Η JP Morgan αναμένει την αναπόφευκτη έγκριση των Bitcoin ETFs από την SEC: Εδώ είναι γιατί

Οι αναλυτές της JP Morgan, με επικεφαλής τον Νικόλαο Πανηγυρτζόγλου, έχουν παρουσιάσει μια επιτακτική πρόβλεψη που υποδηλώνει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) μπορεί σύντομα να αναγκαστεί να δώσει το πράσινο φως σε πολλά (ETF) Bitcoin. Η πρόβλεψη αυτή προκύπτει μετά από μια σημαντική νομική νίκη της Grayscale κατά της SEC, η οποία θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε ότι η SEC πρέπει να επανεξετάσει την προηγούμενη απόρριψη του αιτήματος της Grayscale να μετατρέψει το Bitcoin Trust (GBTC) σε spot ETF. Η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε στον χαρακτηρισμό της προηγούμενης στάσης της SEC ως “αυθαίρετης και ιδιότροπης”, καθώς ο ρυθμιστικός φορέας δεν είχε παράσχει μια σαφή αιτιολογία για τη διαφορετική μεταχείριση των ETFs με βάση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έναντι των ETFs Bitcoin με βάση τα spot. Είναι σημαντικό ότι το δικαστήριο υπογράμμισε ότι η απόρριψη της SEC φάνηκε να στερείται στέρεης βάσης, ιδίως δεδομένης της στενής συσχέτισης μεταξύ της αγοράς spot και της προθεσμιακής αγοράς CME.

Υπό το πρίσμα αυτής της νομικής εξέλιξης, ο Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου σχολίασε: “Η SEC θα έπρεπε να ανακαλέσει αναδρομικά την προηγούμενη έγκρισή της για τα futures-based Bitcoin ETFs για να υπερασπιστεί την απόρριψη της πρότασης της Grayscale. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν πολύ αποδιοργανωτική και ενοχλητική για την SEC”. Τόνισε επίσης: “Δεδομένων των συνθηκών, φαίνεται πιο πιθανό ότι η SEC θα εγκρίνει τις εκκρεμείς αιτήσεις spot Bitcoin ETF από διάφορους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της Grayscale”.

Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της κερδοσκοπίας, η SEC ανακοίνωσε πρόσφατα την καθυστέρηση των αποφάσεών της σχετικά με τις αιτήσεις spot ETF από μεγάλους χρηματοοικονομικούς παίκτες όπως η BlackRock, η Fidelity και η Invesco. Οι αναλυτές της JP Morgan ερμηνεύουν την καθυστέρηση αυτή ως στρατηγικό ελιγμό της SEC, που ενδεχομένως αποσκοπεί στην ταυτόχρονη έγκριση πολλαπλών spot αιτήσεων Bitcoin ETF.

Αυτή η στρατηγική προσέγγιση θα μπορούσε να εξυπηρετήσει έναν διπλό σκοπό: μπορεί να εξαλείψει οποιοδήποτε πλεονέκτημα του πρωτοπόρου και να προωθήσει τον υγιή ανταγωνισμό, οδηγώντας ενδεχομένως σε μείωση των αμοιβών των ETF. Ο κ. Πανηγυρτζόγλου δήλωσε: “Φαίνεται πιο πιθανό ότι η SEC θα αναγκαστεί να εγκρίνει τις αιτήσεις spot Bitcoin ETF που εκκρεμούν ακόμη από διάφορους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Grayscale”.

Ωστόσο, οι αναλυτές της JP Morgan κρούουν τον κώδωνα της προσοχής εν μέσω της αισιοδοξίας. Ενώ η έγκριση των spot ETF στις ΗΠΑ θα αποτελούσε πράγματι σημαντικό ορόσημο, επισημαίνουν ότι τέτοια προϊόντα λειτουργούν εδώ και αρκετό καιρό σε περιοχές όπως ο Καναδάς και η Ευρώπη, αλλά δεν έχουν συγκεντρώσει ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι αναλυτές παρατήρησαν επίσης: “Οι εκροές από τα ETF χρυσού κατά το τελευταίο έτος δεν έχουν ωφελήσει σημαντικά τα κεφάλαια Bitcoin, συμπεριλαμβανομένων των ETF προθεσμιακών συμβολαίων”.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Πανηγυρτζόγλου προσέφερε επίσης πληροφορίες σχετικά με το τρέχον sell-off της αγοράς κρυπτονομισμάτων, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, καθώς το ανοιχτό ενδιαφέρον για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης CME Bitcoin έχει μειωθεί. Προβλέπει ότι η αγορά κρύπτο θα πιάσει πάτο τις επόμενες εβδομάδες και ότι θα υπάρξει πιθανή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Bitcoin price

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: