Σύγκλιση στο Κογκρέσο: Αποκάλυψη του Δικομματικού νόμου περί κανονισμού ασφαλείας για το DeFi και τα κρυπτονομίσματα

Στις 18 Ιουλίου, ο γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Ριντ πρωτοστάτησε στην υποστήριξη ενός σημαντικού διακομματικού νομοσχεδίου που εισήχθη στη Γερουσία και αποσκοπεί στην ενίσχυση των κανονισμών για τη γνώση του πελάτη σας (KYC) και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) για την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi). Το νομοσχέδιο με τίτλο “Νόμος για την ενίσχυση και την επιβολή της εθνικής ασφάλειας των κρύπτο περιουσιακών στοιχείων (CANSEE)” επιδιώκει να επιβάλει αυστηρότερες απαιτήσεις και κυρώσεις στις επιχειρήσεις DeFi.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία, οι οντότητες DeFi θα υπόκεινται στα ίδια ρυθμιστικά πρότυπα με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών πλατφορμών συναλλαγών κρύπτο, των καζίνο και των ενεχυροδανειστηρίων. Το νομοσχέδιο εισάγει επίσης διάταξη με την οποία καθίσταται υπόλογος όποιος ελέγχει ένα έργο DeFi για τις ενέργειες των ατόμων που έχουν υποστεί κυρώσεις και χρησιμοποιούν την υπηρεσία. Επιπλέον, για την αντιμετώπιση περιπτώσεων όπου καμία συγκεκριμένη οντότητα δεν έχει άμεσο έλεγχο σε μια υπηρεσία DeFi, οι επενδυτές που συνεισφέρουν περισσότερα από 25 εκατομμύρια δολάρια στο έργο θα αναλάβουν την ευθύνη για τη συμμόρφωση.

Μια άλλη βασική πτυχή του νομοσχεδίου αποσκοπεί στον “εκσυγχρονισμό” των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, επεκτείνοντας την εποπτεία του πέρα από το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η επέκταση αυτή θεωρείται ως απάντηση στην αυξανόμενη χρήση των τεχνολογιών κρυπτονομισμάτων για χρηματοοικονομικές συναλλαγές, η οποία απαιτεί μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για την πάταξη των παράνομων χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα εκτός των παραδοσιακών τραπεζικών καναλιών.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο ορίζει νέες απαιτήσεις για τους φορείς εκμετάλλευσης των περιπτέρων κρυπτονομισμάτων (ΑΤΜ), ώστε να αποτραπεί η κατάχρησή τους για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι φορείς εκμετάλλευσης περιπτέρων θα υποχρεούνται να επαληθεύουν την ταυτότητα και των δύο μερών που συμμετέχουν σε μια συναλλαγή, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την ασφάλεια στο οικοσύστημα κρύπτο.

Παρόλο που το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί δημόσια, ένα προσχέδιο έχει εμφανιστεί στο GitHub, προκαλώντας αντιδράσεις από την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. Οι επικριτές στο Crypto Twitter εξέφρασαν ανησυχίες, με ορισμένους να χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο ως “υπαρξιακή απειλή για το DeFi” και “nonstarter”. Άλλοι έθεσαν ζητήματα σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στις επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων σε έργα DeFi λόγω της προτεινόμενης ευθύνης ελέγχου που συνδέεται με επενδύσεις άνω των 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Crypto Council for Innovation, ένας οργανισμός που υπερασπίζεται τον κλάδο, εξέδωσε δήλωση με την οποία επικρίνει την έλλειψη συγκεκριμένων τεχνικών οδηγιών στο νομοσχέδιο για τα αποκεντρωμένα πρωτόκολλα ώστε να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων σύμφωνα με τον νόμο περί τραπεζικού απορρήτου (BSA). Η ομάδα υπογραμμίζει τη σημασία της διάκρισης των διαφόρων στοιχείων εντός της τεχνολογικής στοίβας DeFi και της αξιοποίησης της διαφάνειας και της προγραμματισιμότητας του blockchain για την προσαρμογή κατάλληλων μέτρων συμμόρφωσης, μοναδικών για το οικοσύστημα κρύπτο.

Εν μέσω των συζητήσεων, η Amy James, η ιδρύτρια της ομάδας εργασίας Web3, υπέρμαχος του κλάδου, εξέφρασε την ανησυχία της για τη φθίνουσα υποστήριξη της καινοτομίας web3 στις ΗΠΑ. Αν και αναγνώρισε την προσπάθεια παροχής ρυθμιστικής σαφήνειας μέσω του νομοσχεδίου, τόνισε την ανάγκη προσαρμογών με βάση την ανατροφοδότηση του κλάδου για την προώθηση μιας πιο ανταγωνιστικής και υποστηρικτικής αγοράς για τις τεχνολογίες web3 μακροπρόθεσμα.

Στους συνυποστηρικτές του νόμου CANSEE Act περιλαμβάνονται οι γερουσιαστές Mike Rounds, Mark Warner και Mitt Romney. Τόσο ο Ριντ όσο και ο Γουόρνερ ήταν προηγουμένως συνυποστηρικτές του νόμου για την ενίσχυση της συμμόρφωσης με τις κυρώσεις για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, ο οποίος εισήχθη από τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν τον Μάρτιο του 2022. Καθώς το νομοσχέδιο συνεχίζει να διαμορφώνεται, η κοινότητα κρύπτο αναμένει περαιτέρω λεπτομέρειες και πιθανές τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το μέλλον των κανονισμών DeFi και κρυπτονομισμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: