Η πρώην κρύπτο σύμβουλος Elliptic ισχυρίζεται ότι το Bitcoin χάνει την εύνοια ως περιουσιακό στοιχείο επιλογής για τους εγκληματίες

Στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο του εγκλήματος που σχετίζεται με το κρυπτονόμισμα, νέες τάσεις αναδύονται και καθιερωμένα πρότυπα αλλάζουν. Η Tara Annison, πρώην επικεφαλής της τεχνικής συμβουλευτικής κρύπτο στην Elliptic, έριξε πρόσφατα φως σε αυτές τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της στο EthCC στο Παρίσι. Απευθυνόμενη στο ακροατήριο, εμβάθυνε σε διάφορους τρόπους με τους οποίους τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία διευκολύνουν εγκληματικές δραστηριότητες ή χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος.

Πάνε οι μέρες που το Bitcoin ήταν η πρωταρχική επιλογή για παράνομες δραστηριότητες και ξέπλυμα χρήματος. Καθώς ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων ωριμάζει, οι εγκληματίες εξερευνούν εναλλακτικές οδούς, εκμεταλλευόμενοι την άνοδο των αποκεντρωμένων οικονομικών πρωτοκόλλων, των υπηρεσιών ανάμειξης και των stablecoins. Η Annison επεσήμανε ότι οι εγκληματίες στρέφονται τώρα προς περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια, όπως το USD Coin, λόγω της εύκολης προσβασιμότητάς τους και της δυνατότητας νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων (DEX).

Εξέφρασε την ανησυχία της για τη δημοτικότητα αυτών των περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των εγκληματιών, δηλώνοντας: “Οι εγκληματίες το χρησιμοποιούν ως σημείο-στόχο. Είναι επίσης εξαιρετικά εύκολο να ξεπλυθούν μέσω των DEX. Υπάρχει βαθιά ρευστότητα, πολύ καλός όγκος, οπότε αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό”.

Σε μια θετική σημείωση, η Annison τόνισε μια πιθανή ασημένια επένδυση από την άποψη της επιβολής του νόμου. Οι κεντρικοί εκδότες, όπως η Circle, μπορούν πλέον να παγώσουν συγκεκριμένα tokens USDC πριν οι εγκληματίες μποτερέσουν να τις μετατρέψουν σε fiat μέσω DEX ή centralized exchanges. Η κίνηση αυτή έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των λογαριασμών που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα και κατέχουν USDC και USDT, παγώνοντας ουσιαστικά τα κεφάλαια στα οποία οι εγκληματίες δεν μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση.

Τα συστήματα Ponzi και πυραμίδων εξακολουθούν να μαστίζουν τον τομέα, με την Annison να αποκαλύπτει ότι ένα ανησυχητικό ποσό 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκλάπη από ανυποψίαστα θύματα μέσω αυτών των απατών. Επιπλέον, οι εγκληματίες υιοθετούν πιο εξελιγμένες τεχνικές για να ξεπλύνουν τα παράνομα κέρδη τους. Η ανταλλαγή αλυσίδων και η ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων έχουν γίνει διαδεδομένες μέθοδοι για τη συγκάλυψη της παράνομης δραστηριότητας, ύψους περίπου 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Annison ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο οι εγκληματίες μεταπηδούν σε διαφορετικές πλατφόρμες χρησιμοποιώντας DEXs, υπηρεσίες ανταλλαγής νομισμάτων, mixers και γέφυρες για να ρίξουν τις εταιρείες ανάλυσης blockchain από τα ίχνη τους.

Είναι ενδιαφέρον ότι η συνεχιζόμενη πτωτική αγορά έχει επηρεάσει τη συχνότητα των απατών στον τομέα. Καθώς ο τομέας χάνει μέρος της ελκυστικότητάς του για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου λόγω των χαμηλότερων τιμών και του μειωμένου hype, οι απάτες έχουν μειωθεί κατά 46% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Η Annison συνέστησε να παραμείνουμε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των πτωτικών αγορών, καθώς αυτή η μείωση της εγκληματικής δραστηριότητας μπορεί να προσφέρει κάποια ανάπαυλα στην κοινότητα των κρυπτογράφων.

Η χρήση κρυπτονομισμάτων για την αποφυγή κυρώσεων και τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων έχει επίσης αυξηθεί. Το TRON και το Tether έχουν αποκτήσει δημοτικότητα μεταξύ των κακόβουλων φορέων για τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Ακόμη και οι ταχέως αναπτυσσόμενες εμπειρίες metaverse δεν είναι απρόσβλητες από την εγκληματική δραστηριότητα. Οι εικονικοί κόσμοι γίνονται μάρτυρες διαφόρων εγκλημάτων, όπως επιθέσεις phishing, κλοπή NFT, αλλοίωση πορτοφολιών και hacks επαυξημένης πραγματικότητας.

Η εντυπωσιακή παρουσίαση της Annison υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των χρηστών και την καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων στον χώρο των κρύπτο. Καθώς το τοπίο εξελίσσεται, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι στρατηγικές για τη διασφάλιση της ακεραιότητας του οικοσυστήματος των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: