Η υιοθέτηση CBDC θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις τράπεζες, να βοηθήσει τα νοικοκυριά, αναφέρει μελέτη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών

Η πλήρης ενσωμάτωση ενός σταθερού νομίσματος ή ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας στην οικονομία θα αποσταθεροποιούσε τις τράπεζες αλλά θα βελτίωνε την ευημερία των νοικοκυριών, υποστηρίζει μια μελέτη που κυκλοφόρησε από τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Η βλάβη στις τραπεζικές συναλλαγές που προκαλούνται από τα ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσε να είναι «σημαντική» σε περιόδους άγχους, διαπίστωσε.

Η μελέτη του Office of Financial Research θεώρησε μια θεωρητική «σταθερή κατάσταση» στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μετά την επιτυχή εισαγωγή ενός stablecoin ή CBDC. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μελέτες που εξέτασαν τους κινδύνους των τραπεζών και της αποδιαμεσολάβησης που προκαλούνται από την εισαγωγή των ψηφιακών νομισμάτων.

Οι συντάκτες της παρούσας μελέτης είδαν τον κίνδυνο συστημικής απομόχλευσης, δηλαδή μείωση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, που οδηγεί σε μειωμένη σταθερότητα σε περιόδους κρίσης μετά την εισαγωγή ενός ψηφιακού νομίσματος.

Με ένα stablecoin ή CBDC στην οικονομία, υποστήριξαν, οι τραπεζικές καταθέσεις θα «ανταγωνίζονται» με το ψηφιακό νόμισμα στα χαρτοφυλάκια ρευστότητας των νοικοκυριών. Αυτό θα αναγκάσει τις τράπεζες να μειώσουν τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων αυξάνοντας τους τόκους που καταβάλλονται στις καταθέσεις, αφήνοντάς τους λιγότερα ίδια κεφάλαια από αυτά που θα είχαν χωρίς την παρουσία ψηφιακών νομισμάτων.

Τα νοικοκυριά θα επωφεληθούν από τον ανταγωνισμό μεταξύ τραπεζών και ψηφιακού νομίσματος. Οι συγγραφείς έγραψαν:

“Στη βαθμονόμηση αναφοράς μας, στην οποία βαθμολογούμε την ελαστικότητα μεταξύ ψηφιακού νομίσματος και καταθέσεων με την εκτιμώμενη ελαστικότητα μεταξύ καταθέσεων και μετρητών, βρίσκουμε εύλογα κέρδη ευημερίας της τάξης του 2% σε όρους ισοδύναμου κατανάλωσης”.

Εάν το ψηφιακό νόμισμα ανταγωνιζόταν πολύ καλά τις τραπεζικές καταθέσεις, η προκύπτουσα χρηματοπιστωτική αστάθεια θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα νοικοκυριά, σύμφωνα με τη μελέτη. Επιπλέον, ακόμη και όταν αυτό δεν συμβαίνει, τα ψηφιακά νομίσματα μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για την αύξηση της δημόσιας ευημερίας. Οι «εκδότες που μεγιστοποιούν το κέρδος σε μια ανταγωνιστική αγορά» ενδέχεται να έχουν καλύτερη απόδοση στο ψηφιακό νόμισμα. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα:

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι οικονομικές τριβές μπορεί να περιορίσουν τα πιθανά οφέλη των ψηφιακών νομισμάτων και το βέλτιστο επίπεδο ψηφιακού νομίσματος μπορεί να είναι χαμηλότερο από αυτό που θα μπορούσε να εκδοθεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον».

Η μελέτη χρησιμοποίησε πυκνά και προηγμένα μαθηματικά και οικονομική θεωρία για να προωθήσει τα επιχειρήματά της. Εμφανίστηκε στις 22 Μαρτίου, την ίδια ημέρα που ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε την Οικονομική Έκθεση του Προέδρου. Η προεδρική έκθεση εξέφραζε επίσης την ανησυχία της για τις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις ενός οικονομικά ολοκληρωμένου CBDC στο τραπεζικό σύστημα.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: