Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ θα ξεκινήσει διαβούλευση για το MiCA από τον Ιούλιο

Ο χρηματοπιστωτικός εποπτικός φορέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσει μια διαδικασία διαβούλευσης τριών τμημάτων για το πρόσφατα υιοθετηθέν πλαίσιο για τις αγορές κρύπτο περιουσιακών στοιχείων ή MiCA.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) στις 12 Ιουνίου, οι ρυθμιστικές αρχές ανέφεραν ότι τα πακέτα διαβούλευσης θα καλύπτουν τις διαδικασίες αδειοδότησης, διακυβέρνησης, σύγκρουσης συμφερόντων και χειρισμού καταγγελιών της MiCA από τον Ιούλιο του 2023. Τα μέτρα θα υπόκεινται στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το πρώτο πακέτο διαβούλευσης θα περιλαμβάνει τεχνικά πρότυπα για την εφαρμογή των παρόχων υπηρεσιών κρύπτο περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ, καθώς και διαδικασίες για τον χειρισμό καταγγελιών και τη γνωστοποίηση πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων. Η δεύτερη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, θα εξετάσει τις γνωστοποιήσεις πληροφοριών προς τους επενδυτές, τις απαιτήσεις διακυβέρνησης για τις επιχειρήσεις κρύπτο και τους “δείκτες βιωσιμότητας και τις δυσμενείς επιπτώσεις στο κλίμα”.

Σύμφωνα με την ΕΑΚΑΑ, η τελική διαβούλευση, η οποία αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2024, μπορεί να εξετάσει την προστασία των επενδυτών και τους κανόνες για την αντιμετώπιση της κατάχρησης της αγοράς. Το πλαίσιο MiCA πρότεινε ένα χρονοδιάγραμμα περίπου 18 μηνών για την πλήρη εφαρμογή του, με όλους τους κανόνες να εφαρμόζονται από τον Δεκέμβριο του 2024.

Αφού προτάθηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020, το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε το MiCA σε ψηφοφορία τον Μάιο του 2023. Η ESMA δήλωσε ότι το πλαίσιο “τέθηκε σε ισχύ” από τον Ιούνιο, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές και οι νομοθέτες φαίνεται να περνούν από προτάσεις που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ομαλής εφαρμογής της νομοθεσίας με επίκεντρο των κρύπτο.

Σε μια εποχή που οι ηγέτες της βιομηχανίας κρύπτο εξετάζουν σε ποιες δικαιοδοσίες θα διεξάγουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, η ρυθμιστική σαφήνεια των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η MiCA αποσκοπεί στη δημιουργία ενός συνεκτικού ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρύπτο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν επικριθεί για την υιοθέτηση μιας προσέγγισης “ρύθμισης μέσω επιβολής”.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: