Η Uphold ανακοινώνει την κατάργηση του USDT και πέντε άλλων Stablecoins μέχρι την 1η Ιουλίου λόγω των κανονισμών MiCA

Η πλατφόρμα διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων Uphold ενημέρωσε πρόσφατα τους Ευρωπαίους πελάτες της ότι θα σταματήσει να υποστηρίζει έξι εξέχοντα stablecoins από την 1η Ιουλίου. Η απόφαση αυτή αποτελεί απάντηση στο νέο ρυθμιστικό περιβάλλον που θεσπίστηκε από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αγορές κρύπτο περιουσιακών στοιχείων (MiCA).

Τα stablecoins που επηρεάζονται είναι τα Tether USDT, Dai, Frax Protocol (FRAX), Gemini dollar (GUSD), Pax dollar (USDP) και TrueUSD (TUSD). Οι κάτοχοι αυτών των νομισμάτων καλούνται να τα ανταλλάξουν με άλλο κρυπτονόμισμα έως τις 28 Ιουνίου, καθώς τυχόν υπόλοιπα που απομένουν θα μετατραπούν αυτόματα σε USD Coin (USDC) μετά την ημερομηνία αυτή.

Το MiCA, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2023 και άρχισε να εφαρμόζεται τον Ιούνιο του 2023, πρόκειται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του 2024. Αυτό το ολοκληρωμένο σύνολο κανονισμών αποσκοπεί στην παροχή μιας ασφαλέστερης και πιο διαφανούς αγοράς κρύπτο εντός της ΕΕ.

Νέο πλαίσιο σταθερού νομίσματος στο πλαίσιο του MiCA

Με την επικείμενη εφαρμογή των κανονισμών σταθερών νομισμάτων της MiCA στις 30 Ιουνίου σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, πλατφόρμες όπως η Uphold προσαρμόζουν τις προσφορές τους για να συμμορφωθούν. Ο MiCA εισάγει αυστηρότερους ελέγχους για τα σταθερά νομίσματα που υποστηρίζονται από fiat και τα τοκεν ηλεκτρονικού χρήματος, ιδίως για εκείνα που υπερβαίνουν ορισμένα κατώτατα όρια χρήσης, όπως αυτά ορίζονται από επτά συγκεκριμένες μετρήσεις. Σύμφωνα με το MiCA, η εποπτεία αυτών των tokens μεταφέρεται από τις εθνικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Η MiCA ορίζει ότι τα σταθερά νομίσματα που υποστηρίζονται από fiat πρέπει να διατηρούν ένα απόθεμα ρευστών στοιχείων ενεργητικού 1:1 και ότι αυτά τα αποθέματα πρέπει να τηρούνται χωριστά από έναν τρίτο θεματοφύλακα. Οι κανονισμοί απαγορεύουν επίσης ρητά τα αλγοριθμικά stablecoins, με στόχο να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, διασφαλίζοντας ότι τα stablecoins είναι αξιόπιστα για σκοπούς αποθήκευσης και πληρωμών.

Σύμφωνα με αυτούς τους νέους κανόνες, οι εκδότες stablecoin πρέπει να διαθέτουν άδεια είτε ως πιστωτικά ιδρύματα είτε ως ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος. Ενώ αυτό μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για ορισμένα μοντέλα stablecoin, εκείνα που είναι συνδεδεμένα με το ευρώ ενδέχεται να βρουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στο πλαίσιο του MiCA.

Τα ανταλλακτήρια αναθεωρούν την πολιτική stablecoin

Η Uphold δεν είναι μόνη της στις ρυθμιστικές προσαρμογές της- άλλοι βασικοί παίκτες στην αγορά κρύπτο αναθεωρούν επίσης τις στρατηγικές τους για τα stablecoin. Για παράδειγμα, η Binance έχει κατηγοριοποιήσει τα stablecoins της σε “ρυθμιζόμενες” και “μη εγκεκριμένες” ομάδες σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της MiCA. Σε αντίθεση με την Uphold, η Binance δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τις ταξινομήσεις των ρυθμιζόμενων έναντι των μη εγκεκριμένων stablecoins. Επιπλέον, νωρίτερα τον Μάρτιο, η OKX αφαίρεσε την Tether από τις ευρωπαϊκές δραστηριότητές της χωρίς να επικαλείται την MiCA, ενώ η Kraken αξιολογεί επί του παρόντος την υποστήριξή της για το USDT στην ΕΕ.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: