Η κεντρική τράπεζα των ΗΑΕ υπογράφει συμφωνία για τη στρατηγική CBDC

Η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (CBUAE) πλησιάζει στην πλήρη κυκλοφορία του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας (CBDC) — το ψηφιακό ντιρχάμ — για εγχώριες και διασυνοριακές πληρωμές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στις 23 Μαρτίου, η CBUAE υπέγραψε συμφωνία με τον πάροχο υπηρεσιών G42 Cloud και ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Άμπου Ντάμπι R3 ως πάροχοι υποδομής και τεχνολογίας της εφαρμογής CBDC.

Εκτός από την αντιμετώπιση των προκλήσεων των εγχώριων και διασυνοριακών πληρωμών, η κεντρική τράπεζα λέει ότι θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής ένταξης καθώς η χώρα φαίνεται να γίνει μια «κοινωνία χωρίς μετρητά».

Η πρώτη φάση της στρατηγικής CBDC αποτελείται από την ομαλή κυκλοφορία του “mBridge”, το οποίο διευκολύνει τις συναλλαγές CBDC για το διεθνές εμπόριο, μαζί με εργασίες απόδειξης της ιδέας για διμερείς γέφυρες CBDC με την Ινδία και την εγχώρια έκδοση CBDC για χονδρική και λιανική χρήση. Αυτό το στάδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 12-15 μήνες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κατά την αρχική αποκάλυψη της στρατηγικής στις 12 Φεβρουαρίου, ο κυβερνήτης της CBUAE Khaled Mohamed Balama είπε:

«Η έναρξη της στρατηγικής μας CBDC σηματοδοτεί ένα βασικό βήμα στην εξέλιξη του χρήματος και των πληρωμών στη χώρα. Το CBDC θα επιταχύνει το ταξίδι ψηφιοποίησης και θα προωθήσει την οικονομική ένταξη».

Ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθούν να ξεπεράσουν τα όρια των περιπτώσεων χρήσης CBDC, οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του περιουσιακού στοιχείου στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζονται.

Στις 21 Μαρτίου, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ εισήγαγε νομοσχέδιο για να εμποδίσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να εκδώσει ένα “direct-to-consumer” CBDC λόγω φόβων ότι θα γίνει εργαλείο κατασκοπείας.

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι η ενσωμάτωση ενός CBDC στην οικονομία θα αποσταθεροποιούσε τις τράπεζες, χαρακτηρίζοντας τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει στις τραπεζικές συναλλαγές «σημαντική» σε περιόδους άγχους.

Η Νιγηρία, από την άλλη πλευρά, παρατηρεί αυξημένη υιοθέτηση του eNaira, καθώς το χαρτονόμισμα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις. Ο συνολικός αριθμός των πορτοφολιών CBDC στη Νιγηρία ανέρχεται σε 13 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 12 φορές σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022.

Από τον Μάρτιο, 114 χώρες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 95% του παγκόσμιου ΑΕΠ, εξερευνούν τα CBDC. 65 έθνη βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στις ΗΠΑ, το Atlantic Council.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: