Η SEC επιτυγχάνει διακανονισμό ύψους 24 εκατομμυρίων δολαρίων σε υπόθεση κατά της Bittrex και του πρώην CEO

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC) γνωστοποίησε ψήφισμα που αφορά την πλατφόρμα διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων Bittrex και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλό της, William Shihara. Ο διακανονισμός αφορά ισχυρισμούς για τη λειτουργία μη καταχωρημένου ανταλλακτηρίου, σηματοδοτώντας μια σημαντική εξέλιξη στο συνεχιζόμενο ρυθμιστικό τοπίο της βιομηχανίας κρύπτο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε στις 10 Αυγούστου, η SEC αποκάλυψε ότι τόσο η Bittrex όσο και η Bittrex Global συμφώνησαν σε έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό, ο οποίος περιλαμβάνει μια δομή πληρωμών που περιλαμβάνει 14,4 εκατομμύρια δολάρια για disgorgement (επιστροφή των παράνομα αποκτηθέντων κερδών), 4 εκατομμύρια δολάρια για προκαταβολικούς τόκους και 5,6 εκατομμύρια δολάρια σε αστικές ποινές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η οριστικοποίηση αυτής της συμφωνίας εξαρτάται από την έγκριση του δικαστηρίου.

Ο Διευθυντής Εκτέλεσης της SEC, Gurbir Grewal, μετέφερε την άποψη της υπηρεσίας για το θέμα, δηλώνοντας: “Για χρόνια, η Bittrex συνεργάστηκε με τους εκδότες token για να “καθαρίσει” τις ηλεκτρονικές τους δηλώσεις από κάθε ένδειξη ότι επρόκειτο για επενδυτικά συμβόλαια – και όλα αυτά σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τους ομοσπονδιακούς νόμους περί κινητών αξιών”. Ο Grewal τόνισε ότι ο διακανονισμός στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η πραγματική ουσία των προσφορών είναι αυτό που έχει σημασία, ανεξάρτητα από τυχόν επιφανειακές αλλαγές στις ετικέτες ή τις περιγραφές.

Με αφορμή τον διακανονισμό, ο William Shihara εξέφρασε την άποψη ότι το ψήφισμα επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ της ενθάρρυνσης της καινοτομίας, της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της προστασίας των καταναλωτών. Ο Shihara, ο οποίος ηγήθηκε της Bittrex ως διευθύνων σύμβουλος από την ίδρυσή της το 2014 έως την αποχώρησή του το 2019, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως θετικό.

Η νομική καταγγελία της SEC, που κατατέθηκε τον Απρίλιο, ισχυριζόταν ότι η Bittrex και ο Shihara συμμετείχαν στη λειτουργία unregistered national securities exchange, παράλληλα με τη λειτουργία ως broker και clearing agency. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά της Bittrex Global ελήφθη ξεχωριστή δράση επιβολής της νομοθεσίας σχετικά με τη λειτουργία ενός ενιαίου κοινού βιβλίου εντολών μαζί με την Bittrex.

Ο διακανονισμός αυτός έρχεται στον απόηχο προηγούμενων ρυθμιστικών ενεργειών κατά της Bittrex. Τον Οκτώβριο του 2022, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και το Δίκτυο Καταπολέμησης Χρηματοοικονομικών Εγκλημάτων κίνησαν διαδικασίες επιβολής κατά της Bittrex, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία διακανονισμού ύψους 29 εκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο, η Bittrex δήλωσε την πρόθεσή της να διακόψει τις δραστηριότητές της στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω ρυθμιστικών εκτιμήσεων, με αποτέλεσμα να καταθέσει αίτηση πτώχευσης κατά το κεφάλαιο 11 τον Μάιο.

Από τις 10 Αυγούστου, η SEC συνεχίζει να ασκεί νομικές αγωγές κατά διακεκριμένων οντοτήτων κρυπτονομισμάτων, όπως η Binance, η Coinbase, η Ripple Labs και η Terraform Labs. Η ρυθμιστική προσέγγιση της SEC, που συχνά χαρακτηρίζεται ως “ρύθμιση μέσω επιβολής”, έχει συγκεντρώσει κριτική από διάφορες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών νομοθέτων και των ηγετών του κλάδου.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: