Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει σταθερή: Τα κρύπτο δεν θα αντιμετωπίζονται σαν τζόγος παρά το κάλεσμα των νομοθετών

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση της επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου να αντιμετωπιστεί η λιανική διαπραγμάτευση κρύπτο ως τζόγος, υποστηρίζοντας ότι δεν ευθυγραμμίζεται με την προσέγγισή της για τη ρύθμιση της αγοράς κρύπτο. Η έκθεση της επιτροπής, που δημοσιεύθηκε στις 17 Μαΐου, προέτρεπε την κυβέρνηση να εφαρμόσει παρόμοιες ρυθμίσεις για τις συναλλαγές κρύπτο με αυτές που διέπουν τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών, επικαλούμενη την αρχή “ίδιος κίνδυνος, ίδιο ρυθμιστικό αποτέλεσμα”.

Σε απάντηση της πρότασης της επιτροπής, ο υπουργός χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου Άντριου Γκρίφιθ μετέφερε τη διαφωνία της κυβέρνησης με δήλωσή του στις 20 Ιουλίου. Το Υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας πιστεύει ακράδαντα ότι η ταξινόμηση της λιανικής διαπραγμάτευσης και της επένδυσης σε κρύπτο περιουσιακά στοιχεία χωρίς αντίκρισμα ως τυχερά παιχνίδια, αντί για χρηματοπιστωτική υπηρεσία, δεν αποτελεί κατάλληλο ρυθμιστικό μέτρο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλες οι μορφές τυχερών παιχνιδιών εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του νόμου περί τυχερών παιχνιδιών του 2005, που υποβάλλει επιχειρήσεις όπως αίθουσες μπίνγκο, λοταρίες, καταστήματα στοιχημάτων, διαδικτυακά γραφεία στοιχημάτων και καζίνο σε αυστηρό έλεγχο για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως ο ψυχαναγκαστικός τζόγος και το ξέπλυμα χρήματος.

Η αντίκρουση της κυβέρνησης στην πρόταση της Επιτροπής υπογράμμισε τους πιθανούς κινδύνους μιας τέτοιας προσέγγισης. Εξέφρασε την ανησυχία της ότι αυτή η κανονιστική σύγκριση θα μπορούσε να συγκρουστεί με τις παγκοσμίως συμφωνημένες συστάσεις που διατυπώνονται από διεθνείς οργανισμούς και φορείς καθορισμού προτύπων. Υπάρχει το ενδεχόμενο η εφαρμογή των συστάσεων της επιτροπής να οδηγήσει σε διφορούμενες και επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών και της Επιτροπής Τυχερών Παιχνιδιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται ήδη στη διαδικασία επεξεργασίας ρυθμιστικών μέτρων για την αγορά κρύπτο. Τον περασμένο μήνα, παρουσίασαν μια προτεινόμενη ρυθμιστική νομοθεσία στο κοινοβούλιο για συζήτηση. Το επίκεντρο των προσπαθειών αυτών είναι η θέσπιση προτύπων και κατευθυντήριων γραμμών για τη βιομηχανία κρύπτο και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

Στη δήλωσή τους, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται ενεργά με την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) για να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις κρύπτο είναι πλήρως ενημερωμένες σχετικά με τα απαιτούμενα πρότυπα για την έγκριση στο πλαίσιο της πύλης του νόμου περί χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και αγορών (FSMA). Σκοπεύουν να παράσχουν περαιτέρω ανακοινώσεις στις επιχειρήσεις κρύπτο που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διασφαλίσουν σαφήνεια σχετικά με αυτά τα πρότυπα έγκρισης.

Ενώ η νέα ρυθμιστική νομοθεσία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα τέλη του 2023, η κυβέρνηση τόνισε ότι έλαβε υπόψη τις συστάσεις της επιτροπής κατά τη διάρκεια αυτής της ρυθμιστικής διαδικασίας. Καθώς η κυβέρνηση εργάζεται για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου για τα αγορά κρύπτο, οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν με ανυπομονησία περαιτέρω ενημερώσεις και κατευθυντήριες γραμμές για τη λειτουργία του κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: