Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα εγκαινιάζει πιλοτικό πρόγραμμα για το ψηφιακό νόμισμα με τη συμμετοχή 13 τραπεζών

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, η Τράπεζα της Ρωσίας (BoR), αποκάλυψε τα σχέδιά της να ξεκινήσει δοκιμές για το σχέδιο ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας της χώρας (CBDC), εστιάζοντας στην έκδοση ψηφιακών ρουβλίων. Η δοκιμαστική φάση που έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 15 Αυγούστου, αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό ορόσημο για την ανάπτυξη του CBDC.

Σε επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ρωσίας αναφέρεται ότι το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την ενεργό συμμετοχή 13 τραπεζών, μαζί με μια επιλεγμένη ομάδα πελατών τους. Αυτή η στρατηγική κίνηση ευθυγραμμίζεται με το ευρύτερο όραμα της τράπεζας για την ενσωμάτωση των ψηφιακών ρουβλίων στο εθνικό χρηματοπιστωτικό τοπίο.

Η Olga Skorobogatova, η πρώτη υποδιοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας, τόνισε τη σημασία αυτού του βήματος για την προώθηση του προγράμματος CBDC. Οι πιλοτικές λειτουργίες θα αποτελέσουν πεδίο δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες για τη λειτουργικότητα της πλατφόρμας ψηφιακών ρουβλίων, επιτρέποντας βελτιώσεις, διαδικαστικές προσαρμογές και τη δημιουργία μιας φιλικής προς τον χρήστη εμπειρίας σε συνεργασία με τους πελάτες.

Η Skorobogatova υπογράμμισε τον απώτερο στόχο της Τράπεζας να επιτρέψει την ευρεία υιοθέτηση του ψηφιακού ρουβλίου, με τα σχέδια να εξαρτώνται από τα επιτυχή αποτελέσματα των ολοκληρωμένων δοκιμών. Προβλέποντας ένα χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται ότι μέχρι το 2025, τόσο οι ιδιώτες όσο και οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ενεργά το εθνικό ψηφιακό νόμισμα.

Η αρχική φάση του πιλοτικού προγράμματος θα επικεντρωθεί στην τελειοποίηση των θεμελιωδών διαδικασιών, που περιλαμβάνουν τη δημιουργία και τη χρηματοδότηση λογαριασμών ψηφιακού ρουβλίου (ψηφιακά πορτοφόλια), τις συναλλαγές ψηφιακού ρουβλίου από άτομο σε άτομο, τις απρόσκοπτες αυτοματοποιημένες πληρωμές και τη χρήση κωδικών QR για αγορές και συναλλαγές υπηρεσιών.

Οι συμμετέχοντες σε αυτή την πιλοτική πρωτοβουλία θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα ψηφιακά ρούβλια για πληρωμές σε 30 καταστήματα λιανικής πώλησης σε 11 πόλεις της Ρωσίας. Το σχέδιο είναι να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2023, επεκτείνοντας την εμβέλειά του ώστε να συμπεριλάβει τόσο ιδιώτες όσο και επιχειρήσεις.

Το επόμενο έτος, το φάσμα των επιλογών συναλλαγών θα διευρυνθεί, εισάγοντας ένα δυναμικό σενάριο πληρωμών με κωδικό QR και επιτρέποντας μεταφορές μεταξύ νομικών προσώπων. Επιπλέον, θα αυξηθεί το φάσμα των προτύπων για αυτοματοποιημένες πληρωμές.

Η εισαγωγή του πιλοτικού ψηφιακού ρουβλίου είχε αρχικά συναντήσει καθυστερήσεις λόγω νομοθετικών σκέψεων στην Κρατική Δούμα, το κατώτερο τμήμα της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης. Ωστόσο, τα εμπόδια αυτά ξεπεράστηκαν, καθώς ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέσπισε επίσημα τη νομοθεσία για το ψηφιακό ρούβλι στις 24 Ιουλίου, σηματοδοτώντας την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να προωθήσει την πρωτοβουλία της για το CBDC.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: