Η Fed και η SEC ερευνούν την Goldman Sachs για το χαρτοφυλάκιο τίτλων της Silicon Valley Bank: Έκθεση

Η Goldman Sachs αντιμετωπίζει επί του παρόντος έλεγχο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) σχετικά με τη συμμετοχή της στην αγορά του χαρτοφυλακίου τίτλων της Silicon Valley Bank πριν από την κατάρρευση της τράπεζας, ανέφερε η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και οι δύο υπηρεσίες ερευνούν τις ενέργειες της Goldman Sachs κατά την αποτυχημένη αύξηση κεφαλαίου πριν από την κατάρρευση της SVB. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης φέρεται επίσης να έχει εκδώσει κλήτευση προς την Goldman Sachs στο πλαίσιο της έρευνάς του για την SVB.

Οι insiders φέρονται επίσης να ανέφεραν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η SEC ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την απόκτηση εγγράφων σχετικά με τον διπλό ρόλο της Goldman Sachs ως αγοραστή του χαρτοφυλακίου τίτλων της SVB και ως συμβούλου για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Οι υπηρεσίες φέρονται να ερευνούν κατά πόσον υπήρξαν αθέμιτες επικοινωνίες μεταξύ του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της Goldman και του τμήματος συναλλαγών της σχετικά με την πώληση του χαρτοφυλακίου.

Σε απάντηση, η Goldman μοιράστηκε ότι “συνεργάζεται και παρέχει πληροφορίες σε διάφορους κυβερνητικούς φορείς σε σχέση με τις έρευνες και τις έρευνές τους σχετικά με την SVB, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της εταιρείας με την SVB κατά ή γύρω από τον Μάρτιο του 2023”.

Τις τελευταίες ημέρες που οδήγησαν στην κατάρρευση της SVB, η Goldman Sachs φέρεται να προσλήφθηκε για να βοηθήσει την τράπεζα στην άντληση κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, το τμήμα συναλλαγών της αγόρασε “το χαρτοφυλάκιο χρεογράφων διαθέσιμων προς πώληση της SVB ύψους 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων με έκπτωση”. Όπως ανέφερε η WSJ, τραπεζίτες και οικονομικοί δικηγόροι θεωρούν ασυνήθιστο για τις τράπεζες να ενεργούν ταυτόχρονα ως σύμβουλος και ως αγοραστής περιουσιακών στοιχείων μιας εταιρείας, εκτός από περιόδους οικονομικής δυσπραγίας.

Πηγές που γνωρίζουν το θέμα φέρονται επίσης να αποκάλυψαν ότι η Goldman συμβούλεψε τα στελέχη της SVB να “πουλήσουν μέρος ή το σύνολο του χαρτοφυλακίου των τίτλων της” πριν από την άντληση κεφαλαίων για να αποδείξουν την ανάγκη χρηματοδότησης. Η συμβουλή αυτή επαναλήφθηκε από τον Greg Becker, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της SVB, κατά την κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας.

Σε απάντηση των ισχυρισμών, εκπρόσωπος της Goldman Sachs δήλωσε ότι:

“[Η Goldman] ενημέρωσε εγγράφως την SVB ότι δεν θα ενεργούσαμε ως σύμβουλός της για την πώληση και ότι η SVB δεν θα έπρεπε να βασιστεί σε καμία συμβουλή της τράπεζας στο θέμα αυτό, αλλά να προσλάβει έναν τρίτο χρηματοοικονομικό σύμβουλο”.

Στις 10 Μαρτίου, οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια προχώρησαν στο πρωτοφανές βήμα να κλείσουν τη Silicon Valley Bank, έναν εξέχοντα χρηματοπιστωτικό δανειστή που εξυπηρετούσε εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων και εταιρείες τεχνολογίας. Πριν από το κλείσιμό της, η SVB ήταν η 16η μεγαλύτερη τράπεζα στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαθέτοντας περιουσιακά στοιχεία άνω των 212 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά από αυτό το περιστατικό, στις 17 Μαρτίου, η SVB Financial Group κατέθεσε αίτηση για προστασία από το κεφάλαιο 11 της πτώχευσης. Η εκούσια αίτηση αποσκοπούσε στη διευκόλυνση μιας διαδικασίας αναδιοργάνωσης υπό δικαστική εποπτεία για τη διατήρηση της αξίας της εταιρείας.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα: