Οι ανησυχίες αυξάνονται καθώς οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν πιθανή απώλεια άδειας λειτουργίας για τη χορήγηση τραπεζικών λογαριασμών σε πελάτες με βάση τις πολιτικές τους απόψεις

Οι αναφορές δείχνουν ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εισαγάγει πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάκληση των τραπεζικών αδειών για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αποχαρακτηρίζουν πελάτες με βάση τις πολιτικές τους απόψεις. Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την παραβίαση της ελευθερίας του λόγου από ορισμένες τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times στις 20 Ιουλίου, το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει αυστηρότερους όρους για τις τραπεζικές άδειες προκειμένου να διασφαλίσει την ελευθερία της έκφρασης. Ενώ εκκρεμεί η τελική απόφαση, αναμένεται να γίνει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τους νέους κανόνες από το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι προτεινόμενες διατάξεις θα υποχρεώνουν τις τράπεζες να παρέχουν στους πελάτες τους τρίμηνη ειδοποίηση πριν από το κλείσιμο των λογαριασμών τους. Επιπλέον, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα υποχρεούνται να παρέχουν σαφή λόγο για το κλείσιμο του λογαριασμού και οι πελάτες θα έχουν το δικαίωμα να προσβάλλουν τις αποφάσεις αυτές.

Αυτή η πιθανή δράση της κυβέρνησης έρχεται στον απόηχο μιας αμφιλεγόμενης κατάστασης στην οποία εμπλέκεται ο Νάιτζελ Φάρατζ, ένας πολιτικά συντηρητικός πρώην πολιτικός, και η βρετανική ιδιωτική τράπεζα Coutts, η οποία συγκαταλέγει μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας μεταξύ των πελατών της. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Coutts έκλεισε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Farage, επικαλούμενη ότι ο λογαριασμός του είχε πέσει κάτω από το όριο που είχαν θέσει. Ωστόσο, έγγραφα που διέρρευσαν αργότερα αποκάλυψαν ότι ο πραγματικός λόγος για το κλείσιμο του λογαριασμού οφειλόταν στις συντηρητικές πολιτικές του απόψεις, οι οποίες κρίθηκε ότι δεν ευθυγραμμίζονταν με τις αξίες της τράπεζας.

Στα πρακτικά που διέρρευσαν από μια συνάντηση της Coutts, στην οποία συζητήθηκαν οι λογαριασμοί του Φάρατζ, αναφερόταν ως “ανειλικρινής απατεώνας” και το κλείσιμο αποδόθηκε στον “κίνδυνο φήμης” που σχετίζεται με τις πολιτικές του θέσεις.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ εξέφρασε την αποδοκιμασία του για την ενέργεια αυτή, δηλώνοντας ότι είναι “λάθος” να στερεί κανείς βασικές υπηρεσίες με βάση τις πολιτικές του πεποιθήσεις, τονίζοντας ότι η ελευθερία του λόγου αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της δημοκρατίας. Η υπουργός Εσωτερικών Suella Braverman επέκρινε επίσης τον Coutts επειδή υπέκυψε σε “πολιτικά προκατειλημμένο δόγμα”.

Σε απάντηση στη διαμάχη, η Alison Rose, διευθύνουσα σύμβουλος της μητρικής εταιρείας της Coutts, NatWest Group, ζήτησε συγγνώμη για τα “βαθιά ανάρμοστα” σχόλια που έγιναν για τον Farage κατά τη διάρκεια της συνάντησης και συμφώνησε να ανοίξει εκ νέου τον λογαριασμό του. Διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί πολιτική τους να τερματίζουν μια πελατειακή σχέση με βάση νόμιμα διατυπωμένες πολιτικές και προσωπικές απόψεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Nigel Farage είναι εξέχων υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων και έχει επαινέσει δημοσίως το Bitcoin για τις δυνατότητές του ως “απόλυτη επένδυση κατά του αποκλεισμού” και έχει επικρίνει τη βρετανική λίρα ως κυβερνητικό “αστείο χρήμα”. Έχει επίσης επαινέσει τις αντιπληθωριστικές ιδιότητες του Bitcoin και την αμετάβλητη φύση του σε σύγκριση με τα παραδοσιακά τραπεζικά συστήματα.

Καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει το ενδεχόμενο θέσπισης μέτρων για την προστασία της ελευθερίας του λόγου στις τραπεζικές υπηρεσίες, το περιστατικό με τον Nigel Farage και την Coutts έχει προκαλέσει μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης πελατών με βάση τις πολιτικές τους απόψεις.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: