Η OpenAI αντιμετωπίζει ομαδική αγωγή για κλοπή δεδομένων: Πληροφορίες για τη νομική πρόκληση του Δημιουργού ChatGPT

Η OpenAI, ο γνωστός δημιουργός του ευρέως χρησιμοποιούμενου chatbot ChatGPT, εμπλέκεται σήμερα σε ομαδική αγωγή στην Καλιφόρνια. Η αγωγή, η οποία κατατέθηκε στις 28 Ιουνίου στο Περιφερειακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνιας από τη δικηγορική εταιρεία Clarkson, κατηγορεί την OpenAI για απόσπαση ιδιωτικών πληροφοριών χρηστών από το διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Σύμφωνα με την αγωγή, η OpenAI φέρεται να εκπαίδευσε το ChatGPT χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από διάφορες διαδικτυακές πηγές, όπως σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρτήσεις σε ιστολόγια, άρθρα της Wikipedia, ακόμη και οικογενειακές συνταγές. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες της OpenAI παραβίασαν τα πνευματικά τους δικαιώματα και προσέβαλαν τα δικαιώματα ιδιωτικής ζωής τους ως χρήστες του διαδικτύου.

Η υπόθεση αφορά 16 ενάγοντες που ισχυρίζονται ότι η OpenAI απέκτησε παράνομη πρόσβαση στις προσωπικές τους πληροφορίες μέσω της αλληλεπίδρασής τους με το ChatGPT. Εάν αποδειχθεί αληθές, οι ισχυρισμοί αυτοί θα μπορούσαν δυνητικά να χαρακτηρίσουν τις ενέργειες της OpenAI ως παραβίαση του νόμου περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών, ενός νόμου που έχει εφαρμοστεί σε προηγούμενες υποθέσεις web-scraping. Η Microsoft, ένας σημαντικός επενδυτής της OpenAI, έχει επίσης κατονομαστεί ως εναγόμενη στην αγωγή. Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, η OpenAI δεν είχε απαντήσει σε αιτήματα σχολιασμού.

Η μήνυση ισχυρίζεται επίσης ότι τα προϊόντα της OpenAI “χρησιμοποιούν κλεμμένες ιδιωτικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών πληροφοριών αναγνώρισης, από εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, χωρίς τη συγκατάθεση ή τη γνώση τους”.

Η δικηγορική εταιρεία Clarkson εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές της OpenAI, δηλώνοντας: “Συλλέγοντας προηγουμένως μη δημοσιοποιημένα προσωπικά δεδομένα από εκατομμύρια χρήστες και ιδιοποιούμενη τα δεδομένα αυτά για την ανάπτυξη μιας μη δοκιμασμένης και ασταθούς τεχνολογίας, η OpenAI έχει εκθέσει όλους σε ένα ανυπολόγιστο αλλά απαράδεκτο επίπεδο κινδύνου όσον αφορά την υπεύθυνη προστασία και χρήση των δεδομένων”.

Η άνοδος της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, με παράδειγμα την ευρεία δημοτικότητα του ChatGPT, έχει συγκεντρώσει σημαντική προσοχή τον τελευταίο καιρό. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει γνώση, με αρκετές να προτείνουν νομοθεσία για τη ρύθμιση αυτής της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, διακομματικοί νομοθέτες εισήγαγαν στις 20 Ιουνίου το νόμο National AI Commission Act, ο οποίος αποσκοπεί στη σύσταση μιας επιτροπής για τη μελέτη της προσέγγισης της χώρας στην ΤΝ. Ομοίως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε στις αρχές Ιουνίου την Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο διακυβέρνησης και εποπτείας του τομέα της ΤΝ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: