακών συμβόλων και η τράπεζα έχει ζητήσει να υποβληθούν οι αιτήσεις αυτή την εβδομάδα για να διακανονιστούν έως τις 18 Μαΐου. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο διοικητής της RBZ Dr. John Mangudya σχολίασε:

“Η έκδοση των ψηφιακών token με αντίκρισμα χρυσού έχει ως στόχο να διευρύνει τα διαθέσιμα μέσα διατήρησης αξίας στην οικονομία και να ενισχύσει τη διαιρετότητα των επενδυτικών μέσων και να διευρύνει την πρόσβαση και τη χρήση τους από το κοινό.”

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά του σχεδίου της αφρικανικής χώρας για το νόμισμα που υποστηρίζεται από χρυσό, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει αντ’ αυτού να απελευθερώσει την αγορά συναλλάγματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg της 9ης Μαΐου.

“Θα πρέπει να διεξαχθεί προσεκτική αξιολόγηση για να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη από αυτό το μέτρο αντισταθμίζουν το κόστος και τους πιθανούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, των κινδύνων μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, των νομικών και λειτουργικών κινδύνων, των κινδύνων διακυβέρνησης, του κόστους των απολεσθέντων συναλλαγματικών διαθεσίμων”, δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Bloomberg.

Η Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζει τη νομισματική αστάθεια και τον πληθωρισμό για πάνω από μια δεκαετία. Το 2009, η χώρα υιοθέτησε το δολάριο ΗΠΑ ως νόμισμά της μετά από μια περίοδο υπερπληθωρισμού που κατέστησε το τοπικό νόμισμα άχρηστο.

Το δολάριο Ζιμπάμπουε επανήλθε το 2019 για να αναζωογονήσει την τοπική οικονομία, αλλά ακολούθησε και πάλι αστάθεια.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: