Η Λευκορωσία εξετάζει την απαγόρευση των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων peer-to-peer

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας επεξεργάζεται επί του παρόντος νομικές τροποποιήσεις με στόχο την απαγόρευση των peer-to-peer (P2P) συναλλαγών που αφορούν κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin (BTC).

Στις 2 Ιουλίου, το υπουργείο δημοσίευσε επίσημη δήλωση στο Telegram ανακοινώνοντας την επικείμενη νομοθεσία που θα απαγορεύει τις ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων P2P για ιδιώτες.

Το υπουργείο αιτιολόγησε την κίνηση αυτή τονίζοντας το υψηλό ποσοστό εγκλήματος στον κυβερνοχώρο στη Λευκορωσία, αποκαλύπτοντας ότι οι τοπικοί εισαγγελείς έχουν λάβει μέτρα κατά 27 ατόμων που εμπλέκονται στην παροχή “παράνομων υπηρεσιών ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων” από τον Ιανουάριο του 2023. Τα άτομα αυτά φέρονται να απέφεραν σχεδόν 22 εκατομμύρια ρούβλια Λευκορωσίας (8,7 εκατομμύρια δολάρια) σε παράνομα έσοδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι υπηρεσίες κρύπτο P2P είναι δημοφιλείς μεταξύ των απατεώνων που εμπλέκονται σε ξέπλυμα χρήματος, μετατρέπουν κλεμμένα κεφάλαια και μεταφέρουν χρήματα σε διοργανωτές ή συμμετέχοντες σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Για την καταπολέμηση τέτοιων παράνομων πρακτικών, το υπουργείο σκοπεύει να περιορίσει τα άτομα από το να συμμετέχουν σε συναλλαγές P2P και θα επιτρέπει μόνο τα ανταλλακτήρια κρύπτο μέσω πλατφορμών που είναι εγγεγραμμένες στο Hi-Tech Park (HTP) της Λευκορωσίας. Το υπουργείο ανέφερε: “Το υπουργείο θα πρέπει να λάβει μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της Λευκορωσίας:

“Το ΥΠΕΞ αναπτύσσει νομοθετικές καινοτομίες που θα απαγορεύουν τις συναλλαγές ανταλλαγής κρύπτο μεταξύ ιδιωτών. Για λόγους διαφάνειας και ελέγχου, οι πολίτες θα επιτρέπεται να διενεργούν τέτοιου είδους χρηματοοικονομικές συναλλαγές μόνο μέσω ανταλλαγών που είναι εγγεγραμμένες στο HTP”.

Το υπουργείο εξέφρασε επίσης σχέδια για την εφαρμογή ενός μηχανισμού παρόμοιου με τη διαδικασία ανταλλαγής ξένων νομισμάτων, ο οποίος θα καθιστά δύσκολη την ανάληψη κεφαλαίων που αποκτήθηκαν με παράνομα μέσα.

Με τη δημιουργία τέτοιων συνθηκών, το υπουργείο πιστεύει ότι θα καταστεί ασύμφορο για τους απατεώνες της πληροφορικής να δραστηριοποιούνται εντός της Λευκορωσίας.

Ωστόσο, σε απάντηση αυτής της εξέλιξης, πολλοί λάτρεις των κρυπτονομισμάτων αμφισβήτησαν την ικανότητα της κυβέρνησης να απαγορεύσει αποτελεσματικά τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων P2P.

Η ανταλλαγή P2P αποτελεί αναπόσπαστη πτυχή της αρχικής ιδέας του Bitcoin, όπως περιγράφεται στο white paper του Satoshi Nakamoto. Οι υποστηρικτές του Bitcoin, συμπεριλαμβανομένου του Samson Mow, του διευθύνοντος συμβούλου της Jan3, υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των συναλλαγών P2P είναι μια πρόκληση -αν όχι αδύνατη- εργασία. Ο Mow δήλωσε τον Ιούνιο ότι πολλοί χρήστες στην Κίνα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν κανάλια P2P για την ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων, παρά την απαγόρευση της χώρας σε όλες τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων για τους χρήστες το 2021.

Αυτή η πρόσφατη είδηση από τη Λευκορωσία φαίνεται να είναι κάπως αντίθετη με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Το 2022, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο υπέγραψε διάταγμα με το οποίο επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας στην ελεύθερη κυκλοφορία κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: