Η ρυθμιστική αρχή της Δανίας διατάσσει τη Saxo Bank να διαγράψει τις συμμετοχές σε κρυπτονομίσματα

Σε μια κίνηση για την επιβολή της συμμόρφωσης με τις ρυθμιστικές κατευθυντήριες γραμμές, η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Δανίας έδωσε εντολή στην Saxo Bank, μια τοπική επενδυτική τράπεζα, να εκποιήσει τις συμμετοχές της σε κρυπτονομίσματα. Η Δανική Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (DFSA) εξέδωσε την εντολή, δηλώνοντας ότι οι δραστηριότητες κρυπτονομισμάτων δεν εμπίπτουν στον νόμιμο επιχειρηματικό τομέα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως ορίζεται στον νόμο περί χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων της Δανίας.

Η DFSA υπογράμμισε ότι η Saxo Bank επιτρέπει στους πελάτες της να διαπραγματεύονται διάφορα προϊόντα κρυπτονομισμάτων στην πλατφόρμα της, συμπεριλαμβανομένων των crypto-linked exchange-traded funds και exchange-traded notes. Η ρυθμιστική αρχή σημείωσε ότι η τράπεζα κατέχει επίσης το δικό της χαρτοφυλάκιο κρυπτονομισμάτων ως αντιστάθμιση κινδύνου για τις προσφορές της που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα.

Αναφερόμενη στον νόμο περί χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, η DFSA τόνισε ότι η διαπραγμάτευση κρύπτο περιουσιακών στοιχείων δεν καλύπτεται από τον νομικό επιχειρηματικό τομέα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη Δανία. Ως εκ τούτου, η Saxo Bank έλαβε εντολή να εκποιήσει τις συμμετοχές της σε κρυπτονομίσματα. Η DFSA αναγνώρισε ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός, γνωστός ως Markets in Crypto Assets (MiCA), θα τεθεί σε πλήρη ισχύ μόλις τον Δεκέμβριο του 2024, αφήνοντας προς το παρόν αρρύθμιστο τον σημερινό τομέα των κρύπτο.

Ο επικεφαλής παγκόσμιας επικοινωνίας της Saxo Bank, Lasse Lilholt, δήλωσε ότι η εντολή της DFSA δεν απαιτεί από την τράπεζα να σταματήσει να προσφέρει υπηρεσίες κρύπτο. Ενώ η τράπεζα θα εξετάσει προσεκτικά την απόφαση και θα εξετάσει την απάντησή της, ο Lilholt διευκρίνισε ότι ως πελάτης της Saxo Bank δεν κατέχει άμεσα το υποκείμενο κρυπτονόμισμα, αλλά αγοράζει ένα χρηματοοικονομικό προϊόν που παρακολουθεί την τιμή του.

Ο Lilholt ανέφερε επίσης ότι η Saxo Bank κατέχει ένα περιορισμένο χαρτοφυλάκιο κρυπτονομισμάτων κυρίως για σκοπούς αντιστάθμισης κινδύνου, με το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης να μετριάζεται μέσω χρηματιστηριακών και εκκαθαρισμένων προϊόντων. Ως εκ τούτου, ο αντίκτυπος της απόφασης της DFSA στις δραστηριότητες της τράπεζας αναμένεται να είναι ελάχιστος και οι πελάτες δεν θα βιώσουν σημαντικές αλλαγές.

Οι χρηματοπιστωτικές αρχές της Δανίας έχουν επιδείξει κάποια αβεβαιότητα όσον αφορά τους τοπικούς κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα. Παρόλο που τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin δεν ταξινομούνται ρητά ως χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στη Δανία, η DFSA χορήγησε άδεια στη δανική startup εταιρεία κρύπτο Januar να δραστηριοποιηθεί σε 30 αγορές του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου τον Απρίλιο του 2023. Επιπλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας εξέδωσε δύο αποφάσεις τον Μάρτιο, εξετάζοντας τη φορολογητέα φύση των πωλήσεων Bitcoin υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: