Η ρυθμιστική αρχή του Χονγκ Κονγκ απαιτεί από τις τράπεζες να ανοίγουν λογαριασμούς για επιχειρήσεις κρύπτο

Η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ (HKMA), το κεντρικό τραπεζικό ίδρυμα και ρυθμιστικό όργανο της πόλης, κάλεσε τις τράπεζες να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων.

Στις 27 Απριλίου, η HKMA εξέδωσε εγκύκλιο σχετικά με την πρόσβαση των εταιρικών πελατών σε τραπεζικές υπηρεσίες. Στο έγγραφο, η ρυθμιστική αρχή απαίτησε από τα εξουσιοδοτημένα ιδρύματα, που αναφέρονται ως ΑΙ, να υιοθετήσουν μια προσέγγιση με βάση τον κίνδυνο στις προσπάθειες καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η HKMA προέτρεψε επίσης τα ιδρύματα στο Χονγκ Κονγκ να δώσουν προσοχή στις εξελίξεις της αγοράς και να υιοθετήσουν μια εμπροσθοβαρή προσέγγιση σε νέους τομείς όπως η αγορά κρύπτο. Η κεντρική τράπεζα του Χονγκ Κονγκ απαίτησε συγκεκριμένα από τα ιδρύματα να βοηθήσουν τους παρόχους υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων (VASPs) να αποκτήσουν τραπεζικές υπηρεσίες, αναφέροντας:

“Οι ΑΙS θα πρέπει να προσπαθήσουν να υποστηρίξουν τους VASPs που έχουν λάβει άδεια και ρυθμίζονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη νόμιμη ανάγκη τους για τραπεζικούς λογαριασμούς στο Χονγκ Κονγκ”.

Η ρυθμιστική αρχή τόνισε ότι τα μέτρα δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη (CDD) θα πρέπει να είναι ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου των πελατών, ώστε να μην δημιουργείται αδικαιολόγητη επιβάρυνση για τους πελάτες.

Για παράδειγμα, εάν ένας VASP έχει υποβάλει αίτηση για άδεια σύμφωνα με το νέο ρυθμιστικό καθεστώς κρύπτο του Χονγκ Κονγκ και θέλει να ανοίξει λογαριασμό μόνο για δική του εταιρική χρήση, οι ΤΠ θα πρέπει να παρέχουν την υπηρεσία ακόμη και πριν από την έγκριση, δήλωσε η HKMA. Η αρχή έγραψε:

“[Τα εξουσιοδοτημένα ιδρύματα] θα πρέπει να λαμβάνουν δεόντως υπόψη την “κατ’ αρχήν έγκριση” που εκδίδει η αρμόδια αρχή στους αιτούντες άδεια VASP κατά τη διαδικασία CDD, αντί να μην προβαίνουν σε καμία ενέργεια μέχρι την πραγματική χορήγηση της άδειας VASP.”

Επιπλέον, η δήλωση ενθάρρυνε τους δανειστές να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους και να δημιουργήσουν ειδικά τμήματα για την υποστήριξη της βιομηχανίας κρύπτο, αποφεύγοντας παράλληλα μια “προσέγγιση απομείωσης του κινδύνου χονδρικής” που απομακρύνει νέους κλάδους ή ορισμένες εθνικότητες.

Η είδηση έρχεται εν μέσω της προετοιμασίας του Χονγκ Κονγκ για την υιοθέτηση νέων κανονισμών κρύπτο που θα επιτρέψουν επίσημα στους επενδυτές λιανικής να αγοράζουν και να πωλούν κρυπτονομίσματα όπως Bitcoi και Ether. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το νέο καθεστώς αδειοδότησης κρύπτο έχει προγραμματιστεί να εφαρμοστεί την 1η Ιουνίου 2023.

Ενώ το Χονγκ Κονγκ προσελκύει ενεργά εταιρείες κρύπτο, ορισμένες μεγάλες παγκόσμιες δικαιοδοσίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, απομακρύνουν κάπως τον κλάδο. Ορισμένα μεγάλα αμερικανικά ανταλλακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της Coinbase, έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ λόγω της απροθυμίας της κυβέρνησης να καταλήξει σε σαφείς κανονισμούς για τα κρύπτο.

Σύμφωνα με έκθεση Andreessen Horowitz, το μερίδιο των παγκόσμιων προγραμματιστών κρύπτο που εδρεύουν στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 26% από το 2018 έως το 2022.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: