Η Κίνα υπαινίσσεται την άρση της απαγόρευσης των κρύπτο εν μέσω της ρυθμιστικής προόδου του Χονγκ Κονγκ

Η σχέση της Κίνας με τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων είναι ταραχώδης από το 2013, όταν η χώρα επέβαλε για πρώτη φορά αυστηρούς περιορισμούς. Η πρώτη απαγόρευση ήρθε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όταν η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) και άλλες οικονομικές εποπτικές αρχές απαγόρευσαν στις τράπεζες να διεκπεραιώνουν συναλλαγές που σχετίζονται με το Bitcoin.

Το Bitcoin θεωρήθηκε “special virtual commodity”. Οι ρυθμιστικές αρχές υποστήριξαν ότι δεν είχε τη νομική υποστήριξη για να λειτουργήσει ως νόμισμα. Ως εκ τούτου, θεωρήθηκε ως μια πιθανή διέξοδος για το ξέπλυμα μετρητών.

Crypto Ban and Regulation Worldwide

Το 2017, η Κίνα έλαβε περαιτέρω μέτρα για να αποτρέψει την παράνομη έξοδο χρημάτων από τη χώρα. Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, η PBoC ξεκίνησε έρευνα κατά των ανταλλακτηρίων, εστιάζοντας στη διαχείριση συναλλάγματος και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τα ευρήματα οδήγησαν στην απόφαση να απαγορευτούν οι αρχικές προσφορές νομισμάτων (ICO) τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια, η PBoC διέταξε να επιστραφούν στους επενδυτές τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν μέσω των ICOs.

Απαγόρευσε επίσης στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις μη τραπεζικές εταιρείες πληρωμών να παρέχουν υπηρεσίες που εξυπηρετούσαν δραστηριότητες συγκέντρωσης κεφαλαίων με βάση token και εξέδωσε οδηγία που ανάγκασε τα ανταλλακτήρια να κλείσουν οικειοθελώς.

Η καταστολή συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, με επίκεντρο την εξόρυξη Bitcoin το 2019. Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) την χαρακτήρισε “ανεπιθύμητη” βιομηχανία λόγω των περιβαλλοντικών της επιπτώσεων.

Η ταξινόμηση αυτή προκάλεσε πανικό, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των εξέδρες εξόρυξης Bitcoin κατασκευάζεται στην Κίνα και πάνω από τη μισή παγκόσμια ισχύς εξόρυξης Bitcoin βρισκόταν εκεί.

Bitcoin Energy Consumption

Το 2020, η κυβέρνηση μπλόκαρε περισσότερους από 100 ξένους ιστότοπους που προσφέρουν υπηρεσίες ανταλλαγής κρύπτο. Αυτή η σειρά περιορισμών κορυφώθηκε το 2021, όταν η Κίνα απαγόρευσε εντελώς τις συναλλαγές και την εξόρυξη κρύπτο. Επικαλέστηκε τον ενεργοβόρο χαρακτήρα του Bitcoin και την απειλή για τους περιβαλλοντικούς στόχους της χώρας.

Οι miners Bitcoin αναγκάστηκαν να κλείσουν ή να μετακινηθούν σε άλλες χώρες φιλικές προς τα κρύπτ, επηρεάζοντας σημαντικά την παγκόσμια οικονομία των κρύπτο.

Πράσινο φως στα κρύπτο μέσω της ρύθμισης

Η Κίνα φαίνεται τώρα να αλλάζει διακριτικά τη στάση της απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Το Χονγκ Κονγκ, μια πόλη που παραδοσιακά λειτουργούσε ως το sandbox της Κίνας, προχωρά με νέους κανονισμούς που υποδηλώνουν ότι η απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων μπορεί τελικά να αρθεί.

Πράγματι, η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ (HKMA) σημειώνει σημαντική πρόοδο στη διαμόρφωση ενός ρυθμιστικού πλαισίου για κρυπτονομίσματα συνδεδεμένα με παραδοσιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, γνωστά ως stablecoins.

Η ανακοίνωση της HKMA για ένα ρυθμιστικό καθεστώς stablecoins έως το 2024 αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Ειδικά για μια περιοχή που παραδοσιακά ακολουθεί αντίθετη προσέγγιση από την ηπειρωτική Κίνα, όπου η εμπορία κρυπτονομισμάτων παραμένει παράνομη.

Approach to Crypto Adoption

Εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας και ρυθμιστικών προκλήσεων στις ΗΠΑ, η παγκόσμια κοινότητα κρύπτο επικροτεί τα βήματα του Χονγκ Κονγκ προς την αποσαφήνιση της πολιτικής για τη νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

“Μεγάλο μέρος του κινεζικού κεφαλαίου αναζητά πιο έξυπνους και ασφαλείς τρόπους για να επενδύσει [και] το να βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ έχει φυσικά περισσότερο νόημα από οπουδήποτε αλλού”, δήλωσε ο Henry Liu, διευθύνων σύμβουλος της BTSE.

Πρόσφατα, το Χονγκ Κονγκ εισήγαγε επίσης ένα νέο ρυθμιστικό καθεστώς για τα κρύπτο, το οποίο απαιτεί την αδειοδότηση των ανταλλακτηρίων. Στόχος του είναι να ανοίξει το δρόμο στους μικροεπενδυτές για το εμπόριο κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin και το Ethereum. Ακόμη και το μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ, Johnny Ng, κάλεσε τα ανταλλακτήρια κρύπτο, συμπεριλαμβανομένης της Coinbase, να υποβάλουν αίτηση και να εγγραφούν στην περιοχή.

“Με το παρόν προσκαλώ όλους τους παγκόσμιους φορείς εμπορίας εικονικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της Coinbase, να έρθουν στο Χονγκ Κονγκ για την εφαρμογή επίσημων πλατφορμών συναλλαγών και περαιτέρω σχέδια ανάπτυξης”, δήλωσε ο Ng.

Biggest Crypto Exchanges

Με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) να ασχολείται με τα ανταλλακτήρια κρύπτο, η πρόσκληση αυτή δείχνει την ετοιμότητα του Χονγκ Κονγκ να αγκαλιάσει τις επιχειρήσεις κρύπτο που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των πελατών λιανικής στη χώρα.

Αγκαλιάζοντας την τεχνολογία Blockchain και το Web3

Επιπλέον, η BOCI, ένα κινεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, εξέδωσε πρόσφατα ομόλογα ψηφιακής δομής ύψους 200 εκατομμυρίων CNH. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση tokenized security στο Χονγκ Κονγκ.

Η πράξη προήλθε από την UBS και τοποθετήθηκε στους πελάτες της στην Ασία και τον Ειρηνικό. Στη συνέχεια, παρουσιάζοντας νέα βήματα στο εφαρμοστέο δίκαιο και στους τύπους blockchain. Σηματοδότησε επίσης την επιτυχή εισαγωγή ρυθμιζόμενων τίτλων σε ένα δημόσιο blockchain.

“Προωθούμε την απλοποίηση των αγορών και των προϊόντων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων για τους πελάτες στην Ασία και τον Ειρηνικό μέσω της ανάπτυξης ψηφιακών δομημένων προϊόντων που βασίζονται στο blockchain… Μας ενθαρρύνει η εξέλιξη της ψηφιακής οικονομίας του Χονγκ Κονγκ και δεσμευόμαστε να προωθήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτόμο ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας του Χονγκ Κονγκ”, δήλωσε ο Ying Wang, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της BOC.

Ενώ η φιλόξενη στάση του Χονγκ Κονγκ και οι ρυθμιστικές εξελίξεις είναι αξιέπαινες, ο θόρυβος γύρω από την άρση της απαγόρευσης κρύπτο στην Κίνα δεν είναι απλώς ένα υποπροϊόν αυτών των εξελίξεων.

Το Πεκίνο δημοσίευσε ένα white paper σχετικά με την καινοτομία και την ανάπτυξη του web 3.0 στην ηπειρωτική Κίνα. Περιελάμβανε την τεχνολογία blockchain ως βασική υποδομή, αναδεικνύοντας μια πιθανή αλλαγή στη στάση της Κίνας όσον αφορά τα κρύπτο.

Η προγραμματισμένη ετήσια επένδυση της περιοχής Chaoyang είναι τουλάχιστον 100 εκατομμύρια γιουάν. Ο στόχος της υποστήριξης της κατασκευής του βιομηχανικού οικοσυστήματος Internet 3.0 δείχνει περαιτέρω ένα πιο φιλικό προς το μέλλον των κρύπτο.

Οι αλλαγές στην πολιτική δείχνουν την άρση της απαγόρευσης των κρύπτο

Είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε ότι η άρση μιας τόσο σημαντικής απαγόρευσης κρύπτο όπως αυτή της Κίνας θα απαιτήσει περισσότερα από μια απλή ρυθμιστική αλλαγή.

Θα απαιτήσει την αναμόρφωση ολόκληρου του οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένων βελτιωμένων μέτρων ασφαλείας για τη φύλαξη περιουσιακών στοιχείων, αυστηρών προτύπων κυβερνοασφάλειας και ενισχυμένων πρακτικών δέουσας επιμέλειας. Τα σχέδια της Επιτροπής Κινητών Αξιών και Συμβολαίων του Χονγκ Κονγκ (SFC) να επιτρέψει σε αδειοδοτημένες πλατφόρμες να εξυπηρετούν ιδιώτες επενδυτές υπό συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές υποδεικνύουν την απαιτούμενη σχολαστικότητα.

Crypto Market Capitalization

Οι εξελίξεις αυτές υποδηλώνουν μια πιθανή άμβλυνση της μακροχρόνιας απαγόρευσης κρύπτο στην Κίνα. Ο δρόμος για την πλήρη άρση παραμένει μακρύς και πολύπλοκος. Παρόλα αυτά, πρόκειται για ελπιδοφόρα σημάδια για τους λάτρεις των κρύπτο και τους επενδυτές.

Η αγορά κρύπτο περιμένει εν αναμονή μιας πιθανής αλλαγής του παιχνιδιού από την Ανατολή. Ειδικά τώρα που το Χονγκ Κονγκ και η ηπειρωτική Κίνα συνεχίζουν να βελτιώνουν τα ρυθμιστικά τους πλαίσια και να αγκαλιάζουν την τεχνολογική καινοτομία.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: